یکشنبه/ 18 آذر / 1403
Search
Close this search box.
روز سینما 1402

روز سینما ۱۴۰۲ به همراه پیام تبریک های جدید و مطالب خواندنی

همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک، در این مطلب تاریخ دقیق روز سینما 1402 را به همراه پیام تبریک های جدید و زیبا و مطالبی درباره این روز برای شما آورده ایم. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت ببرید. با ما همراه باشید...

روز سینما ۱۴۰۲ به همراه پیام تبریک های جدید و مطالب خواندنی

همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک، در این مطلب تاریخ دقیق روز سینما ۱۴۰۲ را به همراه پیام تبریک های جدید و زیبا و مطالبی درباره این روز برای شما آورده ایم. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت ببرید. با ما همراه باشید…

روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما 1402
روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما ۱۴۰۲

روز ملی سینما ۱۴۰۲ مصادف با سه شنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۲، ۲۷ صفر ۱۴۴۵ و ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۳ است.

در سال ۱۳۷۹ در چهارمین جشن بزرگ سینمای ایران و همزمان با بزرگداشت صدمین سال ورود سینما به ایران بود که ۲۱ شهریور ماه به عنوان «روز ملی سینما» شناخته شد.

روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما 1402
روز سینما ۱۴۰۲

روز ملی سینما ۱۴۰۲

ورود نخستین دستگاه سینماتوگراف به ایران در سال ۱۲۷۹ هجری خورشیدی توسط مظفرالدین شاه سرآغازی برای سینمای ایران به حساب می‌آید. نخستین فیلم صدادار فارسی، فیلم دختر لر بود که در سال ۱۳۱۲ خورشیدی توسط اردشیر ایرانی ساخته شد.

نخستین سالن سینمای ایران در سال ۱۲۷۹ (۵ سال پس از اختراع جهانی آن توسط برادران لومیر) با نام «سینما سولی» که توسط کاتولیک‌ها در شهر تبریز تأسیس شده بود، آغاز به کار کرد؛ اما به دلیل عدم دسترسی به فیلم‌های جدید، در سال ۱۲۹۵ تعطیل شد.

تا سال ۱۳۰۹ هیچ فیلم ایرانی ساخته نشد و اندک سینماهای تأسیس شده به نمایش فیلم‌های غربی که در مواردی زیرنویس فارسی داشتند می‌پرداختند. نخستین فیلم بلند سینمایی ایران به نام آبی و رابی در سال ۱۳۰۹ توسط اوانس اوگانیانس ساخته شد.

روز ملی سینما ۱۴۰۲

اولین های سینمای ایران

اولین فیلمبردار ایرانی: میرزا ابراهیم خان عکاس باشی (۱۲۷۹)

اولین سینمای ایرانی: گراند سینما (۱۳۰۵)

اولین فیلم صامت ایرانی: آبی و رابی، اوانس اوگانیانس (۱۳۰۹)

اولین فیلم ناطق ایرانی: دختر لر، اردشیر ایرانی (۱۳۱۲)

اولین فیلم دوبله فارسی: دختر فراری، اسماعیل کوشان (۱۳۲۵)

اولین کارگردان زن ایرانی: شهلا ریاحی، فیلم مرجان (۱۳۳۵)

اولین مجله سینمایی ایرانی: ماهنامه سینمایی فیلم از (۱۳۶۱)

روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما 1402
روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما ۱۴۰۲

نوشته بهرام بیضایی برای روز ملی سینما

«حقیقت را نمی‌شود مصّور کرد؛ اخلاق را نمی‌شود کشید؛ نیکی به تصویر درنمی‌آید؛ مگر به هرکدام قالبی واقعی یا داستانی روزمره داده شود.

همه‌ی سنت‌های تصویری این مطلب ساده را دریافته بودند که امروزه اهل نظارت در نمی‌یابند:”این دیگر مشکل شماست!” یعنی چه؟ این مشکل را شما ساخته‌اید نه ما. نمی‌توانید ما را وسط اقیانوسی ول کنید و بگویید به ساحل رسیدنش مشکل خود شماست!

سینما و تیٔاتر ایران سال‌هاست وسط این اقیانوس است؛ و مسیٔولش ناهماهنگی دستورالعمل‌های مطلق‌نگر سنتی است با واقعیت روزمره. به‌جای آن‌که فکر کنند چگونه می‌شود دریچه‌ها را گشود تا همه‌جا روشن‌تر بشود، در اندیشه‌ی انداختن چند کلون تازه بر پشت درها و گِل گرفتن پنجره‌ها هستند.

نکته‌ی مهم این است که این‌جا بالاخره نه عصر طلایی فرهنگ یونان رخ داد، و نه نوزایی فرهنگی پس از قرون وسطای فرنگ. و آن‌چه در این یکی دو قرن به شیوه‌ی یک قدم به پیش سه قدم به پس در کشور ما اتفاق می‌افتد نهضتی عمیق، گسترده و ریشه‌ای نیست.

هنوز این‌جا وقت یادکردن از دانش، از غرور شیطانی حرف می‌زنند، و پای استدلالیان چوبین است. هنوز خنده از بی‌خردی خیزد؛ و کاف کفر از فای فلسفه خوش‌تر دارند. هنوز انسان محل معصیت است، و عشق را چنان می‌گیرند که فساد؛ و در مردم چنان می‌نگرند انگار گناهکار زاییده شده‌اند. هنوز این‌جا شادمانی بد است، و رنج و خودآزاری و مرگ‌طلبی خوب است…

در صدمین سال سینما ما توانسته‌ایم حیرت‌انگیزترین و فراگیرترین نظارت ممکن در سینما را به‌ وجود بیاوریم که همه‌ی خواص منفی پاک‌سازی‌ها در حکومت‌های متضاد را باهم دارد. اداره‌ی عریض و طویلی، که جای آن‌که در خدمت سینما باشد خیال می‎کند سینما درخدمت اوست و فیلم‌سازان کارمندان بی‌جیره و مواجبش… این مرجع مرتّب امریه می‎دهد و کتابچه‌ی ضوابط و مقررات در می‎آورد. دایٔم در حال اثبات وجود و حضور خودش است و به همین دلیل کم‌کم با همه‌چیز کار دارد: از نظارت بر مراحل فیلم‌نامه؛ منطبق کردنش تا سرحّدامکان بر موازین سنتی؛ تا اینکه فیلم چه بگوید و چه نگوید…

در صدمین سال سینما، که همه‌ی جهان گنجینه‌های تاریخ سینمای ملّی خود را بیرون می‌کشند و ترمیم و چاپِ دوباره می‌کنند و با افتخار به نمایش می‌گذارند، سینمای ما با مسکوت گذاشتن و انکار سینمای متفکرانه و برتر گذشته‌ی خود، همچنان واگذاشت تا اگر چیزی از این گذشته تا امروز جان سالم به در بُرده، در بدترین شرایط نگه‌داری در انبارهایی ناشناس، خودبه‌خود در جعبه‌های خود بپوسد و بفرساید و تباه شود. هویّت ما همین است.»

روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما 1402
روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما ۱۴۰۲

پیام تبریک روز سینما ۱۴۰۲

ما عادت کردیم وقتی فیلم به تیتراژ رسید
اگه توی خونه باشیم دستگاه رو خاموش کنیم
اگه توی سینما باشیم سالن رو ترک کنیم
ما توی زندگیمون هیچوقت کسانی که زحمت های اصلی رو برای ما می‌کشن نمی‌بینیم
ما فقط دوست داریم کسانی رو ببینیم که برامون نقش بازی میکنن

روز سینما مبارک

*****

سینما این شانس رو به ما میده تا موقعیت‌های متفاوتی که شاید هیچوقت تو دنیای واقعی باهاشون برخورد نکنیم رو تجربه کنیم
در موردشون فکر کنیم
و با خودمون بگیم اگه من بودم چی میشد،
چه تصمیمی می گرفتم
و اینجوریه که شما در وسعت زمانی و مکانی و جغرافیایی خیلی بزرگتری
بارها جای آدم های مختلف زندگی می‌کنید. ‌

روز سینما مبارک

*****

بعضی ها مثل دسته صندلی سینما می‌مونن و معلوم نیست مال تو هستن یا بغل دستی

۲۱ شهریور روز ملی سینما مبارک باد

****

دنیا شبیه سینماست
از وقتی چشم باز میکنی
رو یه پرده سفید
فقط تماشا می کنی
میان و میرن آدما
نقش اونا عوض میشه
یه روز تماشاچی نو
یه روز دیگه هنرپیشه…

روز ملی سینما گرامی باد…

*****

روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما 1402
روز سینما ۱۴۰۲

روز سینما ۱۴۰۲

بیشتر بخوانید:

 

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x