جمعه/ 2 آذر / 1403
Search
Close this search box.

زندگینامه حسن کسایی استاد نی نوازی ایران

استاد حسن کسایی یکی از اساتید به نام موسیقی ایران و نوازنده مشهور نی بود. در این مطلب با زندگینامه این استاد چیره دست موسیقی ایران آشنا خواهیم شد.

همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک؛ در این مطلب می خواهیم به زندگینامه حسن کسایی استاد بلامنازع نی نوازی ایران بپردازیم.

قطعه “سلام علیکم” که با نام سلام صبحگاهی نیز شناخته می‌شود، یکی از مشهورترین قطعات موسیقی ایران به شمار می‌رود. استاد حسن کسایی در سن ۲۱ سالگی این قطعه را ساخت و بارها با اجراهای مختلفی از رادیو شنیده شد.

استاد حسن کسایی داستان ساخت این قطعه را این گونه بیان می‌کنند:

“یک روز که از بازار اصفهان می‌گذشتم، آقایی را دیدم که بر مرکب سوار است و دکان دارها چون شگون داشت به او سلام می‌کردند. آقا هم یکی به چپ و یکی به راست با حرکت منظم سر و گردن، پاسخ می‌داد: سلام علیکم… و این داستان در طول مسیر بازار ادامه داشت. آن روز که شاید ۱۹ یا ۲۰ سالم بیشتر نبود، وقتی به خانه رسیدم، بر اساس همین موضوع، یک آهنگ دوضربی ساختم که اسم آن را در ابتدا گذاشتم «پل خواجو» و بعدها به «سلام» معروف شد. این آهنگ را با حالات مختلف در رادیو اجرا کردم و مورد استقبال واقع شد . “

برای آشنایی بیشتر با زندگینامه حسن کسایی با ما همراه باشید.

زندگینامه حسن کسایی

استاد حسن کسایی در سال ۱۳۰۷ در اصفهان به دنیا آمد. پدرش حاج سید جواد کسایی از تاجران به نام آن زمان اصفهان بود که به دلیل علاقه و انس زیادش به موسیقی، با استادان و بزرگان آن زمان مانند سید جلال‌الدین تاج اصفهانی، اکبر خان نوروزی، خاندان شهناز و… رفت و آمد داشت و معمولا خانه‌ آن ها محفلی بود برای تجدید دیدار و نیز ساز و آواز استادان به نام موسیقی اصفهان.

این آمد و شدها موجب شد حسن کسایی از کودکی با موسیقی آشنا شود و به مرور زمان، علاقه زیادی به موسیقی خصوصاً به ساز نِی پیدا کند. پدرش وی را نزد مهدی نوایی می‌برد. وی مدتی آواز و گوشه‌های موسیقی ایران را نزد استاد تاج اصفهانی و ادیب خوانساری آموخته و نِی را از مهدی نوایی فرا گرفت. حسن کسایی همچنین از محضر استاد ابوالحسن صبا استفاده کرده است.

زندگینامه حسن کسایی

حسن کسایی در سن ۲۰ سالگی نخستین اجرای تکنوازی نی خود را در دستگاه همایون در تئاتر اصفهان به صحنه برد و یک سال بعد قطعه معروف سلام را در دستگاه چهارگاه ساخت که از معروف‌ترین قطعات موسیقی ایرانی به شمار می‌رود.

حسن کسایی در سال ۱۳۲۹ برای اولین بار نی را به ارکستر برد و با ارکستر رادیو ارتش اصفهان همکاری خود را شروع کرد. در سال‌های بعد با ارکسترهای متعدد رادیو به سرپرستی هنرمندانی چون ابوالحسن صبا، حسین یاحقی، حبیب‌الله بدیعی، محمد میرنقیبی، همایون خرم و دیگران فعالیت های خود را در این زمینه ادامه داد.

در سال ۱۳۳۵ حسن کسایی به دعوت داوود پیرنیا به برنامه گل‌ها راه یافت و تا سال ۱۳۵۷ که در گلچین هفته شرکت نمود، با این سلسله برنامه ها همکاری داشت.

کسایی در دههٔ ۱۳۶۰ به کشورهای آلمان، انگلستان، فرانسه و هلند سفر کرد و در چند برنامه رادیویی به اجرای برنامه پرداخت.

در سال ۱۳۶۹ تندیس حسن کسایی در گالری مفاخر هنری جهان در لندن نصب شد.

کسایی درسال ۱۳۷۸ موفق به دریافت نشان درجه یک فرهنگ و هنر شد و در سال ۱۳۸۱ به عنوان چهرهٔ ماندگار موسیقی انتخاب و از وی تقدیر شد.

زندگینامه حسن کسایی

علاوه بر آثار ارزشمند وی در برنامه های رادیویی همچون گل ها، آلبوم هایی همچون گفتگوی نی و عود، نای نی، راز نی، دختر گلفروش و … از او به یادگار مانده است.

استاد حسن کسائی در ۲۵ خرداد ۱۳۹۱ درگذشت.

سنگ قبر حسن کسایی

در ادامه می توانید قطعه سلام صبحگاهی استاد حسن کسایی را بشنوید و لذت ببرید.

دانلود

امیدواریم از مطالعه زندگینامه حسن کسایی لذت برده باشید.

مجله اینترنتی تحلیلک

2.3 3 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x