سه شنبه/ 22 آبان / 1403
Search
Close this search box.
حمام گنجعلی خان کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان (موزه مردم شناسی کرمان)

حمام گنجعلی خان کرمان که یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری این شهر به شمار می آید جزو زیباترین حمام های تاریخی ایران است و گردشگران بسیار زیادی برای دیدن آن به این مکان تاریخی می روند.

همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک، در این بخش قصد داریم با معرفی اماکن گردشگری ایران در خدمت شما باشیم. امیدواریم که شما عزیزان بتوانید به این اماکن زیبا سر بزنید و خوشحال می شویم که تجربه های خودتان را با ما به اشتراک بگذارید. این مطلب به معرفی حمام گنجعلی خان کرمان / موزه مردم شناسی کرمان اختصاص دارد.

حمام گنجعلی خان کرمان / موزه مردم شناسی کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان (موزه مردم شناسی کرمان)

حمام گنجعلی خان کرمان که یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری این شهر به شمار می آید، جزو زیباترین حمام های تاریخی ایران است و گردشگران بسیار زیادی برای دیدن آن به این مکان تاریخی می روند.

مجموعه بناهای گنجعلی خان کرمان در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۴۷ به شماره ۸۲۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

حمام گنجعلی خان کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان به دستور گنجعلی خان و در دوران صفویه ساخته شده است.

این حمام در مسیر اصلی بازار کرمان قرار گرفته و تا سال ۱۳۱۶ هجری شمسی مورد استفاده قرار می گرفته و در سال ۱۳۵۰ پس از مرمت و بازسازی به موزه مردم شناسی تبدیل شد.

حمام گنجعلی خان کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان به طول ۶۴ متر، عرض ۲۰ متر و مساحت ۱۲۸۰ متر مربع است. طول صحن گرمخانه آن ۶/۲۵ متر، عرض آن ۷/۵ متر، طول خزینه ۸/۵ متر ، عرض آن ۵/۷۵ متر و وسعت آن ۴۴/۸ متر مربع است.

بیشتر بخوانید: معرفی باغ شاهزاده ماهان در استان کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان شامل دو بخش کلی رختکن و گرمخانه است که در غرفه ها و بخش رختکن آن با ایجاد قرینه سازی در ایوان ها، ایوانچه ها و ستون های سنگی، چهره ای زیبا و فضایی مناسب و کاملا طبیعی را به وجود آورده است.

با توجه به تقسیم طبقاتی عصر صفویه، رختکن حمام به ۶ غرفه تقسیم شده که هر غرفه مخصوص یک طبقه از اجتماع یعنی “سادات، روحانیان، خان ها، اعیان، بازاری ها” بوده است.

امروزه هم در هر غرفه یک یا دو مجسمه از چهره شهروندان هر یک از طبقات یاد شده به نمایش گذارده شده است.

حمام گنجعلی خان کرمان

حمام گنجعلی خان کرمان (موزه مردم شناسی کرمان)

نور فضاهای حمام، از سقف تأمین شده، طوری که نورگیرها معمولاً در مرکز یا دورادور سقف‌ها جای گرفته‌اند و کاملاً با هندسه سقف، هماهنگی پیدا کرده، سقف را نورانی تر نشان می‌دهد و سایه – روشن زیبایی بر روی آن ایجاد می‌کند.

در نورگیرهای سقف، برای جلوگیری از اشراف و دید و تنظیم حرارت گرمخانه، از «گل جام» یا «معلقی» استفاده شده است تا نور خورشید را به داخل فضاها هدایت کند. گرمای این حمام به وسیله «گلخن یا تون» تأمین می‌شده است.

از تون، کانال‌های «گربه رو» انشعابی به زیر گرمخانه حمام کشیده شده، هوای داغ را از خود عبور داده، کف آن را گرم می‌کرده است و هوای آلوده و زاید از طریق روزنه‌ها به بیرون هدایت می‌شد.

در حال حاضر این حمام به صورت موزه مردم شناسی در آمده و مجسمه‌ هایی مومی در جاهای مختلف حمام افرادی از طبقات مختلف جامعه آن زمان نظیر روحانیون، پیشه وران، مردم عادی و… را در حمام نشان می‌دهد.

حمام گنجعلی خان کرمان

در سمت راست «گرمخانه» مجسمه‌ های کیسه کشان و دلاکان، مشغول دلاکی قرار دارند و سمت دیگر، حوضی هشت ضلعی با ستون های سنگی یکپارچه که دو به دو قرینه‌ اند، با طاقی خیمه مانند و مجسمه‌ هایی دیگر دیده می‌شود.

«خزینه حمام» و بخش مخصوص استحمام حکام و بزرگان و سنگ ساعت زمان در این بخش نیز از دیدنی های آن است.

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x