بسیاری از ما چه جوان و چه پیر، چه زن و چه مرد، در زندگی روزمره خود از ضرب المثل های بسیاری استفاده می کنیم که شاید معنی دقیق و درست آن را هم نمی دانیم و یا شاید کسانی باشند که گنجینه لغات و ضرب المثل آنها کم باشد. به همین دلیل می خواهیم در کنار هم به ضرب المثل های بسیاری اشاره کنیم و به معنی و ریشه آن ها بپردازیم. با معنی مته به خشخاش گذاشتن با ما همراه باشید.
معنی مته به خشخاش گذاشتن
مته به خشخاش گذاشتن
کنایه از دقت بی اندازه به خرج دادن، موشکافی کردن.
- در مطالب بعد به کنایه ها و ضرب المثل های دیگر می پردازیم.
- در این نوشته ها به کتاب فرهنگ فارسی عامیانه ابوالحسن نجفی توجه شده است.
مجله اینترنتی تحلیلک
ریشه این ضری المثل از کجاست؟
سلام
در کتاب امثال و حکم علامه دهخدا زیر این عبارت «مته به خشخاش گذاشتن» آمده: خرده نگرش بودن
اما در کتاب فرهنگ فارسی عامیانه استاد ابوالحسن نجفی توضیح بیشتری داده شده و زیر همین عبارت ذکر شده، آمده: کنایه از دقت بی اندازه به خرج دادن، به همه جزئیات رسیدگی کردن، مو شکافی کردن و مترادف است با «مو را از ماست کشیدن»
معنی ش رو میدونم، خواستم ببینم ریشه و داستان پشت این ضرب المثل از کجاست؟
در اکثر منابع و کتابها (که به عنوان نمونه ۲ منبع مهم رو در دیدگاه قبل ذکر کردم) صرفا به معنی و نهایتا چند مثال از این عبارت پرداختن اما در جایی که در حال حاضر منبعش رو در ذهن ندارم، نوشته بود: برای استخراج شیره گیاه خشخاش قسمت پایین گیاه رو خراش میدادن و کنار میذاشتن تا چند ساعت بگذره. بعد از مدتی میان و شیره خارج شده رو بر میدارن. این کار رو برای هر گیاه و گل چند بار تکرار میکنن تا وقتی که دیگه شیرهای ازش خارج نشه. مته به خشخاش گذاشتن رو زمانی به کار میبرن که بخوای از این گیاه که هیچ شیرهای براش نمونده با تیغ (مته) هم که شده شیره بیرون بکشی.
از طرف دیگه هم میشه معنی و ریشه این عبارت رو از ظرافت انجام این کار برداشت کرد.
سپاسگزارم!
سپاس عالی بود👌
ممنون از توجه شما