اثرات کافئین بر وزن بدن و میزان و شرایط مصرف آن چگونه است؟
کافئین به عنوان یک آلکالوئید پورینی متیل دار مشتق شده از خانواده متیل گزانتین ها است. اثرات کافئین بر بدن همچون ضد دردی، آنتی هیستامینی، اثرات ضد اسپاسم عضلات صاف، بهبود سلامت پوستی و افزایش گلیکوژنولیز و لیپولیز (آزاد شدن چربی از بافت ذخیرهای چربی و افزایش متابولیسم بدن)، اثرات ضد التهابی و ضد اکسیدانی است.
این ماده در چای، قهوه و نسکافه، نوشابه های کولا دار، شکلات های حاوی کاکائو وجود دارد.
اثرات کافئین بر وزن بدن
مصرف کافئین با دوز ۲۰۰ تا ۳۵۰ میلی گرم در مردان و ۲۴۰ میلی گرم در زنان، متابولیسم پایه را به میزان ۷ تا ۱۱ درصد در مردان و ۸ تا ۱۵ درصد در زنان افزایش می دهد.
مطالعات متعدد نشان میدهد که مصرف کافئین با مهار آنزیم فسفودی استراز و افزایش سطح cAMP و در نهایت افزایش فعالیت سیستم عصبی مرکزی و فعال نمودن لیپاز حساس به هورمون باعث افزایش اثرات لیپولیز می گردد.
مصرف کافئین باعث افزایش ۱۰ تا ۱۶ درصدی اکسیداسیون چربی ها به واسطه فعال نمودن سیستم عصبی سمپاتیک می شود.
کافئین با مهار پروسه آدیپوژنزیس باعث کاهش سایز سلول های چربی و همچنین جلوگیری از افزایش تجمع چربی در سلول ها می شود. اما باید توجه داشت که این اثرات، بدون نقصان کالری و ورزش و فعالیت بدنی بسیار اندک و تقریباً قابل چشمپوشی است.
یک مطالعه مطالعات متاآنالیز در سال ۲۰۱۹ با بررسی ۱۳ مقاله معتبر علمی نشان داد مصرف ۲۰۰ میلی گرم کافئین باعث افزایش متابولیسم پایه و افزایش تروموژنزیس خواهد شد.
بیشتر بخوانید: علت وزن کم نکردن و ثابت ماندن وزن در افراد
در این مطالعه میانگین کاهش وزن افراد در طی ۴ هفته کمتر از دو کیلوگرم بود.
یک مطالعه متاآنالیز در سال ۲۰۱۰ نشان داد مصرف کافئین موجب کاهش میزان شاخص توده بدنی، وزن و دور شکم در مصرف کنندگان می شود.
مطالعه مروری دیگری در سال ۲۰۱۷ نشان داد که استفاده از مکمل های حاوی کافئین در کنار رژیم های کاهش وزن باعث کاهش موثرتر میزان چاقی و اضافه وزن می گردد.
نتیجه نهایی برای اثرات کافئین بر وزن بدن
مصرف کافئین در دوز مناسب روزانه، همراه با رژیم های غذایی کاهش وزن، باعث بهبود متابولیسم و کمک به کاهش وزن می گردد؛ اما اثرات کافئین و سایر مکمل ها صرفاً در کنار رژیم غذایی علمی محسوس است و بدون نقصان کالری و فعالیت بدنی و ورزش تاثیر چندانی نداشته و اثرات آن ها قابل چشم پوشی است.
بیشتر بخوانید: تخم کتان و خواص این بذر ارزشمند
با تشکر از دکتر محمد رادفر
مجله اینترنتی تحلیلک