شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی / پرورش گیاهان آپارتمانی
شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی علاوه بر به ارمغان آوردن حس طراوت و نشاط به زندگی باعث تصفیه هوای فضاهای داخلی می شوند. گیاهان برای باطراوت ماندن نیاز به شرایطی برای نگهداری هستند و احتیاج به توجه دارند.
در ادامه با تحلیلک همراه باشید تا با شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی آشنا شویم.
خرید گیاهان آپارتمانی و نکات مهم آن
در هنگام خرید باید به این نکته توجه داشته باشید که نیاز به مراقبت در گیاهان مختلف با هم فرق می کند و برخی به مراقبت کمتری احتیاج دارند. مثل گیاه گندمی (عنکبوتی) و در نتیجه وقت زیادی نمیگیرند.
اگر شما به دلیل داشتن مشغله زیاد وقت کافی برای رسیدگی به گیاهان را ندارید نباید سراغ گیاهانی مانند ارکیده بروید زیرا به مراقبت دقیق و روشهای آبیاری خاص نیاز دارند.
همچنین در هنگام خرید شرایط محیطی منزلتان را در نظر بگیرید و گیاهی را انتخاب کنید که با مقدار نور، رطوبت هوا، گرما و سرما و مقدار گردش هوا در منزلتان سازگار باشد.
در هنگام خرید گیاه آپارتمانی، حتما دقت کنید که گیاه سالم باشد. از انتخاب گیاهانی که برگهای زرد دارند، لکههای قهوهای روی برگها وجود دارد یا ساقههای گیاه شل و افتادهاند، خودداری کنید.
اصل مهم آبیاری در شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
مهم ترین اصل در مراقبت و شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی آبیاری است.
مقدار آبیاری
به عنوان یک اصل کلی، هرچه هوا گرم تر باشد، میزان آبیاری شما نیز باید زیادتر شود چون گرمای هوا آب را به سرعت تبخیر می کند. پس در نیمه اول سال میزان آبیاری را بیش تر کنید.
اگر خاک گلدان خیلی خشک یا خیلی مرطوب باشد، ریشه گیاه به مرور از بین میرود. پس در آبیاری گیاه همیشه تعادل را رعایت کنید. یکی از رایج ترین دلیل از بین رفتن گیاهان، آب دادن بیش از اندازه به آنها و گندیدن ریشه است.
ته گلدان باید یک یا چند سوراخ داشته باشد تا آب به راحتی از آن خارج شود.
همچنین اگر خاک گلدان زهکشی مناسب نداشته باشد، آب اضافی از گلدان خارج نمی شود و ریشه گیاه می پوسد.
نکته: قبل از کاشتن گیاه در گلدان، روی سوراخ های کف گلدان چند تکه سنگ، سفال یا جسم توری مانند بگذارید تا از خارج شدن خاک از سوراخ ها جلوگیری کند.
به اندازهای به گیاه آب بدهید که آب از سوراخهای زیر آن بیرون بیاید.
زمان آبیاری
تقریبا هیچ برنامهی مشخص و دقیقی برای آبیاری گیاهان وجود ندارد.
هر گیاه زمان متفاوتی برای آبیاری دارد و بهترین زمان برای آبیاری گیاهان وقتی است که روی خاک تا حدی خشک شده است.
به مرور زمان و با توجه به شرایط محیطی منزلتان و تغییر فصلها، متوجه می شوید که هر گیاه چند روز یک بار به آبیاری نیاز دارد.
خشک شدن خاک را می توانید از روی روشن شدن رنگ خاک، لمس آن و حس نکردن رطوبت و نچسبیدن خاک به دستتان متوجه شوید.
از آنجایی که گیاهان هم مانند انسان چرخه خواب دارند بهترین زمان برای آبیاری آنها صبح اول وقت است.
آبیاری گیاهان هنگام عصر و یا شب باعث میشود که چرخهی خواب گیاه به هم بریزد و باعث صدمه دیدن گیاه میشود.
روش آبیاری
آبی که به گیاهان می دهید باید هم دمای محیط منزل باشد.
توصیه می کنیم در زمان آبیاری، روی برگ ها و گل ها آب نریزید. خیس شدن برگ ها ممکن است موجب ایجاد بیماری های قارچی یا لکه روی بعضی گیاهان بشود.
در هنگام آبیاری، به آرامی آب را به روی خاک گلدان بریزید و این کار را تا زمانی ادامه دهید که آب از زیرگلدان شروع به خارج شدن کند.
بهتر است یک ساعت بعد از آبیاری، آب اضافی زیرگلدانی را خالی کنید.
روش نگهداری گیاهان آپارتمانی در هنگام سفر
مساله آبیاری گیاهان در هنگام مسافرت موضوع مهمی است که باید برای آن راه حلی در نظر بگیرید. لطفا مطلب روش های آبیاری گیاهان آپارتمانی در مسافرت را مطالعه کنید.
گیاهانی که به آب کمتری احتیاج دارند
گیاهانی که در محل خنک نگهداری می شوند.
گیاهانی که به تازگی گلدانشان عوض شده است.
گیاهانی که به مرحله استراحت وارد شده اند.
گیاهانی که در هوای مرطوب قرار دارند.
گیاهانی که برگ های ضخیم و چرمی دارند.
گیاهانی که به آب بیشتری احتیاج دارند
گیاهان گلدار
گیاهانی که مدت زیادی در مقابل نور خورشید قرار دارند.
گیاهانی که در گلدان های گِلی کاشته شده اند. چون گلدان گِلی منافذ بیشتری دارد و آب زودتر از آن خارج می شود.
گیاهانی که در گلدان کوچک کاشته شده اند.
گیاهانی که رشد سریعی دارند.
گیاهانی که برگ های بزرگ یا نازک دارند.
شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی
نور گیاهان آپارتمانی و نکات مهم
شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی با یکدیگر متفاوت است و گیاهان مختلف نیازهای نوری متفاوتی دارند.
گیاهانی مانند پتوس و قاشقی به نور کمتری احتیاج دارند و بعضی گیاهان مانند گندمی به مقدار نور بیشتری نیاز دارند. باید توجه داشته باشیم که هیچ گیاه آپارتمانی نباید جلوی نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد.
گیاهان گل دار به طور کلی نور زیاد را دوست دارند و در شرایط نوری خوب، گل می دهند.
بهتر است که پرده ای نازک بین گیاه و نور خورشید وجود داشته باشد. البته اگر شرایط نوری مناسبی در منزل ندارید، می توانید از نور مصنوعی و گیاهان سازگار با آن استفاده کنید.
گیاهان ابلق یعنی گیاهانی که دورنگ هستند، به نور بیشتری نسبت به گیاهان سبز نیاز دارند. پس آن ها را در جای پرنورتر قرار دهید.
اگر گیاهتان مقابل پنجره است، هر از گاهی آن را بچرخانید تا به صورت متقارن رشد کند و به سمت نور کج نشود.
خاک مناسب برای گیاهان آپارتمانی
توصیه می کنیم خاک گلدان را از باغچه و باغ بر ندارید چون ممکن است دارای علف هرز، قارچ یا حشره باشد.
خاک مخصوص گلدان را می توانید از گل فروشیها خریداری کنید. این خاک دارای پیت ماس و کمپوست است و مواد غذایی لازم برای گیاه را دارد.
کاکتوس و ساکولنت هم خاک مخصوصی دارند که با سایر گیاهان متفاوت است. این خاک را می توانید از گلفروشیها تهیه کنید.
ارکیده هم از جمله گیاهانی است که خاک متفاوتی نسبت به بقیه گیاهان نیاز دارد و شامل خزه و تکههای چوب (چیپس) است.
کوددهی گیاهان آپارتمانی
گیاهان گلدانی مواد مغذی بیشتری نسبت به گیاهان باغچه نیاز دارند. هر چه دفعات آبیاری و مقدار آن بیشتر باشد، مواد مغذی بیشتری از گلدان خارج می شوند، پس گیاه به کود نیاز بیشتری پیدا می کند. اگر می خواهید گیاهان سرحال و شادابی داشته باشید، هرچند هفته یک بار از کود محلول در آب استفاده کنید.
نکته: بیشتر گیاهانی که از گلخانه می خرید، کوددهی شده اند و تا چند هفته نیاز به کوددهی ندارند. اگر خاک گلدان را هم به تازگی عوض کرده اید، تا چند ماه لازم نیست به آن کود بدهید.
بهتر است در زمان گلدهی یا رشد گیاه، ماهی یک بار به آن کود بدهید اما در فصل زمستان و دوره استراحت گیاه، می توانید مقدار کوددهی را کمتر یا متوقف کنید. جزییات کوددهی برای هر گیاه متفاوت است و لازم است که قبل از استفاده برای هر گیاه به طور دقیق در مورد مقدار آن مطالعه کنیم.
مقدار کود را تا جایی که ممکن است خیلی کم در نظر بگیرید چون مقدار زیاد کود به گیاه آسیب می رساند.
رطوبت مناسب برای نگهداری گلهای آپارتمانی
بیش تر گیاهان آپارتمانی رطوبت هوا را می پسندند و بعضی از آن ها مانند سرخس به رطوبت کافی نیاز دارند. یکی از راه های افزایش رطوبت در منزل، استفاده از دستگاه بخور است.
بیشتر بخوانید: روش ساخت جزیره برای گلدان در منزل جهت حفظ رطوبت گیاهان
راه دیگر این است که در ظرفی کم عمق سنگهای متوسط بریزید و روی آن را تا نیمه از آب پر کنید. سپس این ظرف را در نزدیکی گلدان ها قراردهید. راه دیگر آب پاشی روزانهی برگ گیاهان است. حتی بعضی از گیاهان مثل ارکیده را می توانیم در حمام و آشپزخانه هم نگهداری کنیم چون رطوبت زیاد را بسیار دوست دارند.
نکات مهم طریقه نگهداری گلهای آپارتمانی
داخل گلدان اسفنج بگذارید.
اگر آبیاری گیاهتان را فراموش می کنید راه زیر را امتحان کنید.
هنگام کاشت مجدد گیاه، قبل از ریختن خاک، انتهای گلدان را با اسفنج بپوشانید. این اسفنج آب اضافی را در خود جذب کرده و در طی زمان به خاک بر می گرداند. اسفنج ساده آشپزخانه برای این کار کاملا مناسب است.
از قطعات یخ استفاده کنید.
اگر به هر دلیل نمیتوانید از ترفند قبلی استفاده کنید، به سراغ قطعات یخ بروید. چند قطعه یخ را بر روی خاک بگذارید، دقت کنید که با برگها و بدنه گیاه تماسی نداشته باشند. این یخها به آرامی آب شده و این امکان را به خاک میدهند تا آب را در طی زمان جذب کند. این ترفند به ویژه برای گیاهان ارکیده مناسب است. این گیاهان نیاز کمی به آب دارند، در نتیجه هفتهای یک تکه یخ برای آنها کفایت میکند.
قهوه صبحگاهی را با گیاهان خود شریک شوید.
اسیدی بودن قهوه سبب افزایش اسیدیته خاک میشود. در نتیجه سرخسها، گاردنیا و سایر گیاهان اسید دوست شما از این اتفاق بسیار خرسند خواهد بود.
باقی مانده پودر قهوه در دستگاه/لیوان خود را با کمی آب مخلوط کنید و به خاک اضافه کنید. اگر اهل چای هستید هم همین کار را انجام دهید.
راه دیگر برای استفاده از قهوه به نفع گیاهان، قرار دادن چند ورق فیلتر قهوه در زیر خاک گیاه است.
آبی که تخم مرغ یا گیاهان خود را در آن پخته اید، دور نریزید. اگر تخم مرغ میپزید، آب آن را نگه دارید. پس از آنکه به دمای محیط رسید، آن را به خاک گیاه اضافه کنید. این آب غنی از مواد ضروری برای رشد گیاه بوده و برای آن درست مانند شربتی گواراست. آب سبزیجات نیز همینطور عمل میکند.
برگها را گرد گیری کنید.
اگر سطح برگها از گرد و غبار پر شده باشد، راه تنفس گیاه بسته شده و در نتیجه فتوسنتز مختل میشود. پس هر هفته، سطح برگها را با یک دستمال نمدار تمیز کنید.
می توانید از شیر و دستمال نخی برای تمیز کردن برگهای گیاهانتان استفاده کنید.
کرمها و لوسیونهای گران قیمتی در فروشگاههای گل و گیاه برای گیاهان عرضه میشوند، اما می توانید مقدار کمی مایونز را با انگشت/دستمال کاغذی بر سطح برگها بمالید. خواهید دید که برگها برای هفتهها درخشان و باطراوتتر هستند.
گلدان را مرتبا بچرخانید.
تمام بخشهای گیاه به طور یکسان به انجام عمل فتوسنتز احتیاج دارند. با چرخاندن مداوم گیاه، این شانس را به سایر برگهای او میدهید که نور خورشید را به میزان کافی دریافت کنند. نتیجه این چرخشها، داشتن گیاهی سالم با رشد یکسان است. هر زمان که گیاه را آبیاری کردید، گلدان را به اندازه یک چهارم دایره بچرخانید.
عوض کردن گلدان
هدف از عوض کردن گلدان یا بزرگ کردن اندازهی آن، دور ریختن خاک کهنه، ریختن خاک جدید و رساندن مواد مغذی به گیاه است.
بهترین زمان تعویض خاک گلدان فصل بهار است. اگر می خواهید گلدان را بزرگتر کنید، گلدانی را انتخاب کنید که خیلی بزرگتر از گلدان قبلی نباشد چون اگر گلدان خیلی بزرگ باشد، احتمال از بین رفتن ریشه گیاه وجود دارد. دلیل آن این است که خاک اضافی رطوبت زیادی را در خود نگه می دارد که به مصرف گیاه نمی رسد و در نتیجه ریشه گیاه را می پوساند.
منبع: گلستان
مجله اینترنتی تحلیلک