تطابق عالم و آدم در بیانات استاد صمدی آملی
تطابق عالم و آدم
این نظام پهناور هستی که حد و غایتی برای آن نیست ارتباط تام و کاملی با نفس ناطقه انسانی دارد و پیوستگی بسیاری در اجزای وجودی این دو حقیقت یافت می شود به طوری که تاثیر و تاثر عالم و آدم در یکدیگر بیش از تاثیر و تاثر عالم با هر موجود دیگری است. اگر آدمی خود را تحویل عالمی اینچنین بدهد، عالم حقیقت خود را برای انسان می نمایاند به طوری که ناگاه در یک سجده کوتاه بسیاری عوالم وجودی را در می نوردد و ابواب بسیاری از حقایق به رویش گشوده می شود.
که این نمونه ره آورد دینی است که چون دین به انسان تعلق می گیرد می خواهد بین انسان و نظام هستی و خالق آن تطابقی فراهم سازد که ظرفیت این قوه محض و نفس هیولانی صرف را به فعلیت تامه برساند.
لذا عمده آن است که بین آدم و عالم بر محور دین تطابق حاصل شود و آدمی قابلیت تام برای ارتزاق از این سفره بیکران موائد و عوائد الهی و روحانی اش را پیدا می کند. پس اگر چه خورنده این غذا متعدد است، اما غذا یک غذا و عالم یک عالم بی کران و یک تالار تشریحی، بیش نیست و هر کسی به هر مقداری که ظرفیت وجودی پیدا کند می تواند از آن تناول نموده و بر کمالاتش بیفزاید، و در مقابل اگر کسی توقف نماید و از حرکت باز بماند به همان اندازه از مدارج قرآنی و معارج انسانی محروم می شود و جز بر خسران و پشیمانی ابدی خویش نمی افزاید.
پس از گذشتگان و پیشینیان خویش پند گیر و در هیچ حدی توقف نکن که اگر از حد به درآیی و نظام هستی را به حق بنگری در هر پیشه و لباسی که باشی یک پارچه نور خواهی شد و از نور وجودی تو عالمی تابناک خواهد گشت خواه ملبس به آرم تقوا یعنی پوشش روحانیت باشی و خواه نباشی. پس از همه این حدود بالا تر بیا افق دیدت را به بیکران عالم وسعت ده و به راه بیفت که از تو حرکت و از خدا برکت.
تطابق عالم و آدم در بیانات استاد صمدی از کتاب شرح رساله رابطه علم و دین
اثر استاد صمدی آملی
مجله اینترنتی تحلیلک