گیاه خاکشیر
خاکشیر گیاهی یک یا دو ساله از تیره شب بویان است که در اصطلاح عامیانه به آن خاکشی نیز می گویند و در دشت و کوهستان ها می روید. تخم این گیاه ریز و کمی دراز است و به دو رنگ قرمز و قهوه ای وجود دارد که رنگ قرمز آن کمی تلخ است.
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم خاکشیر: کالری صفر، فیبر صفر، پروتئین ۲۷.۵ گرم، چربی ۳۳ گرم است.
این دانه پر خاصیت طبع گرم و ترم دارد؛ هضم کننده غذا بوده و یکی از بهترین و بی ضررترین سودازداها به شمار می رود.
خواص خاکشیر و چند توصیه
خاکشیر این دانه سرخ و شگفت انگیز خواص بی نظیری دارد از جمله: پاکسازی دستگاه گوارش و کبد، ملین عالی، علاج بسیاری از بیماری های سوداوی، مسکن سردردهای ناشی از مشکلات گوارشی، برطرف کننده خشکی و خارش پوست (اگزما)، بهبود دهنده بواسیر، مقوی معده، تقویت کننده میل جنسی، روشن و شفاف کننده پوست، بازکننده صدا و …
جالب است بدانید شربت خاکشیر به صورت گرم، لینت دهنده مزاج بوده و خنک آن همراه با کمی آب لیموی تازه، سبب رفع عطش و گرمازدگی تابستان هم می شود.
بهترین زمان مصرف خاکشیر جهت پاکسازی کبد معده و بدن صبح ناشتا است.
بیشتر بخوانید: خواص گیلاس و نکاتی پیرامون این میوه
اما مصرف زیاد از حد آن در برخی از افراد سبب بروز سردرد، ضعف روده ها و نارسایی روده بزرگ می گردد. لذا توصیه می شود خانم های باردار و افراد مستعد سردرد از خوردن آن پرهیز کرده و افراد گرم مزاج خاکشیر را همراه با مصلحش یعنی کتیرا مصرف کنند.
نوشیدنی ترنجبین و شربت خاکشیر
برای تهیه این نوشیدنی خانگی کافیست ۳ قاشق غذاخوری ترنجبین را در یک لیوان آب یا در مخلوط عرق کاسنی و شاتره به مدت پنج ساعت خیسانده و بعد از این مدت آن را صاف نمایید.
سپس ترنجبین صاف شده را با دو قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کرده و آن را میل کنید.
مراقب باشید خاک ترنجبین و خاکشیر کاملا گرفته شده باشد.
مصرف این نوشیدنی برای افرادی که کلیه های سنگ ساز دارند توصیه میشود. همچنین برای رفع بوی بد دهان، کمک به بهبود بی اشتهایی، برطرف نمودن لکه های صورت و نیز از بین بردن آکنه مناسب است.
بیشتر بخوانید: خواص سیب و طرز تهیه شربت و رب سیب خانگی
نکته مهم درباره خواص
معرفی تمامی گیاهان دارویی و میوه ها صرفا جهت بالا بردن دانش عمومی جامعه است و توصیه برای مصرف نیست. برای بهره مندی درست از خواص دارویی گیاهان حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
برای سلامت خود جانب اعتدال را در مصرف تمامی مواد غذایی و گیاهی رعایت نمایید.
بیشتر بخوانید: روغن سیاه دانه و بررسی خواص و عوارض آن
با تشکر از دکتر علی رضا یارقلی
مجله اینترنتی تحلیلک