ایام فاطمیه از چه تاریخی شروع می شود؟
قرنها از شهادت بانوی دو عالم گذشته و تاریخ دقیق شهادت ایشان همچنان بر همگان پوشیده است. برای تاریخ شهادت حضرت فاطمه (س) روایتهای مختلفی از ۴۰ روز تا هشت ماه پس از رحلت پیامبر (ص) ذکر شده است. اما میان علمای شیعه دو تاریخ ۷۵ روز بعد رحلت پیامبر و ۹۵ روز بعد رحلت ایشان معتبر است. با توجه به تاریخ رحلت پیامبر در ۲۸ صفر از تاریخ ۱۳ تا ۱۵ جمادی الأوّل را «فاطمیه اوّل» میخوانند و بنا به روایت ۹۵ روز، از تاریخ ۳ تا ۵ جمادی الثانی را «فاطمیه دوم» میخوانند.
فاطمیه اول در ایران از ۸ دی ماه ۹۹ و فاطمیه دوم از ۲۸ دی ماه ۹۹ است.
از قدیم الایام روزهای بین ۱۰ تا ۲۰ جمادی الاول (بنا به روایت ۷۵ روز) را دهه فاطمیه اول و تاریخ ۱ تا ۱۰ جمادی الثانی (روایت ۹۵ روز) دهه فاطمیه دوم گفته میشود.
در فرهنگ عامه شیعیان عراق به جای دو دهه سه دهه برگزار میشود، که «دهه اول فاطمیه» ۴۰ روز بعد از درگذشت پیامبر (ص) است. البته این تقسیم بندی در شهرهایی مانند قم و تهران نیز وجود دارد.
تعداد روزهای عزاداری توسط مردم و دوستداران مشخص می شود؛ برخی نیز روزهای فاصله بین دو قول را ایام فاطمیه می نامند. اگرچه علما شیعه بیشتر قول دوم را ترجیح می دهند و به همین ملاحظه این روز درکشور ما تعطیل رسمی اعلام شده است.
تاریخ شهادت حضرت فاطمه در منابع شیعی
- روایت علامه مجلسی از تاریخ شهادت حضرت فاطمه
- روایت طبری شیعی
- روایت کلینی
علت اختلاف در تاریخ شهادت و شروع دهه فاطمیه