معرفی آذربایجان شرقی و نقشه این استان
یکی از استانهای ایران است که در منطقه شمال غربی ایران واقع شده و زمان حکومت پهلوی آذربایجان خاوری نامیده میشد. این استان بزرگترین و پرجمعیتترین استان ناحیهٔ شمال غربی ایران (آذربایجان) محسوب میشود. تحلیلکی های عزیز با ما در معرفی این استان همراه باشید.
معرفی استان آذربایجان شرقی
- جمعیت: مردم شهر: ۴ میلیون و ۶۴۰ نفر.
- جغرافیای طبیعی: با مساحتی بالغ بر ۴۵۶۶۰ کیلومتر مربع بین ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۳۹ درجه و ۲۵ دقیقه عرض شمالی و بین ۴۵ درجه و ۰۵ دقیقه تا ۴۸ درجه و دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ واقع شده است.
- آب و هوا: میانگین بارندگی سالیانه ۲۵۰ الی ۳۰۰ میلیمتر.
- معرفی اجمالی:
این استان بزرگترین و پرجمعیتترین استان ناحیه شمال غربی ایران (آذربایجان) محسوب میشود. این استان از سمت شمال به جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان، از سمت غرب و جنوب غرب به استان آذربایجان غربی، از سمت شرق به استان اردبیل و از سمت جنوب شرق به استان زنجان محدود شدهاست.
این استان دارای آب و هوای سرد کوهستانی بوده و کل محدوده استان را کوهها و ارتفاعات تشکیل دادهاند. مساحت این استان ۴۵٬۴۹۱ کیلومتر مربع است، این استان یگانه استان ایران است که با ارمنستان هممرز است و همچنین تنها استان کشور است که هم با خاک اصلی جمهوری آذربایجان و هم با جمهوری خودمختار نخجوان که برون بومی متعلق به جمهوری آذربایجان است، مرز مشترک دارد.
بیشتر بخوانید: آداب و رسوم شب یلدا در آذربایجان شرقی
این استان محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوههای ایران یعنی البرز و زاگرس است و بلندترین نقطهٔ آن قلهٔ کوه سهند است. مرکز این استان کلانشهر تبریز است. از شهرهای مهم این استان میتوان به مراغه، بناب مرند، اهر و میانه اشاره کرد. آذربایجان شرقی رتبهٔ اول صادرات غیرنفتی در کشور را داراست. همچنین این استان امنترین و کمجرمترین استان ایران بهشمار میرود.
جغرافیای استان آذربایجان شرقی
این استان به دلیل وسعت زیاد دارای آب و هوای متنوع است به طوری که بیشترین دمای ثبت شده در شهرهای میانه و جلفا است که مردم این شهرها دمای ۴۵ + درجه بالای صفر را تجربه کردهاند و همچنین کمترین دمای ثبت شده در استان و در کلیه شهرهای ایران مربوط به بستان آباد با دمای ۴۶ – درجه زیر صفر است. میانگین بارندگی سالیانه ۲۵۰ الی ۳۰۰ میلیمتر است.
استان آذربایجان شرقی با ۴۵٬۴۸۱ کیلومتر مربع مساحت حدود ۲٫۸ درصد از وسعت کل ایران را به خود اختصاص داده است. این استان در شمال غرب کشور و بین مدارهای ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۳۹ درجه و ۲۶ دقیقهٔ عرض شمالی و نصفالنهارهای ۴۵ درجه و ۵ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۲۲ دقیقهٔ طول شرقی جای گرفته است. رود ارس حدود شمالی آن را با جمهوریهای آذربایجان، ارمنستان و ایالت خودمختار نخجوان مشخص میکند. رود قطور و آب های دریاچه ارومیه حدود غربی آن با استان آذربایجان غربی است.
استان آذربایجان شرقی از هفت واحد کوهستانی تشکیل یافته است. رشتهکوه اَرَسباران یا قرهداغ شمالیترین این واحدها بوده که از دیوانداغ آغاز شده و به درهٔ رود دره رود منتهی میگردد. رشتهکوه قوشهداغ که از جنوب قرهداغ شروع شده و به سبلان ختم میشود. تودهٔ آتشفشانی سبلان که ۴۸۱۱ متر ارتفاع داشته و مرز مشترک میان استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل محسوب میشود. رشتهکوههای میشو و مورو که از غرب استان (مرند) آغاز شده و به ارتفاعات عون بن علی (عینالی) و شبلی منتهی میشوند که مرتفعترین قله آن قله علی علمدار با ارتفاع حدود ۳۲۰۰ متر در مرند است. رشتهکوه بزقوش که با ۳۳۰۳ متر ارتفاع، مرز بین شهرستانهای میانه-سراب و سراب-بستان آباد بهشمار میرود. تودهٔ آتشفشانی سهند در جنوب تبریز در محدودهٔ شهرستان بستان آباد که ۳۷۰۷ متر ارتفاع دارد. رشتهکوه اربط (تخت سلیمان) که از دامنههای جنوبی سهند شروع شده و به سمت جنوب امتداد مییابد.
مردم استان
زبان بومی این استان ترکی آذربایجانی است. همچنین جمعیت اندکی از مردم تات نیز در آذربایجان شرقی زندگی میکنند که به زبان تاتی صحبت میکنند. مردم این استان آذری هستند.
دین اکثریت مردم این استان اسلام و مذهب شیعه است. همچنین اقلیتی از مردم نیز پیرو دین یارسان و مسیحیت هستند.
نقشه و شهرستان های استان آذربایجان شرقی
- آذرشهر
- اهر
- اسکو
- بستان آباد
- بناب
- تبریز
- جلفا
- چاراویماق
- خداآفرین
- سراب
- شبستر
- عجب شیر
- کلیبر
- مراغه
- مرند
- ملکان
- میانه
- ورزقان
- هریس
- هشترود
- هوراند
مجله اینترنتی تحلیلک