تحلیل تکنیکال و کاربرد آن در بورس
پیش بینی تمام آن چیزی است که به آن نیاز داریم. ما در نهایت باید توانایی پیش بینی بازار را پیدا کنیم. ما باید بتوانیم تشخیص دهیم که آیا نمودار مورد نظر بالا می رود یا پایین؟
با چه روش هایی می توان برای این مورد پیش بینی نزدیک به واقعیت داشت؟
تاریخچه تحلیل تکنیکال در بورس
این سبک تحلیل حدود سه قرن قدمت دارد و استفاده از شاخص های تکنیکال و ترسیم نمودارهای تکنیکال را میتوان در نوشته های قرن هفدهم و هجدهم میلادی نیز مشاهده کرد.
شاید بتوان گفت که نخستین استفاده مستقیم اقتصادی مشهور از تحلیل تکنیکال را چارلز داو انجام داده است. چارلز داو که بنیان گذار وال استریت ژورنال است، شاخص میانگین صنعتی داو جونز را نیز طراحی کرد که هنوز با وجود نواقص این شاخص و نقدهایی که بر آن وارد است، از جمله شاخصهای مهم اقتصادی محسوب میشود.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال در واقع مطالعه رفتار و حرکات قیمت سهم در گذشته با هدف پیش بینی آینده روند قیمت سهم است.
در روش تحلیل تکنیکال، این جمله معروف بسیار به کار برده میشود که «گذشته، چراغ راه آینده است».
به بیان دیگر سرمایهگذارانی که از روش تحلیل تکنیکال برای ارزیابی و تحلیل قیمت سهام استفاده میکنند بر این باورند که با بررسی روند نوسانات قیمت یک سهم در گذشته، میتوان قیمت آن سهم را در آینده پیشبینی کرد. بنابراین «تحلیل تکنیکال، در واقع پیشبینی قیمت سهم در آینده، بر اساس اتفاقات گذشته است».
تحلیلگران تکنیکال با استفاده از نمودارها و رابطههای ریاضی، روند قیمت سهم در آینده را بر اساس نوسانات گذشته قیمت آن سهم، پیشبینی کرده و در صورتیکه به این نتیجه برسند که قیمت سهم در آینده، در مقایسه با قیمت فعلی آن در بورس افزایش قابل قبولی خواهد داشت، نسبت به خرید آن سهم اقدام میکنند. اما اگر نمودارها بیانگر کاهش قیمت سهم در آینده باشد، سرمایهگذاران، سهام شرکت مذکور را خواهند فروخت.
حال شاید تردید کنید که آیا با بررسی گذشته می توان به آینده رسید؟
آیا برای پیش بینی آینده راه دیگری جز بررسی گذشته سراغ دارید؟
-روش های پیش بینی، از پیش بینی هوا گرفته تا تحلیل های بنیادی بر اساس اطلاعات گذشته است.
-جهت شناسایی اخلاق و رفتار افراد باید به گذشته آنها رجوع کرد.
-بخش سری های زمانی در ریاضیات به پیش بینی وقایع با استفاده از گذشته می پردازد و…
پس اینطور به نظر می رسد برای پیش بینی آینده ابزاری مطمئن تر از گذشته نداریم.
بیشتر بخوانید: مفهوم تحلیل تکنیکال و اصول آن در بازار بورس
اصول تحلیل تکنیکال
برای درک بهتر تکنیک های معامله گری باید با اصول تحلیل آشنا شویم. اصول سه گانه تحلیل تکنیکال به شرح زیر است:
۱ـ همه چیز در قیمت لحاظ شده است.
۲ـ قیمت ها بر اساس روندها حرکت می کنند.
۳ـ تاریخ تکرار می شود.
اصل اول: همه چیز در قیمت لحاظ شده است
تحلیلگر تکنیکال معتقد است همه عوامل تاثیرگذار در کاهش یا افزایش قیمت ها در قیمت سهم دیده می شود.
نکته مهمی که تحلیلگر تکنیکال به آن اعتقاد دارد این است که علت بالا و پایین رفتن قیمت سهم مسائل بنیادی است و تحلیل تکنیکال فقط تاثیر این نیروها را بررسی می کند.
اصل دوم: قیمت ها بر اساس روندها حرکت می کنند
یکی از مهم ترین موضوعاتی که یک تحلیلگر باید یاد بگیرد روندشناسی است. به کمک روند شناسی، جهت روند و زمان پایان آن را درک خواهیم کرد.
در واقع می توان گفت اولین موضوعی که یک تحلیلگر باید یاد بگیرد یافتن جهت روند است.
اصل سوم: تاریخ تکرار می شود
یک ایدۀ مهم دیگر در تحلیل تکنیکال آن است که تاریخ عمدتا از لحاظ حرکت قیمت، تمایل به تکرار شدن دارد. ذات تکراری حرکت قیمت، به روانشناسی بازار نسبت داده می شود. به بیان دیگر شرکت کنندگان در بازار تمایل دارند که در طول زمان واکنش مشابهی نسبت به نوسانات بازار ارائه دهند.
یکی دیگر از کاربردهای این اصل توجیه معامله بر اساس پریود قیمت هاست.
سخن آخر
قریب به اتفاق تحلیلگران تکنیکالی معتقدند نیرویی که جهت عرضه و تقاضا را تغییر می دهد، تغییرات فاندامنتالی مربوط به اقتصاد بازار است و همین نیرو است که بر قیمت ها تاثیر می گذارد. در بازار هیچ گاه قیمت ها بیهوده بالا یا پایین نمی روند، آن ها میزان تاثیر یا عدم تاثیر عوامل بنیادی بازار هستند.
بیشتر اوقات در آغاز یک روند و یا در تغییر جهت بازار از صعودی به نزولی یا بالعکس، هیچ کس به طور قطع دلیل این تغییر جهت را نمی داند ولی تحلیلگر تکنیکال به سادگی و با استفاده از الگوها می تواند این تغییر را به موقع شناسایی کند و پایداری آن را بسنجد. بنابراین هدف از ترسیم نمودار قیمت، شناسایی روند (صعودی یا نزولی یا خنثی) و پیش بینی جهت حرکت روند است.
مجله اینترنتی تحلیلک