شنبه/ 3 آذر / 1403
Search
Close this search box.

زندگینامه لری الیسون مؤسس شرکت اوراکل

لری الیسون کارآفرین ۷۳ ساله آمریکایی و یکی از بنیان‌گذاران شرکت اوراکل، دومین شرکت نرم‌افزاری بزرگ دنیا بعد از مایکروسافت است. طبق گزارش مجله فوربز، الیسون با دارایی خالص ۶۱ میلیارد دلار هم‌ اکنون هشتمین فرد ثروتمند جهان است.

زندگینامه لری الیسون مؤسس شرکت اوراکل

 

لری الیسون کارآفرین ۷۳ ساله آمریکایی و یکی از بنیان‌گذاران شرکت اوراکل، دومین شرکت نرم‌افزاری بزرگ دنیا بعد از مایکروسافت است. طبق گزارش مجله فوربز، الیسون با دارایی خالص ۶۱ میلیارد دلار هم‌ اکنون هشتمین فرد ثروتمند جهان است.

 

تولد و کودکی

لارنس جوزف الیسون در تاریخ ۱۷ آگوست ۱۹۴۴ در برانکس نیویورک متولد شد. مادرش فلورانس اسپلمن یک مهاجر یهودی از اودسا و پدرش خلبان ارشد نیروی هوایی ایالات‌متحده بود که پیش از تولد لری خانواده را ترک کرد.

فلورانس اسپلمن که به‌ تنهایی توانایی نگهداری کودکش را نداشت، در نه‌ ماهگی و پس‌ از اینکه او به بیماری ذات‌الریه مبتلا شد، او را به خواهر و شوهر خواهرش، لیلیان اسپلمن الیسون و لوئیس الیسون سپرد؛ خانواده‌ی الیسون با سطح مالی متوسط در ناحیه‌ی یهودی‌نشین شیکاگو زندگی می‌کردند.

لری تا سن ۴۷ سالگی هرگز مادر واقعی خود را ندیده بود.

101576601 larry ellison illo.1910x1000

لوئیس الیسون ناپدری لری، کارمند دولتی در بخش املاک و مستغلات بود که در طول دوران رکود آمریکا شغل خود را از دست داد و پس‌ از آن به شغل حسابداری روی آورد. شکست‌های کاری لوئیس را به فردی منزوی و افسرده تبدیل کرده بود که نمی‌توانست با فرزند خوانده‌ی خود کنار بیاید.

درگیری‌های مداوم آن دو، لری الیسون را به فردی مستقل، سخت‌کوش، انعطاف‌ ناپذیر و مصمم تبدیل کرد؛ خصوصیاتی که همیشه با او ماند و بعدها در برخورد با همکارانش بیشتر بروز پیدا کرد.

گرچه لری در خانواده‌ای یهودی بزرگ شد که همیشه در مراسم مذهبی شرکت می‌کردند ولی او شخصاً اعتقاد متعصبانه‌ای به هیچ ایدئولوژی خاصی نداشت و از دوران نوجوانی شرکت در آیین‌های رسمی یهودی را متوقف کرد.

 

دوران نوجوانی و تحصیل لری الیسون

لری الیسون در دوران مدرسه پسری کنجکاو بود که به موضوعات پیچیده‌ای مثل ساخت سفینه‌های فضایی و فنّاوری‌های روز و مهندسی علاقه‌مند بود.

روند روزمره مدرسه برای او خسته‌کننده بود و گاهی چنان شخصیت پیچیده و خلاقی داشت که نه‌تنها دوستان بلکه معلمانش را هم در حیرت فرو می‌برد. به ورزش هم علاقه داشت و در تیم‌های والیبال، اسکواش و اسکی عضو بود.

در سال ۱۹۶۲ میلادی، لری دوران دبیرستان را در مدرسه ساوث شور در اوربانا کمپین به پایان رساند و وارد دانشگاه ایلینوی شد. در همان سال اول دانشگاه، عنوان برترین دانشجوی علوم را از آن خود کرد. اما در سال دوم دانشگاه بود که نامادری‌اش، لیلیان اسپلمن به دلیل ابتلا به بیماری سرطان فوت کرد و لری پیش از آنکه در امتحانات دانشگاه شرکت کند به شیکاگو برگشت.

پس‌ از آن به مدت یک سال در مشاغل نیمه‌وقت مختلف مشغول به کار شد و بعد از شک و تردیدهای فراوان برای ادامه تحصیل در رشته فیزیک و ریاضیات وارد دانشگاه شیکاگو شد. اما ظاهراً آن اشتیاق لازم برای ادامه تحصیل را نداشت و در نهایت هم بعد از یک‌ ترم،دانشگاه او را به خاطر عملکرد ضعیفش اخراج کرد؛ اما در همان یک‌ترمی که در دانشگاه شیکاگو بود با برنامه‌نویسی کامپیوتر آشنا شد و خیلی سریع در این زمینه پیشرفت کرد.

با پولی که از برنامه‌نویسی برای شرکت‌های مختلف جمع کرده بود در سال ۱۹۶۶ میلادی و در سن ۲۲ سالگی راهی کالیفرنیا شد.

لری بعد از اخراج از دانشگاه حمایت ناپدری‌اش را از دست داد و بعد از نقل‌مکان به کالیفرنیا، در طی هشت سال چندین بار شغلش را عوض کرد که البته همه‌ آنها در زمینه برنامه‌نویسی بودند. اما هدف اصلی او این بود که به‌قدری درآمد داشته باشد که بتواند خود را به ناپدری‌اش ثابت کند.

تأسیس شرکت اوراکل

456303498.jpg.0

در سال ۱۹۷۹ میلادی شرکت SDL به Relational Software تغییر نام پیدا کرد. سپس در سال ۱۹۸۲ میلادی و بعد از اینکه محصول جدید الیسون و شرکایش با نام Oracle RDBMS به مرحله تولید رسید، این شرکت با عنوان رسمی شرکت نرم‌افزاری اوراکل ثبت شد.

این نسخه از محصول می‌توانست بهترین سوپرمارکت‌ها را از میان کل فروشگاه‌ها رده‌بندی کند یا برای فیلتر کردن و مرتب‌سازی بهترین کالاها و خدمات پرفروش مورد استفاده قرار بگیرد.

در آن زمان شرکت الیسون فقط ۸ کارمند داشت که سه نفر از آن‌ها از مؤسسان شرکت یعنی الیسون، مینر و اوتس بودند و درآمد شرکت هم کمتر از ۱ میلیون دلار در سال بود؛ اما اواسط سال ۱۹۸۲ میلادی درآمد اوراکل به ۲٫۵ میلیون دلار رسیده بود و آن‌ها ۷۵ مشتری خرد داشتند. در همان سال الیسون ۲۵ درصد از درآمدش را در بخش تحقیق و توسعه این شرکت سرمایه‌گذاری کرد تا نسخه جدید Oracle RDBMS را به‌صورت نسخه‌ای تجاری و قابل‌ حمل بر اساس کامپایلر زبان برنامه‌نویسی C توسعه دهد.

اوراکل با بستن قراردادهایی با آژانس‌های دولتی بودجه کافی برای تمرکز روی محصولاتی تجاری، قابل‌ اعتماد و بهینه را به دست آورده بود و به‌ این‌ ترتیب این شرکت نرم‌افزاری توانست بخشی از بازار را در رقابت با IBM و سایر شرکت‌های آی تی از آن خود کند.

در سال ۱۹۸۳ میلادی نسخه سوم Oracle RDBMS به‌صورت نسخه‌ای تجاری و قابل‌دسترس عرضه شد که قابلیت نصب بر روی انواع سیستم‌ عامل‌های کامپیوترهای شخصی، ایستگاه‌های کاری، پردازنده‌های مرکزی و میکرو کامپیوترها را داشت.

در این زمان درآمد شرکت به ۵ میلیون دلار در سال رسیده بود. موفقیت‌های شرکت اوراکل همچنان ادامه داشت و در سال ۱۹۸۵ میلادی، درآمد حاصل از فروش شرکت به ۲۳ میلیون دلار و یک سال بعد یعنی در سال ۱۹۸۶ میلادی به ۵۵ میلیون دلار افزایش یافت. در این زمان اوراکل بیشترین تمرکز خود را بر روی آژانس‌های دولتی و شرکت‌های بزرگ بین‌المللی در حوزه هوافضا، صنایع خودروسازی، داروسازی و کارخانه‌های صنعتی گذاشت.

در ۱۲ مارس سال ۱۹۸۶ میلادی اوراکل وارد بازار سهام شد. قیمت اولیه هر سهم ۱۵ دلار بود که تا پایان روز به ۲۰٫۷۵ دلار افزایش یافت و با فروش ۲٫۱ میلیون سهم، بهای شرکت به ۳۱٫۵ میلیون دلار بالا رفت.

پس از فروش سهام اوراکل، لری الیسون مراکز بازاریابی خود را در ۳۵ کشور دنیا تأسیس کرد. کمی بعد از آن اوراکل SQL را معرفی کرد که می‌توانست داده‌های ذخیره‌ شده در سیستم‌های شبکه‌ای را پردازش و بازیابی کند.

اولین شغل لری الیسون در شرکت فنّاوری “امدال” بود که توانست اولین سامانه بزرگ رایانه‌ای منطبق بر IBM را برای این شرکت طراحی کند. پس‌ از آن در اوایل دهه هفتاد میلادی او به شرکت آمتکس (Amtex) رفت که در آن زمان رقابت شدیدی با شرکت سونی داشت. در این شرکت عمده وقتش را روی یک پروژه پایگاه داده برای سازمان اطلاعات آمریکا (CIA) کار می‌کرد که او نام آن پروژه را اوراکل گذاشته بود.

لری ایده‌هایش را در آمتکس با سرپرستش باب مینر در میان می‌گذاشت. مینر در سال ۱۹۷۷ میلادی شرکت آمتکس را ترک کرد و به همراه دو همکار قدیمی خود به نام‌های بروس اسکات و اِد اوتس شرکتی به نام آزمایشگاه‌های توسعه نرم‌افزار (SDL) را با ۸۰۰ دلار سرمایه اولیه تأسیس کرد.

چند ماه بعد لری الیسون هم با سرمایه ۱۲۰۰ دلاری به‌عنوان شریک تجاری به آن‌ها ملحق شد و از همان ابتدا مدیرعامل این شرکت شد.

در آن زمان اِد اوتس مقاله‌ای از ادگار اف کاد به نام “مدل ارتباطی داده برای بانک‌های داده بزرگ و اشتراکی” نشان باب و لری می‌دهد و الیسون شدیداً تحت تأثیر این مقاله قرار می‌گیرد. آن‌ها بر همین مبنا یک سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) را طراحی کردند تا سایر شرکت‌ها برای تقسیم‌بندی ذخیره اطلاعات مشتریان، داده‌های تجهیزات، یادداشت‌های مالی، اطلاعات مربوط به مبادلات و اسناد قانونی از آن استفاده کنند.

 

 بحران در اوراکل

لری الیسون یک استراتژیست بزرگ است. او مصمم بود تا اوراکل را به بزرگ‌ترین مجموعه نرم‌افزاری جهان تبدیل کند و در این راه از هیچ اقدامی فروگذار نمی‌کرد.

1f87cde0d8ba611830598ba70f1694f7 e1411071580554 1940x1092اولین خرید رسمی اوراکل در اکتبر سال ۱۹۹۴ میلادی بود که بخش Rdb از شرکت DEC را تحت مالکیت خود درآورد. از دیگر گام‌های حیاتی الیسون در بزرگ‌تر کردن مجموعه خود، خرید شرکت پیپل سافت (PeopleSoft) بود که در سال ۲۰۰۴ میلادی با مبلغ ۱۰٫۳ میلیارد دلار انجام شد. پیپل سافت شرکت بزرگی با ۱۲٫۷۵۰ مشتری بود که سیستم‌های مدیریت منابع انسانی، مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت ارتباط با مشتری، راهکارهای مدیریت مالی و نرم‌افزار مدیریت عملکرد سازمانی را ارایه می‌داد.

در آوریل سال ۲۰۰۸ میلادی اوراکل شرکت BEA Systems را به مبلغ ۸٫۵ میلیارد دلار خریداری کرد که شرکتی تخصصی در زمینه محصولات نرم‌افزاری زیرساختی بود.

در ژانویه سال ۲۰۱۰ میلادی، لری الیسون طبق قراردادی به مبلغ ۷ میلیارد دلار، شرکت سان میکروسیستمز (Sun Microsystems) را خریداری کرد و پس‌ از آن اوراکل پایگاه داده و سرویس‌های داده جدید خود را بر پایه فناوری‌های میکروسیستمز روانه بازار کرد. با اینکه این خرید از مهم‌ترین قراردادهای اوراکل محسوب می‌شود، اما همچنان دو شرکت IBM و SAP دو رقیب اصلی اوراکل به‌ حساب می‌آمدند.

الیسون در سال ۲۰۱۴ از مقام مدیرعاملی اوراکل کناره‌گیری کرد و از آن تاریخ تا به‌ حال ریاست هیئت‌ مدیره، مدیریت بخش فنّاوری و مسئولیت بخش رسانه‌ای این شرکت را به عهده دارد.

 

زندگی خصوصی لری الیسون

لری الیسون هیچ‌وقت نتوانست به یک نفر به عنوان همسر پایبند بماند.

اولین بار در سال ۱۹۶۷ با «آدا کوین» ازدواج کرد و در ۱۹۷۴ طلاقش داد. سه سال بعد در ۱۹۷۷ با «ننسی جنکینز» عقد کرد اما یک سال نشده او را هم طلاق داد. چند سالی مجرد ماند تا باز در ۱۹۸۳ ازدواج کرد؛ همسرش «باربارا بوث» بود و علی‌رغم عشق آتشین اولیه این ازدواج هم ۳ سال بیشتر دوام نیاورد و در ۱۹۸۶ از هم جدا شدند. برای بار چهارم در ۲۰۰۳ با «ملانی کرفت» پیمان همسری بست؛ علی‌رغم این‌که این بار بیشتر طول کشید ولی باز هم در ۲۰۱۰ از او نیز جدا شد.

الیسون دو فرزند دارد که هر دو از همسر سوم «باربارا بوث» هستند. پسرش «دیوید» و دخترش «مگان» هیچ‌ یک حرفه‌ی پدر را دنبال نکردند و هر دو سراغ سینما رفتند و تهیه‌کنندگان مشهوری شدند.

 

نیکوکاری

الیسون ابایی از خرج کردن ندارد و به‌ راحتی چک‌هایی با صفرهای بسیار می‌کشد، خواه این خرج‌ها برای تفریح و خوش‌گذرانی باشد خواه نیکوکاری. او به‌‌‌ تازگی ۲۰۰ میلیون دلار جهت راه‌اندازی مرکزی برای درمان مبتلایان به سرطان اختصاص داد. هدف این مرکز گردآوری متخصصان این حوزه زیر یک سقف است تا بتوانند با هم‌فکری روش‌های جدید برای مقابله با این بیماری پیدا کنند.

«دیوید آگوس» یکی از متخصصان سرطان می‌گوید که او و الیسون دو سال پیش به فکر چنین مرکزی افتادند و تصمیم بر این شد با همکاری دانشگاه USC این کار انجام شود. “آگوس” پزشک معالج بزرگان فناوری مثل «استیو جابز»، «اندی گرو»، «بیل کمبل» و خیلی‌های دیگر بوده است.

الیسون به سخنرانی و ارشاد جوانان هم علاقه‌ی فراوان دارد و هر از گاهی در مراسم فارغ‌‌التحصیلی یکی از دانشگاه‌های بزرگ آمریکا آن‌ چه در زندگی شخصی‌اش یاد گرفته است را بیان می‌کند. معمولا مهم‌ترین بخش سخنرانی‌های او به این توصیه اختصاص دارد که:

«آرزوهای دیگران را آرزوهای خود نکنید؛ دنبال آرزوهای خودتان بروید و از سرزنش دیگران نترسید.»

 

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x