جمعه/ 2 آذر / 1403
Search
Close this search box.

زندگینامه شهید سیدعلی اقبالی دوگاهه ملقب به سلطان پرواز

سرلشکر خلبان شهید سید علی اقبالی دوگاهه جوان ترین استاد خلبان نیروی هوایی ارتش است که در سن 25 سالگی استاد خلبان جنگنده F-5 و در 27 سالگی با درجه سرگردی جزو افسران ارشد نیروی هوایی ارتش ایران شد.

همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک؛ در این مطلب می خواهیم در مورد زندگینامه شهید سید علی اقبالی دوگاهه ملقب به سلطان پرواز در خدمتتان باشیم.

سید علی اقبالی دوگاهه هفتم مهرماه ۱۳۲۶ در محله دوگاهه پایین بازار رودبار به دنیا آمد. پس از گذراندن دوران کودکی برای ادامه تحصیل به تهران رفت و در دبیرستان امیرکبیر به ادامه تحصیل پرداخت و توانست از این دبیرستان مدرک تحصیلی دیپلم را اخذ کند.

سید علی اقبالی ۱۳ آذرماه ۱۳۴۶ به استخدام نیروی هوایی درآمد و پس از طی آموزش های نظامی و موفقیت در آزمون های زبان انگلیسی، مهارت های فنی و تخصصی، انجام دوره های پرواز و پرواز مقدماتی با هواپیمای پاپ و اف-۳۳ در دانشکده پرواز در ۲۵ مرداد ۱۳۴۷ برای تکمیل دوره خلبانی و پرواز با هواپیماهای پیشرفته جت شکاری به همراه دو نفر از دانشجویان به پایگاه هوایی ویلیامز شهر فنیکس ایالت آریزونای آمریکا اعزام شد.

زندگینامه شهید سید علی اقبالی دوگاهه

زندگینامه شهید سید علی اقبالی دوگاهه

شهید سید علی اقبالی دوگاهه پس از بازگشت از آمریکا در چهارم بهمن ۱۳۴۸ به عنوان افسر خلبان شکاری تاکتیکی فعالیت خود را آغاز کرد؛ وی در سال ۱۳۵۴ ازدواج کرد و ثمره این ازدواج یک پسر به نام «افشین» است.

شهید اقبالی عاشق پرواز بود و با توجه به مسئولیت های مهمی که به عهده داشت هرگز از فعالیت های پروازی دور نشد و جرات و جسارت در پروازهای عملیاتی از وی استادی ماهر و برجسته ساخته بود؛ وی به دلیل آگاهی های بالای علمی، مهارت فنی و تخصصی در پروازهای تاکتیکی و عملیاتی در کمترین زمان توانست به سطح لیدری ارتقا یابد.

شهید سید علی اقبالی دوگاهه با پیروزی انقلاب اسلامی مدت کوتاهی از نیروی هوایی دور شد، اما با آغاز جنگ عراق علیه ایران داوطلبانه به نیروی هوایی بازگشت و با انجام پروازهای شناسایی و آموزشی فعالیت های خود را آغاز کرد. او یکی از جوان ترین استادان خلبان شکاری در عملیات ۱۴۰ فروندی و در آغاز جنگ، لیدر دسته پروازی چهار فروندی بود.

سلطان پرواز

شهید سید علی اقبالی دوگاهه در یکم آبان ماه ۱۳۵۹ زمانی که لیدر یک دسته دو فروندی هواپیمای اف-۵ را به عهده داشت، در یک ماموریت برون مرزی با هدف بمباران یکی از سایت های راداری موصل به همراه هم رزم خلبانش از زمین برخاست و پس از رسیدن به منطقه و عدم مشاهده هدف بلافاصله هدف ثانویه را که پادگان العقره در حوالی پایگاه هوایی کرکوک عراق و ایران بود، تغییر مسیر داد و در ساعت تعیین شده روی هدف ظاهر شد و در پایان این عملیات موفقیت آمیز، رادار راهبردی دشمن پرنده آهنین شهید اقبالی را نشانه رفت و هواپیمای وی به شدت مورد اصابت موشک قرار گرفت.

پرنده زخمی که خلبان جوان آن را به زحمت به ۳۰ کیلومتری شرق موصل نزدیک مرز ایران رسانده بود، سقوط کرد و شهید سید علی اقبالی دوگاهه با چتر نجات هواپیما را ترک کرد و به اسارت دشمن بعثی درآمد.

طرح های عملیاتی شهید اقبالی موجب شده بود که صادرات ۳۵۰ میلیون تنی نفت عراق به صفر برسد؛ به همین منظور صدام جنایتکار به خون این شهید تشنه بود و دستور داد پس از دستگیری اقبالی بدنش را دو نیمه کردند و نیمی از پیکر مطهرش در نینوا و نیمی دیگر در موصل عراق مدفون شد.

این جنایت به حدی وحشیانه بود که رژیم بعثی در تلاشی بی شرمانه برای سرپوش گذاشتن بر این جنایت هولناک تا سال ها از اعلام سرنوشت آن شهید مظلوم خودداری می کرد و در مدت ۲۲ سال هیچ گونه اطلاعی از سرنوشت وی موجود نبود، تا اینکه در خرداد سال ۱۳۷۰ طبق گزارش های موجود عملیاتی و اطلاعاتی و نامه ارسالی کمیته بین المللی صلیب سرخ جهانی مبنی بر شهادت ایشان و اظهارات دیگر اسرای آزاد شده و خلبانان اسیر عراقی، شهادت خلبان علی اقبالی دوگاهه محرز شد.

سید علی اقبالی دوگاهه

قطعه پلاتینی که نشانه ای شد برای شناسایی پدر!

فرزند شهید اقبالی:

«تنها چیزی که باعث شناسایی پدرم و سپس این تعداد شهدایی که کنار ایشان بودند شد، دو تکه پلاتینی بود که هنگام شکستگی دستش به صورت دو قطعه «پلاک» توی دستش قرار گرفته بود. این دو قطعه پلاتین تا زمان شهادت توی دست های پدرم وجود داشت و همین به تنها نشانه برای شناختن بقایای پیکر مطهرش تبدیل شد»

دشمن بعثی عراق بخشی از پیکر مطهر شهید سید علی اقبالی دوگاهه را در گورستان محافظیه نینوا و بخش دیگر را در قبرستان زبیر شهر موصل به خاک سپرده بود که با پیگیری کمیته جستجوی اسرا و مفقودین و کمیته بین المللی صلیب سرخ جهانی به همراه دیگر خلبانان شهید نیروی هوایی در پنجم مرداد سال ۸۱ پس از ۲۲ سال دوری از وطن در بین حزن و اندوه یاران و هم رزمان به میهن اسلامی بازگشت.

امیدواریم از مطالعه زندگینامه شهید سید علی اقبالی دوگاهه لذت برده باشید.

 

مجله اینترنتی تحلیلک

1 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
زهرامقصودی
2 سال قبل

سلام خداوملائک برشما زندگینامه چنین شهیدانی
افتخارملی ومذهبی است ومیسازدپولادقهرمانانی
که هیچ جایگزینی نخواهدداشت
به فرمایش رهبری بزرگداشت یادشهداکمتراز
شهادت نیست مشمول دعای شهداباشید
کهکشان ذهنهارامنوربه نور انجم شهداکنید
منورباران کنیداذهان رابه نورفداییانشان

زهرامقصودی
2 سال قبل

شرح زندگی این ستارگان درخشان کهکشان نور و طهارت هر روح پاکی رابه اوج میرساند
منورباران کنیداذهان مکدردرتیرگی هارا

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x