دوشنبه/ 10 دی / 1403
Search
Close this search box.
گیاه ناتال

روش نگهداری از گیاه ناتال

ناتال گیاهی بسیار زیبا و متعلق به آفریقای جنوبی است. اگرچه این گیاه به نسبت سایر گیاهان آپارتمانی کمتر شناخته شده است، اما یکی از بهترین گیاهان برای نگهداری در منزل به‌شمار می‌رود.

گیاه ناتال

گیاه ناتال (Ficus natalensis) از تیره گیاهی (Moraceae) بومی آفریقای جنوبی است.

ناتال دارای برگ‌های درخشان سبز تیره است و ظاهری متراکم و طبیعی دارد. این گیاه تطبیق پذیری بسیار بالایی با محیط درونی منازل دارد.

ناتال نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی کمتر شناخته شده است اما یکی از بهترین گیاهان برای نگهداری در منزل به‌شمار می‌رود.

گیاه ناتال

این گیاه در طبیعت اصلی خود، در مناطق گرم و مرطوب رشد می‌کند. خاک آن همواره مرطوب است و در عین حال می‌تواند دوره‌های کوتاه خشکسالی را هم با موفقیت بگذراند، شرایطی درست شبیه به محیط داخلی منازل! به‌همین دلیل این گیاه تطبیق‌پذیری بالایی دارد.

بیشتر بخوانید: گل فیکوس الاستیکا و شرایط نگهداری آن

در این مطلب روش نگهداری گیاه ناتال و روش تکثیر آن را بررسی می کنیم. با تحلیلک همراه باشید.

روش نگهداری گیاه ناتال

آبیاری

ناتال از گیاهان آب دوست است؛ برای همین خاک آن باید همواره مرطوب باشد. ناتال میانه خوبی با خشکی ندارد و حتی واکنش آن به کم آبی بسیار جدی است و گاهی به نتایج مرگبار منتهی می‌شود.

بنابراین مرتب باید رطوبت ناتال را چک کنید. اگر گیاه شما جدید است یا تازه کاشته شده، بد نیست چندبار در هفته این بررسی را انجام دهید تا گیاه جوان‌تان به محیط جدید خود عادت کند، اما در حالت معمولی هفته‌ای یکبار کافی خواهد بود. برای این کار، بهترین راه، استفاده از یک پروب بزرگ رطوبت‌سنج است، اما می‌توانید از یک سیخ چوبی یا انگشت خود نیز استفاده کنید؛ به‌ این ‌منظور چند سانتی‌متر آن را در خاک فرو ببرید و رطوبت سطح بالایی خاک را بسنجید. در صورت خیس بودن، سیخ چوبی با کمی خاک چسبیده به آن از گلدان خارج می‌شود که نیازی به آبیاری نیست اما اگر خشک بود، به خوبی گیاه را آبیاری کنید.

در مورد آبیاری ناتال در نظر داشته باشید اگر گیاه را در مکانی نورگیر قرار داده‌اید، بد نیست کمی آب در زیر گلدانی آن باقی بگذارید. به‌ این‌ شکل در صورت خشک شدن خاک، گیاه مجدد آب را جذب کرده و از آن استفاده می‌کند. در طول نگهداری از گیاه ناتال ظهور برگ‌ های زرد یعنی گیاه هنوز به آب نیاز دارد پس حتما آن را آبیاری کنید. احتمالا کمی تعجب کرده‌اید، بله! ناتال واقعا تشنه است.

بیشتر بخوانید: گل پاچیرا / روش نگهداری و بررسی مشکلات این گیاه

نور مورد نیاز برای نگهداری گیاه ناتال

ناتال از جمله گیاهانی است که نور باید به‌صورت غیرمستقیم به آن بتابد. این گیاه، یکی از مقاوم‌ترین گیاهان خانگی در برابر نور کم خورشید است و تابش مستقیم نور سبب سوختن برگ‌های آن خواهد شد پس اگر محیط نورگیری ندارید، ناتال انتخاب مناسبی برای شماست.

ناتال از نظر احتیاج نوری به‌قدری عالی است که نور فلوئورسنت نیز می‌تواند به‌خوبی نیازهای نوری آن را برطرف کند؛ به‌ همین‌ دلیل اغلب دفاتر اداری نیز مکان مناسبی برای نگهداری از ناتال هستند. البته فراموش نکنید نیاز کم این گیاه به نور به معنی این نیست که این گیاه می‌تواند بدون نور به زندگی ادامه دهد پس نور حتی به مقدار کم نیز برای حیات او بسیار ضروری است.

در طول نگهداری از ناتال اگر آن را در کنار یا گوشه دیوار گذاشته‌اید، حتما به‌طور مرتب آن را بچرخانید تا نور به‌صورت مساوی به تمام بخش‌های آن بتابد. همچنین هر چند وقت یکبار، برگ‌های گیاه را غبار روبی کنید. این کار کمک می‌کند تا سطح آن‌ها تمیز شود و فتوسنتز بهتر انجام شود.

گیاه ناتال

روش نگهداری گیاه ناتال

دما و رطوبت مورد نیاز برای نگهداری گیاه ناتال

بازه دمایی قابل تحمل برای ناتال، بین ۷ الی ۲۶ درجه سانتی گراد است. در مورد رطوبت نیز گفتنی است که رطوبت متعادل منازل، برای این گیاه کافی است.

خاک مناسب برای نگهداری از ناتال

خاک‌های سنگین و رسی برای این گیاه مناسب نیستند، اما یک خاک گلدان ارگانیک با قدرت زهکشی بالا برای ناتال ایده‌آل است. بنابراین دنبال خاکی سبک و ارگانیک برای این گیاه باشید. بهتر است خاکی که برای گیاه انتخاب می‌کنید دارای PH در بازه PH خنثی باشد.

کوددهی

ناتال رشدی سریع دارد و از این‌جهت کوددهی به آن لازم است. به‌ این‌ منظور یک کود متعادل (۱۰-۱۰-۱۰ یا ۲۰-۲۰-۲۰) انتخابی مناسب برای این گیاه به‌شمار می‌رود. برای کوددهی به ناتال در فصل بهار و تابستان یک هفته در میان به گیاه کود بدهید. در صورت لزوم می‌توانید این کار را ماهی یکبار در پاییز و زمستان نیز انجام دهید.

هرس کردن

از آنجایی که ناتال سریع رشد می‌کند، برای مرتب ماندن ظاهر آن لازم است آن را هرس کنید. به‌ این‌ منظور فصل بهار بهترین زمان است پس در فصل بهار از هرس کردن ناتال غافل نشوید. هرس کردن علاوه‌ بر مرتب ماندن ظاهر ناتال به رشد آن نیز کمک خواهد کرد. در طول هرس کردن ناتال شاخه‌های مرده و آسیب دیده را از گیاه جدا کنید. همچنین هر بخشی که نشانه‌ای از بیماری داشت را نیز با قیچی ببرید. اگر پوست حساسی دارید، بهتر است حین این کار از دستکش‌های ضخیم استفاده کنید تا دچار حساسیت نشوید.

گیاه ناتال

روش نگهداری گیاه ناتال

سمی بودن گیاه ناتال

ناتال به ویژه دانه‌های آن کمی سمی هستند پس بهتر است آن را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

تعویض گلدان / روش نگهداری گیاه ناتال

به‌ طور کلی ناتال هر ۱۸ الی ۲۴ ماه به تعویض گلدان نیاز دارد. این کار باید در فصل بهار انجام شود. برای تعویض گلدان ناتال گلدانی را انتخاب کنید که دارای حفره‌های زهکشی کافی در سطح زیرین خود بوده و دهانه و ابعاد آن حدودا ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر از گلدان قبلی بزرگ‌تر باشد تا به‌ این‌ طریق فضای کافی برای توپ ریشه فراهم باشد.

بیشتر بخوانید: گل دراسنا و شرایط نگهداری انواع آن

آفات و بیماری‌ها در طول نگهداری از گیاه ناتال

در مورد بیماری‌های ناتال مورد خاصی ذکر نشده است، اما در مورد آفات باید گفت که کنه تار عنکبوتی و شپشک از جمله آفاتی هستند که اگر شرایط نگهداری ناتال مناسب نباشد به آن حمله‌ور خواهند شد. در صورت حمله کنه تار عنکبوتی به ناتال تارهای شبکه‌ ای یا حفرات ریزی در برگ پدیدار می‌شوند که در این‌ صورت باید گیاه را به‌خوبی آبکشی کنید و سپس با کمک یک اسپری حشره‌ کش مناسب، تمامی بخش‌های گیاه را ایمن سازید.

در مورد شپشک باید بگوییم که تشخیص شپشک کمی دشوارتر است، چون آن‌ها معمولا در ساقه زندگی می‌کنند. اگر آن‌ها را مشاهده کردید، تا حد ممکن سعی کنید شپشک‌ها را از گیاه جدا کنید. با استفاده از دست یا پنس این کار را انجام دهید. حتی می‌توانید با نوار چسب نیز این کار را انجام دهید. سپس به کل گیاه، حشره‌کش مناسب اسپری کنید تا خیالتان از بابت از بین رفتن حشره‌ها راحت باشد.

گیاه ناتال

روش تکثیر گیاه ناتال

بهترین راه برای تکثیر ناتال، تقسیم کردن آن است. هنگام تعویض گلدان، گیاه را به چند بخش سالم تقسیم کنید؛ به‌گونه‌ای که در هر بخش چند جوانه کوچک وجود داشته باشد. دقت کنید که گیاه باید کاملا سالم باشد تا گیاه جدید، سالم و متراکم شود.

بعد از اینکه گیاه را به چند بخش تقسیم کردید، بخش‌ها را در گلدانی تمیز با خاک گلدان مرطوب بکارید. در این مدت، گیاه باید در مکانی با نور کم قرار بگیرد. پس از اینکه بخش‌های جدید در گیاه نمایان شدند، گیاه دیگر در خاک تثبیت شده است و نگرانی از بابت عدم موفقیت تکثیر گیاه وجود ندارد. یادتان باشد تا قبل از تثبیت گیاه، حتما هفته‌ای دو بار به گیاه آب بدهید، اما پس از استقرار، هفته‌ ای یکبار کافی است.

بیشتر بخوانید: روش نگهداری گل سنگ و تکثیر این گیاه زیبا

سوالات پر تکرار شما درباره نگهداری گیاه ناتال

برگ‌های ناتال شکننده شده و نوک آن‌ها نیز به قهوه‌ای تغییر رنگ داده است، علت چیست؟

این اتفاق کمتر رخ می‌دهد؛ چون نشانه آبیاری بیش‌ از حد است! قهوه‌ای یا شکننده شدن برگ‌ها بیان می‌کند که ریشه در آب غرق شده است. در این صورت حتما گلدان را بررسی کنید. آیا حفرات زهکشی به تعداد کافی در زیر گلدان وجود دارند؟ بررسی کنید که آیا آب اضافی از خاک و گلدان خارج می‌شود یا خیر. سپس اجازه دهید خاک کمی خشک شود و مقدار آبیاری گیاه را کاهش دهید.

چرا برگ‌های ناتال زرد شده و دچار ریزش می‌شوند؟

این مشکلات نشانه کم آبی است. ناتال یک گیاه آپارتمانی تشنه است و خاکی همواره مرطوب را ترجیح می‌دهد. پس بدیهی است که در شرایط خشکی به مشکلات حیاتی بر بخورد. برای حل مشکل، خاک را همواره از نظر رطوبت چک کنید و اجازه ندهید کاملا خشک شود.

گیاه ناتال

چرا برگ‌ها رنگ پریده شده‌اند و خاک نیز سریعا خشک می‌شود؟

نور بیش‌ از حد سبب بروز این علائم می‌شود. ناتال به‌طور طبیعی در جنگل‌هایی یافت می‌شود که نور به صورت فیلتر شده به آنجا می‌تابد. پس اگر در برابر نور بیش‌ از حد قرار بگیرد، می‌تواند رنگ پریدگی را تجربه کند. نور زیاد خورشید همچنین می‌تواند سبب خشک شدن سریع خاک شود. در این‌ صورت شما نیز باید بیش از قبل گیاه را آبیاری کنید. اگر مسئله نور نبود، شاید خاک دچار مشکل است. گاهی اوقات پس از گذشت زمان، خاک قدرت جذب خود را از دست داده و بدون مکث، آب را عبور می‌دهد. راه حل این است که گلدان را تعویض کرده و گیاه را در خاکی تازه بکارید.

رنگ برگ‌های ناتال در حال تغییر به زرد و سبز روشن هستند، اما دچار ریزش نشده‌اند چرا؟

این اتفاق یعنی گیاه شما نور خورشید را به مقدار کافی دریافت نمی‌کند. اگرچه ناتال از جمله گیاهان مقاوم به نور کم است، اما کم بودن بیش‌ از حد نور نیز می‌تواند مشکلات جدی برای سلامت آن ایجاد کند؛ چرا که تمام گیاهان برای ادامه زندگی به فتوسنتز نیازمندند و فتوسنتز نیز به نور خورشید هر چند کم نیاز دارد. بنابراین بهتر است گیاه را در نور متوسط قرار دهید و اگر نشانه‌ها ادامه داشت آن را به مکان پر نورتری ببرید.

منبع: گلستان

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x