دنیای خرگوش ها (قسمت اول)
مقدمهای درباره خرگوش ها
خرگوش، حیوانی از راستهی خرگوششکلان است.
خاستگاه خرگوش
خاستگاه ابتدایی آنها غرب اروپا و شمال غرب آفریقا است.
برخلاف عقیدهی عمومی، خرگوشها حیوانات مقاوم و صبوری نیستند. آنها با کمک غرایزی مانند ترس و گریز زنده ماندهاند.
خرگوشهای اهلی، در بسیاری از نواحی دیگر دنیا، به ویژه در استرالیا، به صورت آزاد و رام نشده وجود دارند. متاسفانه خرگوشهای وحشی و خرگوشهای اهلی رام نشده، اغلب با رفتارهای گلهای، علفخواری و سوراخ کردن محصولات، موجبات آزار و اذیت کشاورزان را در این نواحی به وجود آوردهاند. آنها به مقدار زیاد از سبزیجات تازه استفاده میکنند. این امر برای کشاورزان یک بلای جدی و تخریبکننده به حساب میآید.
فیزیولوژی خرگوش ها
خرگوشها پستاندارانی کوچک، خونگرم، علفخوار از تیرهی خرگوشان، دارای اندامی شبیه گربه، با گوشهای دراز، لبهای شکافدار، گوشهای بلند که دستهایشان کوتاهتر از پاهایشان است، هستند.
بهطور میانگین طول بدن آنها حدود ۶۰ سانتیمتر و وزن آنها حدود ۵ کیلوگرم است. آنها تا ۶ سالگی عمر میکنند. ولی میتوان انتظار داشت که تا ۱۵ سالگی هم عمر کنند.
روباه و مار دشمنان طبیعی آنها محسوب می شوند.
البته انسان هم یکی از دشمنان خرگوشها بهشمار میآید.
سرعت آنها میتواند به ۴۰ کیلومتر در ساعت هم برسد.
ویژگیهای کالبدشناسی خرگوش ها (قسمت اول)
سر
گوشها
مهمترین ویژگی آناتومیکی حیوان در سر، گوشها است. گوشهای خرگوش خیلی بزرگ است و این حالت به حیوان کمک میکند تا بتواند اصوات را از جهات مختلف بشنود. در ضمن، خرگوش قادر است در آن واحد اصوات را از دو جهت مختلف بشنود.
بخش خارجی گوشها یعنی لالهی گوشها، خصوصیت برجستهی این حیوان بوده و علاوه بر نقش آن در شنوایی، به لحاظ وجود شبکهی وسیع عروقی در زیر پوست این ناحیه، تاثیر مهمی در تنظیم حرارت بدن دارند، به این ترتیب که در دمای بالا عروق گوش متسع شده و حرارت از این طریق دفع میشود.
دامنهی شنوایی گوش خرگوش نسبت به انسان، کمتر است.
به دلیل ظرافت و عروق فراوان گوش در این حیوان، توصیه میشود که هیچ وقت برای بلند کردن و مقید کردن وی از گوشهایش استفاده نگردد.
چشمها
چشمها در خرگوش، بسیار درشت بوده و در کنار سر قرار گرفتهاند. این امر موجب میگردد تا زاویه دید وی، بسیار وسیع باشد (هر چشم، حدود ۱۹۰ درجه از زاویه دید را پوشش میدهد). بنابراین خرگوش، به راحتی میتواند پشت سر خود را نیز ببیند.
توانایی تشخیص رنگها در خرگوش بسیار محدود است اما میتواند حرکات را به راحتی از فواصل دور تشخیص دهد.
قدرت دید خرگوش در نور کم، بسیار بیشتر از انسان است. به دلیل اینکه مردمک چشم این حیوان، قابلیت گشاد شدن بیشتری (حدود ۸ برابر) نسبت به چشم انسان دارد.
پلک سوم خرگوش، رشد یافته و همچنین هنگام خواب باعث میشود سطح قرنیه پوشانده شود.
خرگوش برای شناسایی صاحبش از شکل، بو و صدای او برای به دست آوردن تصویری از وی استفاده میکند.
امیدواریم از مطالعه این مقاله که به دنیای خرگوش ها (قسمت اول) مربوط بود، لذت برده باشید و با قسمت های دیگر با ما همراه باشید.
مجله اینترنتی تحلیلک
از ببرها بگین هیچ مستندی راجبشون نساختن
سلام. بله توی برنامه ها هست که از تمامی حیوانات مطلب بزاریم. ممنون از پیگیری و توجه شما
درودبر شما. سایت خیلی خوب و پر از مطالب جالب و علمی است. ممنون از شما و تلاشتون