شنبه/ 3 آذر / 1403
Search
Close this search box.
شیر مادر

شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد / عوامل افزایش شیر مادر

شیر سالم هم مثل عقل سالم در بدن سالم است. اگر مادرم سالم باشد شیر او سالم و فراوان است. مادرم نباید سینه هایش را با صابون شستشو دهد و شستشوی سینه ها لازم نیست.

عوامل تداوم و افزایش شیر مادر را به مادرم یادآوری کن. (این متن راه های افزایش شیر مادر را از زبان یک نوزاد بیان می کند)

اعتماد به نفس

مادرم باید همیشه این جمله را تکرار کند. ”من مادر هستم و تنها باید خودم به نوزادم شیر بدهم“

آرامش روحی مادر

هم پدر و هم سایر اعضای خانواده باید رعایت حال مادر عزیزم را بکنند و با بیان اخبار و حوادث و مشکلات، آسایش مادرم را به هم نزنند. اگر مادرم آسوده خاطر نباشد، خونش پر از هورمون های استرس شده و من هم که از شیر او می‌خورم ناآرام خواهم شد و طبعاً زندگی پدر و مادرم را هم با فریادهایم ناآرام‌تر خواهم کرد.

شیر مادر 4 scaled

سلامت مادر

شیر سالم هم مثل عقل سالم در بدن سالم است. اگر مادرم سالم باشد شیر او سالم و فراوان است. مادرم نباید سینه هایش را با صابون شستشو دهد و شستشوی سینه ها لازم نیست، یک تا دو قطره شیر روی سینه مادرم مانع از ترک خوردگی سینه اش خواهد شد. سینه‌بند مادرم باید راحت باشد تا به آن‌ها فشار وارد نیاید و شیر کم نشود.

به مادرم بگویید که از نرمش و ورزش ملایم چشم پوشی نکند. او حتی می‌تواند علاوه بر نرمش و پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و … هم انجام دهد.

شیر مادر

اهمیت تغذیه برای افزایش شیر مادر

تغذیه مادرم هم نقش زیادی در میزان و کیفیت شیرش دارد. یکی از دوستانم می‌گفت: مادرم بعد از تولد من به توصیه یکی از آشنایان هیچ چیز نمی‌خورد؛ بعضی از غذاها را به خاطر سرد بودن، گروهی را به خاطر گرم بودن، گروهی را به خاطر نفخ آور بودن، گروهی را به علت سنگین بودن و … نمی‌خورد. او نگران سلامت مادر عزیزش بود و واقعاً اشک می‌ریخت؛ نه به خاطر اینکه شیر مادرش کم کیفیت شده بود. اتفاقاً شما به مادرش گفته بودی ”شیر مادر غنی و فقیر، خیلی هم کیفیت متفاوتی ندارند بلکه فقر تغذیه ای سلامت خود مادر را به خطر خواهد انداخت!”

مصرف درست مواد غذایی عامل افزایش شیر مادر

دوستم نگران مامان عزیزش بود و می‌گفت: من نه ماه از وجود او جان گرفته‌ام، حالا هم که از رحمش خارج شده‌ام، او خود را رها کرده و به خاطر سلامت من با عقاید غیر علمی اعتصاب غذا کرده است.

دکتر! هر طور شده به مادرش بگو که این کار او غلط است. دوستم واقعاً نگران مادرش است. اگر او همین‌ طور ادامه دهد چهار ستون بدنش سست می‌شود و عاقبت دچار بیماری خواهد شد. من دچار اضطراب شده‌ام که اگر مادر دوستم بیمار شود چه خواهد شد؟!

به همه مادرها بگو که بدن آن‌ها بعد از نه ماه بارداری نیاز به گوشت، تخم مرغ، میوه و سبزی، شیر و لبنیات، حبوبات، غلات و… دارد. به همه مادرها بگو لازم نیست پرخوری کنند ولی بدن آن‌ها نیاز به همه منابع دارد و به بهانه های مختلف مانند سردی و گرمی، نفخ نوزادان و… نباید خود را محروم کنند و به سلامت خود ضربه جبران ناپذیری وارد نمایند.

شیر مادر
شیر مادر

بعضی غذاها هم به عنوان افزاینده شیر معروفند. به مادرها بگو که با مصرف آن‌ها هم با این احتمال که شیرشان بیشتر خواهد شد بیش از پیش به نوزادشان کمک کنند. غذاهایی مثل:

شیر، آب میوه تازه و طبیعی، جو پرک، نارگیل، بادام، کنجد، تخم رازیانه، تخم شوید، تخم ریحان، تخم شنبلیله، زیره سبز، آویشن، بارهنگ و …

البته دکتر عزیزم! مادران خودشان اطلاع دارند که تأثیر غذاهای فوق به طور علمی در هیچ آزمایشگاهی اثبات نشده است ولی مصرف آن‌ها برای مادران ضرری که ندارد، حداقل از نظر تغذیه‌ای مفیدند و نهایتاً اینکه به سلامت مادران لطمه ای وارد نمی‌کنند.

یکی از دوستان جدیدم تعریف می‌کرد که در واحد پایگاه سنجش سلامت مادر و کودک کسی به مادرش گفته است لب به غذاهایی مانند سیر، پیاز، هلو، هندوانه، زیره، گوشت گوساله، گوشت مرغ، گوشت گوسفند، نخود، لوبیا، خیار، لپه، عدس، کلم، گوجه، بادمجان، زردآلو، شیر و پنیر و صد غذای دیگر نزند و مادر او هم باور کرده بود. واقعاً من با این علم ناچیزم فهمیده‌ام که انسان بدون غذا نمی‌تواند زندگی کند. حال مادر آن دوستم با این همه نیاز غذایی چطور می‌تواند لب به هیچ غذایی نزند؟!

دوستم می‌گفت: واقعاً بزرگ ترها چقدر “زبان نوزاد نفهم” اند تا من جیغ می‌زنم، می گویند او از خوردن برنج توسط مادرم ناراحت است. گریه می‌کنم، می گویند مامانم نباید شیر بخورد! ساکت می‌مانم می گویند علتش این است که مامانم هندوانه خورده است و تا شکمم صدا می‌دهد، می گویند اثر لوبیا پلو است. دلم می‌خواهد فریاد بزنم و بگویم من سالمم و هیچ مشکلی ندارم! “فقط یکم شکمم درد می‌کند که آن هم به این چیزها مربوط نیست.” دست از سر مامانم بردارید!

 

پیش داوری در مورد غذاها درست نیست و اگر ما نوزادها از خوردن غذایی که مادرمان می‌خورد ناراحت شویم، با جیغ و داد مکرر آن را اعلام می‌کنیم آن هم نه فقط یک بار بلکه چند بار!

 

تازه اگر من بعد از خوردن میگو توسط مادرم حالم بد شد، دلیل می شود که دوستم هم با خوردن میگو توسط مادرش حالش خراب شود؟! چرا آدم بزرگ ها در مورد ما نوزادها این‌قدر حکم کلی می‌دهند؟!

 

 

کتاب نوزادان (از زبان یک نوزاد)

با تشکر از دکتر سید محمد سعید ناصری

 

مجله اینترنتی تحلیلک

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x