همراهان علاقه مند به پرورش و نگهداری گل و گیاه؛ همراه تحلیلک باشید تا در این مطلب با روش نگهداری گیاه سیکلامن بیشتر آشنا شویم.
گل سیکلامن
انتخاب گیاه سیکلامن (Cyclamen) یا نگون سار برای فضاهای کم یک انتخاب فوق العاده به شمار می آید. این گیاه در بهترین حالت به ارتفاع ۲۰ سانتی متری می رسد؛ گل های گیاه سیکلامن بیشتر به صورت صورتی و سفید است. در بعضی اوقات روی برگ های این گیاه یک نوار طلایی هم دیده می شود. حواستان باشد که با توجه به زمان، کمرنگ شدن رنگ گل ها، نشانه آغاز خفتگی است. در این زمان باید حدود ۲ الی ۳ ماه اجازه دهید تا گیاه خشک شود.
گیاه سیکلامن معمولا در گلدان کاشته و نگهداری می شود.
شرایط نگهداری گیاه سیکلامن
- نور: زمان رشد اصلی این گیاه فصل زمستان است. پس باید حواستان باشد که در این زمان نور کافی و غیر مستقیم به این گیاه برسد. زمستان زمان رشد فعال این گیاه است. بنابراین در این ماه، سیکلامن را در معرض دریافت نور کافی و غیرمستقیم خورشید قرار دهید. معمولا با شروع فصل تابستان گیاه سیکلامن هم به خواب رفته و در صورت نگهداری درست پاییز با گل دهی دوباره خود به محیط اطرافش طراوت و تازگی می دهد؛ پس در تابستان آن را از نور مستقیم در امان نگه داشته و در جای سایه و خنک نگهداری کنید.
- خاک: در مورد مقدار خاک پای این گیاه به این نکته توجه داشته باشید که بالاترین نقطه غده گیاه سیکلامن باید حداقل ۳ سانتیمتر از سطح رویی خاک پایین تر باشد. برای این گیاه می توانید از خاک برگ استفاده کنید.
- آبیاری: در زمان رشد اصلی و فعال این گیاه یعنی وقتی که برگ ها نمایان شدند، خاک گیاه که خشک شد باید به آن آب دهید. مواظب باشید که گیاه را غرقاب نکنید و همچنین آب روی برگ ها و بدنه آن نریزد که باعث پوسیدگی می شود. در ایامی که گیاه به خواب رفته به آب و کود نیاز ندارد. (آبیاری در این زمان به حدی کم است -مثلا یک بار در ماه- که اصلا به حساب نمی آید، زیرا خیس و مرطوب ماندن خاک باعث پوسیدگی گیاه در این دوران می شود.)
- رطوبت و دما: دمای ایدهآل برای گیاه سیکلامن به این صورت است: روزها زیر ۱۵ درجه / شبها بالای ۵ درجه
رطوبت هوای بالا، مخصوصا در فصل زمستان، امری حیاتی برای گیاه سیکلامن است. برای این کار می توانید یک سینی مناسب بردارید، داخل آن آب و سنگریزه بریزید و گلدان سیکلامن را روی آن قرار دهید. مواظب باشید که گلدان مستقیما در معرض تماس با آب نباشد، چون باعث پوسیدگی ریشه می شود.
- کوددهی: کود مناسب برای گیاه سیکلامن کودی است که کم نیتروژن باشد و وقتی که اکثر برگ های این گل رشد کردند، هر چند هفته یکبار به گیاه کود مایع غلیظ شده بدهید.
- تعویض گلدان: تقریبا هر دوسال یکبار باید گلدان سیکلامن را عوض کنید. بهتر است که این کار را در تابستان انجام دهید.
بیشتر بخوانید: مشکلات گیاهان آپارتمانی و روش نگهداری
سمی بودن گیاه سیکلامن
بخشهای مختلف گیاه سیکلامن (مخصوصا تنه و ریشهها) حاوی مادهای به نام ساپونین هستند که در صورت خورده شدن میتواند برای انسانها یا حیوانات خطرناک باشد و باعث بروز علائمی مانند آبریزش، اسهال یا استفراغ شود. پس بهتر است که این گیاه را از دسترس حیوانات خانگی یا کودکان خود دور نگاه دارید.
بیشتر بخوانید: ۱۱ گیاهان آپارتمانی سمی برای کودکان و حیوانات
علت زرد شدن برگهای گل سیکلامن
علت زرد شدن برگ های گل سیکلامن این است که به طور طبیعی سیکلامن گیاهی است که در فصل تابستان استراحت میکند. زمانی که هوا گرم میشود گلدهی در این گیاه متوقف میشود، برگهای آن زرد میشود و حتی ممکن است شبیه به یک گیاه مرده شود. این نشانهای از زندگی طبیعی گیاه است و به شما میگوید که باید آبدهی و کوددهی را به شدت کم کنید تا گیاه بتواند به استراحت خود بپردازد.
چرا برگهای سیکلامن میریزد
یکی از مهمترین دلایل ریزش برگهای سیکلامن آبیاری زیاد است. این گیاه خاکی مرطوب را ترجیح میدهد اما از خاک بیش از حد خیس خوشش نمیآید. گیاهی که آب زیادی دریافت کند ریشههای سالمی نخواهد داشت و دچار پوسیدگی ریشه میشود که در نتیجه برگهای آن شروع به ریزش میکند. این مساله نشانهای از وجود مشکل قارچی در ریشههای گیاه است که میتواند حتی باعث مرگ گیاه شود.
منبع: گلستان
مجله اینترنتی تحلیلک