آموزش کد بورسی و راهنمای نحوه دریافت آن
کد بورسی چیست؟
کد بورسی نخستین گام برای شروع سرمایهگذاری در بورس است. کد بورسی در واقع همان شناسه کاربری مشتریان در بازار سهام است که مانند کد ملی برای هر شخصی کاملاً منحصر به فرد است.
نام دیگر کد بورسی، کد سهامداری است که از ترکیب سه حرف و یک عدد پنج رقمی تشکیل شده است. لازم به ذکر است که حتی اگر در چندین کارگزاری افتتاح حساب نمایید، کد بورسی شما یکسان خواهد بود.
شما میتوانید هر نوع سهام یا اوراق پذیرفته شده نظیر اخزا، تسه و… در بازار سرمایه را از با داشتن آن معامله کنید. البته معاملات بورس کالا و بورس انرژی با کدهای متفاوت و جداگانهای از بورس انجام می شود.
چگونه کد بورسی بگیریم؟
برای دریافت کد بورسی دیگر نه نیازی به مراجعه حضوری است و نه پرداخت هزینهای؛ بسیاری از کارگزاری ها این امکان را برای شما فراهم کرده اند که با طی کردن چند مرحله ساده کد بورسی خود را دریافت کنید.
مراحل دریافت کد بورسی
بسیاری از کارگزاری ها خدمات دریافت کد را به صورت غیرحضوری و آنلاین به مشتریان خود ارائه می دهند.
برای این کار شما ابتدا باید وارد سایت کارگزاری مورد نظر خود شوید و اطلاعات مورد نیاز برای فرم ها را پر کنید.
این فرم ها به شرح زیر است:
- مشخصات فردی
- مشخصات تحصیلی و شغلی
- اطلاعات مالی
- اطلاعات حساب بانکی
باید دقت کنید که اطلاعاتی که وارد می کنید درست نوشته شود تا برای شما مشکلی پیش نیاید.
حساب بانکی که معرفی می کنید همان حسابی باشد که قرار است با آن معامله کنید.
در آخر این فرم باید در آزمون شرکت کنید.
مدارکی که لازم است ارائه دهید شامل موارد زیر است:
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی (اشخاص حقیقی):
-
- اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
- اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
- شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
- آخرین مدرک تحصیلی (برای دسترسی به معاملات آنلاین دارا بودن حداقل دیپلم و ۱۸ سال سن لازم است)
یکی از امکاناتی که بعضی از کارگزاری ها در اختیار کاربران خود قرار می دهند آن است که با ثبت نام در این کارگزاری ها دیگر نیازی به ثبت نام سجام نیست. به بیان ساده تر این کارگزاری ها تمام اطلاعاتی که در طول فرآیند ثبت نام از شما اخذ کرده اند را به سامانه سجام نیز ارسال می کنند و ثبت نام سجام نیز خود به خود و بدون نیاز به گذاشتن وقت و انرژی مضاعف انجام می گیرد.
سجام چیست؟
سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان (سجام) توسط شرکت «سپردهگذاری مرکزی» و به منظور تسهیل دسترسی سرمایهگذاران به خدمات بازار سرمایه راهاندازی شده است. براساس قوانین موجود هیچ شخص حقیقی و حقوقی نمیتواند بدون ثبتنام و احراز هویت در سجام خدماتی از قبیل خرید و فروش سهام و… را دریافت کند.
علاوه بر ثبت نام در یک کارگزاری برای دریافت استعلام کد بورسی لازم است تا در سامانه سجام نیز ثبت نام انجام شود. بعضی از کارگزاری ها این امکان را فراهم کرده اند تا در صورتی که سرمایه گذار هنوز ثبت نام خود را در سامانه سجام انجام نداده است، بعد از تکمیل مراحل ثبت نام در کارگزاری، گزینه ای به نام ثبت در سامانه سجام را انتخاب کند.
در این صورت اطلاعات فرد در سامانه سجام نیز ثبت شده و ثبت نام در این سامانه نیز برای او انجام می گیرد.
بعد از ثبت نام در این سامانه برای احراز هویت حضوری و یا غیر حضوری اقدام کنید.
احراز هویت و تکمیل ثبت نام سجام
- احراز هویت غیر حضوری از طریق اپلیکیشن های سیگنال، آپ و…
- احراز هویت از طریق مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان دولت (در این روش میتوانید به یکی از دفاتر منتخب پیشخوان که نزدیک به محل کار یا منزل شما است، مراجعه کنید.)
- احراز هویت حضوری در شعب کارگزاری مربوطه (در این روش میتوانید به یکی از شعب کارگزاری که نزدیک به محل کار یا منزل شما است، مراجعه کنید.)
چقدر طول میکشد تا کد بورسی ثبت و صادر شود؟
بعد از حدود ۴۸ ساعت از احراز هویت کارگزاری، پیامک فعال سازی دسترسی به سامانههای معاملاتی آنلاین را دریافت میکنید. پس از دریافت پیامک میتوانید با شماره موبایل یا کد ملی و رمز عبورتان وارد نرم افزار شوید. توجه داشته باشید، رمز عبور شما همان رمز عبوری است که در ابتدای فرایند ثبتنام انتخاب کردهاید.
تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟
منظور از کد آنلاین، کد بورسی آنلاین است که شخص با آن بهصورت مستقیم به سامانه معاملات آنلاین وارد میشود و میتواند سفارشها خرید و فروش اوراق بهادار را به صورت مستقیم ارسال کند.
افراد زیر ۱۸ سال چگونه میتوانند در بورس فعالیت کنند؟
برای افراد متقاضی دریافت کد بورسی زیر ۱۸ سال، باید نماینده قانونی (ولی) آن ها با مراجعه به دفاتر پیشخوان مورد تایید کارگزاری تمامی فرمهای مربوطه را تکمیل نماید؛ در این صورت مجاز به استفاده از معاملات برخط خواهند بود.
همچنین همراه داشتن اصل شناسنامه فرد زیر ۱۸ سال و همراه داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی نمایندهی قانونی (ولی) الزامی است.
امیدواریم مطلب آموزش کد بورسی و راهنمای ثبت آن برای شما مفید بوده باشد.
مجله اینترنتی تحلیلک