مجله اینترنتی تحلیلک

یکشنبه/ 18 شهریور / 1403
Search
Close this search box.
علت اوتیسم چیست

آشنایی با ۷ علت اوتیسم

اختلال طیف اتیسم یکی از حادترین و سخت ترین اختلالات کودکان است که طیف گوناگونی از علت‌ ها را به خود متوجه می ‌کند و نمی توان علت واحد و مشخصی را به آن اختصاص داد. در حال حاضر، علت اوتیسم هنوز شناخته شده نیست و یک دلیل خاص نمی‌ توان برای آن مشخص کرد. با توجه به پیچیدگی بیماری اوتیسم و این حقیقت که علایم اوتیسم و شدت آن متفاوت است ، دلایل احتمالی زیادی وجود دارد.

«علت اوتیسم چیست؟»

بیماری اوتیسم نوعی اختلال رشد عصبی است که با رفتارهای غیرمعمول اعم از نقص در برقراری تعامل اجتماعی و رفتارهای محدود یا تکراری مشخص می‌شود.

در حال حاضر، آزمایش بیولوژیکی قابل اعتمادی برای تشخیص اوتیسم وجود ندارد اما والدین با انجام تست اوتیسم و مراجعه به یک روانپزشک در همان سنین اولیه کودک می توانند به یک تشخیص در مورد این اختلال برسند.

این عارضه یک اختلال واحد نیست، بلکه گروهی از اختلالات با علل‌ های مختلف است که به توضیح چگونگی تغییر آن در علائم و شدت آن کمک می‌کند.

در حال حاضر، علت اوتیسم هنوز شناخته شده نیست و یک دلیل خاص نمی‌ توان برای آن مشخص کرد. با توجه به پیچیدگی بیماری اوتیسم و این حقیقت که علایم اوتیسم و شدت آن متفاوت است، دلایل احتمالی زیادی وجود دارد.

هم ژنتیک و هم محیط ممکن است در بروز بیماری اوتیسم نقش داشته باشند و هر کدام به تنهایی یا به صورت ترکیبی می‌توانند علت اوتیسم باشند. تحقیقات نشان می‌دهند که این بیماری ترکیبی از عوامل رشدی، ژنتیکی و محیطی است.

با ما باشید؛ آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت اوتیسم چیست؟

اختلال طیف اوتیسم یکی از حادترین و سخت ترین اختلالات کودکان است. از همین رو بحث در مورد علت اوتیسم بسیار گسترده است، زیرا نظریه‌ های بسیاری در مورد این اختلال وجود دارد.

پیش از این تصور می شد که کودکان مبتلا به اوتیسم از مادران غیر فعال با روحیه سرد متولد می شوند ولی چنین نظریه ای هیچگاه به اثبات نرسید.

اختلال اوتیسم طیف گوناگونی از علت‌ ها را به خود متوجه می ‌کند و نمی توان علت واحد و مشخصی را به آن اختصاص داد و عوامل شناسایی شده گاه به تنهایی و یا با تعامل هم در بروز این اختلال نقش دارند.

در ادامه عوامل متعددی که می توانند علت اوتیسم باشند را به تفصیل شرح خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: علائم بیماری اوتیسم در کودکان

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت های ایجاد اوتیسم

مصرف داروهای خاص در دوران بارداری

تحقیقات پژوهشگران حاکی از آن است که نوزادانی که داخل رحم مادر در معرض برخی از داروهای خاص قرار دارند، ممکن است در آینده بیشتر در معرض ابتلا به اختلال اوتیسم قرار بگیرند.

از جمله مصرف داروهایی مانند والپروئیک اسید و تالیدومید که دیر زمانی است ثابت شده که خطر ابتلا به اوتیسم را در کودکان افزایش می دهد.

علاوه بر این داروها محققان به تازگی کشف کرده اند که مصرف داروهایی مثل داروهای ضد افسردگی و استامینوفن در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به اوتیسم را در جنین بالا ببرد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگرچه احتمال وجود این خطر کم است، اما می تواند هشدار دهنده باشد.

بیشتر بخوانید: پرسشنامه تشخیص اوتیسم/ تست اوتیسم در کودکان

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

بیماری های مادر حین بارداری (دیابت، فقر آهن، عفونت، فشارخون بالا)

تاثیرات متقابل بین ژنتیک و در معرض قرار گرفتن در محیط داخل رحم ممکن است شرایطی را ایجاد کند که احتمال ابتلا جنین به اوتیسم و بیماری های زمینه ای مادر افزایش پیدا کند.

براساس نتایج تحقیقاتی که در امریکا انجام شد ثابت شده است که کمبود آهن می تواند خطر اوتیسمی شدن کودک را تا پنج برابر بالا ببرد.

علاوه بر مادران کم خون مادران دیابتی هم احتمال دارد فرزندی اوتیسمی به دنیا بیاورند.

براساس نظرات محققان فرزند مادرانی که از هفته ۲۶ بارداری به بعد به دیابت بارداری دچار می شوند، ۶۳ درصد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری اوتیسم قرار می گیرد.

از طرف دیگر همانند کودکان مادرانی که در زمان بارداری با بیماری عفونی شدیدی دست و پنجه نرم کرده اند، کودکان با کپی های متفاوت از ژن های خاص نیز احتمال بیشتری دارد که اوتیسم داشته باشند و این عوامل خطر ظاهراً متفاوت، همکاری میکنند تا علائم اوتیسم را بارزتر کنند.

آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت های ایجاد اوتیسم

اختلال در رشد مغز

با اینکه تاکنون هیچ علت مشخصی برای اوتیسم کشف نشده است ولی در تعدادی از مطالعات مشخص شده است که عملکرد غیرعادی مغز می تواند علت اوتیسم باشد و محققان بر این باورند که این اختلالات در ساختار مغز است که کارکرد درست آن را تحریک می کند.

اسکن‌ های مغزی در بعضی موارد نشان داده است که مغز کودکان مبتلا به اوتیسم از نظر اندازه و ساختار با مغز کودکان سالم متفاوت است.

تحقیقات نشان داده است که کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم در مغز خود سیناپس بیش از حد دارند.

آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

سموم و مواد شیمایی (آفت کش ها، آلاینده های محیطی و…)

هم زمانی افزایش شیوع اوتیسم با افزایش اختلالات زیست محیطی از جمله الودگی هوا و افزایش شهرنشینی و پیامدهای آن فرضیاتی را در مورد علت اتیسم ایجاد نموده که نمی توان به آنها بی توجه بود چرا که ممکن است در این دلایل راه رهایی از اوتیسم نیز نهفته باشد.

امروزه تحقیقات دانشمندان نشان می دهد که قرار گرفتن مادر در معرض برخی آلاینده های محیطی مانند مونوکسید کربن، دی کسید نیتروژن و برخی ریز آلاینده های دیگر باعث عوارض عصب شناختی جدی و ناهنجاری در رشد عصبی می شود و می توانند باعث تولد زودهنگام جنین شوند و این تولد زود هنگام خود یکی از عوامل افزایش دهنده ابتلا جنین به اوتیسم است.

علاوه بر این محققان به این نتیجه رسیدند زنانی که هنگام بارداری در معرض یا در نزدیکی سموم یا کودهای شیمیایی قرار دارند یا در مزارعی که از این سموم استفاده می کنند، کار یا زندگی می کنند به احتمال بیشتری فرزندان مبتلا به اوتیسم به دنیا می آورند.

با توجه به نتایج این پژوهش ها، احتمال اینکه کودک این مادران به اوتیسم مبتلا شود، دو سوم بیشتر از فرزند مادرانی است که در دوره بارداری در معرض این سموم قرار نداشته اند.

بیشتر بخوانید: تشخیص اوتیسم/ آیا اوتیسم در غربالگری مشخص می شود؟

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

ژنتیک

به نقل از انجمن اوتیسم آمریکا در حال حاضر تحقیقات فراوانی در رابطه با احتمال دخالت عوامل ژنتیکی در بروز اوتیسم در حال انجام است.

در بعضی از خانواده‌ها مشاهده شده است که اوتیسم مانند بیماری‌های ژنتیکی از نسلی به نسل دیگر منتقل می ‌شود که این خود می ‌تواند تئوری ژنتیکی بودن اوتیسم را در بعضی موارد ثابت کند.

ولی در بسیاری از موارد هم مشاهده شده است که سابقه اوتیسم در خانواده و یا اقوام وجود نداشته است.

همچنین در بعضی از کودکان مشخص شده است که در بدو تولد نشانه‌ های نخستین اوتیسم را دارا هستند ولی این مورد هم عمومیّت چندانی ندارد.

محققین دیگری نیز معتقدند که تحت شرایط خاصی تعدادی از ژن‌های ناپایدار باعث اختلال در عملکرد مغز و درنهایت بروز اوتیسم می‌ شوند.

همچنین شواهد زیادی موجود است که تغییرات ژن، یکی از دلایل ابتلا به اوتیسم است.

برخی بررسی ها اثبات کرده اند که احتمال به ارث رسیدن اوتیسم از خانواده مادری بیشتر از خانواده پدری است. همچنین مشاهده شده است در خانواده هایی که یک کودک مبتلا به اوتیسم وجود دارد، خطر اینکه کودکی دیگر با این بیماری داشته باشند بیشتر است.

آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت اوتیسم چیست
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

علت های ایجاد اوتیسم

سن والدین

هر چه سن پدر و مادر در هنگام بارداری و فرزند آوری بالاتر باشد احتمال ابتلای فرزندانشان به اوتیسم افزایش پیدا می کند.

در این مورد دانشمندان هنوز به نتیجه نهایی دست نیافته اند ولی این احتمال را می دهند که تولد کودک اوتیسمی مربوط به جهش های ژنتیکی باشد که با افزایش سن پدر و مادر از طریق اسپرم و تخمک آن ها این اتفاق روی می دهد.

بالا رفتن سن مادر از ۴۰ سال خطر اوتیسمی شدن کودکش را تا ۱۵ درصد افزایش می دهد اما محققان می گویند مادرانی که بیش از اندازه کم سن و سال هستند هم نمی توانند بچه های سالمی را به دنیا بیاورند.

مطالعات نشان می دهد که پیر بودن پدر به اندازه بالا بودن سن مادر در سلامت فرزندان تاثیر ندارد اما بیماری اوتیسم از جمله اختلالاتی است که پیر بودن اسپرم های پدر می تواند خطر ابتلا به آن را بیشتر کند.

همچنین یک مطالعه جدید نشان می دهد که تفاوت سن والدین یک کودک می تواند خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد. بر طبق این مطالعه که روی کودکان مبتلا به اوتیسم انجام گردیده, احتمال داشتن یک کودک اوتیسم با اختلاف سنی والدین بالا می رود.

آشنایی با ۷ علت اوتیسم

آشنایی با 7 علت اوتیسم
آشنایی با ۷ علت اوتیسم

مشکلات هنگام تولد

برخی از مسائل و مشکلات هنگام تولد می تواند احتمال ابتلا کودک به اوتیسم را افزایش دهد.

از جمله این موارد علت اوتیسم می توان به زایمان زودرس و یا وزن کم نوزاد در هنگام تولد اشاره کرد که می توانند اختلالات عصبی و رشدی را برای کودک رقم بزنند.

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x