خواص زرشک و طرز تهیه شربت و دمنوش آن
خواص زرشک
مزاج زرشک سرد و خشک است و برای کاهش حرارت کبد و معده در افراد گرم مزاج مفید است. این خوشمزه ترش سرشار از ویتامین C، تیامین، روی، پکتین و… است.
این ریز دانه های سرخ و ترش مزه صفرابری حرفه ای بوده و کاهنده جوشش خون است.
از دیگر خواص آن می توان به رفع تشنگی، مقوی قلب و کبد، مناسب برای معده های گرم، ضد تهوع و استفراغ، معالجه بواسیر، آنتی بیوتیک قوی، ادرار آور و بهبود دهنده عفونت های ادراری، کنترل کننده کلسترول و قند خون و … اشاره کرد.
رفع سردی
برای اصلاح سردی آن توصیه می شود که آن را با مقداری نبات، شکر سرخ یا عسل جوشانده، آبش را به عنوان شربت و تفاله اش را به عنوان مربا استفاده کنید.
عوارض زرشک
مصرف بیش از اندازه آن می تواند سبب بروز قولنج و نفخ، آسیب به روده و معده، خون دماغ، افت فشار خون، آسیب به کلیه، تنگی ننفس، سقط جنین و … شود.
بنابراین توصیه می شود زنان باردار از خوردن آن پرهیز کنند و زنان شیرده هم در مصرف آن احتیاط کرده و بلغمی ها و سوداوی ها این ترش پرخاصیت را با مصلحاتش یعنی میخک، شکر سرخ، عسل و… میل کنند.
شربت زرشک
شربتی با طبع سرد، حاوی ویتامین C ,A، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن، کاهنده فشار و چربی خون، رافع عطش، پاک کننده کبد، کاهنده حرارت دستگاه گوارش گرم مزاجان، برطرف کننده مشکل بی خوابی ناشی از حرارت و …. است.
طرز تهیه شربت
- زرشک تازه ۲۰۰ گرم
- آب ۱ لیتر
- شکر ۲۵۰ گرم
- زرشک را پاک کرده، شسته و ۱۲ ساعت در آب خیس کنید. سپس آن را پوره کرده و از صافی رد کنید.
- ترکیب به دست آمده را همراه با شکر روی حرارت ملایم بجوشانید تا قوام آید.
- می توانید روزانه ۵۰ گرم از این شربت را با مقداری آب ترکیب کرده و میل کنید.
دمنوش زرشک
دمنوشی مناسب برای پیشگیری از سرماخوردگی، ادرار آور و خلط آور، اشتها آور، کاهنده فشار خون، مقوس کبد و کلیه، ضد عفونی کننده خون، درمان اسهال خونی، علاج زخم و ورم معده و… است.
توصیه می شود افراد سرد مزاج در مصرف آن احتیاط کنند و همچنین زنان باردار از خوردن آن خودداری نمایند.
طرز تهیه دمنوش
- زرشک ۱ قاشق غذاخوری
- آب جوش ۱ لیوان
- نبات یا عسل به میزان دلخواه
زرشک شسته شده را همراه با آب جوش داخل یک قوری چینی ریخته و حدود ۱۵ دقیق زمان بدهید تا روی بخار کتری دم بکشد. در صورت تمایل با مقداری عسل یا نبات شیرین کرده و گرم بنوشید.
با تشکر از دکتر علیرضا یارقلی
مجله اینترنی تحلیلک