دنیای شیرها قسمت اول
مقدمهای درباره شیرها
چرا شیر را سلطان جنگل میگویند؟
شیر را سلطان جنگل می دانند در حالی که نه بدن ورزیده چون گوریل، نه قدرت بازوی خرس، نه سرعت پلنگ، نه خیز آهو، نه درندگی گرگ، نه شکمبارگی کفتار و نه حیلهگری روباه و نه … را دارد.
پس چه چیز سبب این نامگذاری برای شیر شده است؟
شیر را به دلیل خصوصیات رفتاری که دارد سطان جنگل میگویند زیرا:
شیر تا گرسنه نباشد شکار نمیکند (درندهخو نیست)
در وقت گرسنگی، شکاری به اندازهی نیازش را انتخاب میکند و نه بیشتراز نیازش (طماع نیست)
در بین حیوانات، قویترین را برای صید انتخاب میکند (ضعیفکش نیست)
در بین حیوانات، مادههای باردار را انتخاب نمیکند (رحم و شفقت دارد)
بعد از شکار، اول اجازه میدهد خانواده تغذیه کنند (از خودگذشتگی دارد)
هیچ گاه مانده غذای خود را دفن و یا دور از دسترس سایر حیوانات نمیگذارد (بلند نظر و سفره گذار است)
و در زمان کهولت و بیماری از گله جدا میشود تا مزاحم آنها نباشد.
جملات جالبی که در بالا، درباره این حیوان فوقالعاده خواندید و احتمالا بیشتر شما، در متنهای مختلف آن را خوانده بودید، خیلی جنبهی علمی ندارد، ولی توصیف ادبی زیبا و کم و بیش واقعی برای توصیف این حیوان شگفتانگیز و قدرتمند محسوب میشود.
اگر بخواهیم در مورد حیات وحش و دنیای حیوانات صحبت کنیم. فکر میکنم منصفانه باشد که بنا بر احترام از سلطان جنگل شروع کنیم.
زیرگونههای شناسایی شده شیرها در عصر معاصر
شیرها به هشت زیرگونه طبقه بندی میشوند که شامل:
-شیر آسیایی، -شیر بربری، -شیر غرب آفریقا، -شیر شرق آفریقا، -شیر جنوبغربی آفریقا یا شیر کاتانگا، -شیر جنوبشرقی آفریقا، -شیر شمالشرقی کنگو، -شیر دماغه است.
اما امروزه فقط شیرهای آسیایی (در پارک ملی جنگل جیر در هند که یک پناهگاه وحشی شامل یک جنگل برگریز، چمنزار، بوتهزار و تپههای صخرهای است) و شیرهای آفریقایی (در آنگولا، بوتسوانا، موزامبیک، تانزانیا، جمهوری آفریقایمرکزی، جنوب سودان و دیگر بخشهای صحرای آفریقا) وجود دارند و زیرگونههای دیگر، به دلایل مختلفی، از جمله از بین رفتن زیستگاههای آنها، از بین رفته و منقرض شدهاند.
شرایط امروزی زندگی شیرها
شیرها در دو قرن اخیر، با تهدیدات زیادی از جمله: شکار، از دست دادن زیستگاه، بیماریهای مختلفی که از طریق حیواناتاهلی، از مناطق مسکونی نزدیک، به زیستگاه شیرها سرایت کرده است، مواجه هستند.
شیرهای آفریقایی در فهرست جانوران در معرض تهدید و آسیبپذیر حیاتوحش قرار گرفتهاند و تعداد آنها رو به کاهش است. جمعیت امروزی شیرهای آفریقایی بین ۱۰۰-۳۰ هزار قلاده تخمین زده شده است. در دو دههی اخیر جمعیت این شیرها نصف شده است که مهمترین عامل آن، کشته شدن شیرها توسط دامپرورانی بوده که دامهای آنها توسط شیرها شکار میشوند. از طرفی شکارچیان غیرقانونی که برای سرگرمی و تفریح خود شیرها را میکشند و همچنین از دست دادن زیستگاه و کمبود شکار از دلایل مهم کاهش جمعیت این گربهسانان بزرگ است.
شیرهای آسیایی در شرایط به مراتب سختتر و خطرناکتری قرار دارند. این گربهسانان در آسیا با شدت و وسعت بیشتری توسط انسانها تهدید میشوند. تعداد شیرهای آسیایی نسبت به گذشته تقلیل یافته است.
در نوشته بعد به ادامه مطلب درباره دنیای شیرها می پردازیم.
مجله اینترنتی تحلیلک
مطالب جالب و خواندنی بود . ممنون خانم حیدری عزیز❤❤❤
ممنون از توجه شما