طرز نگهداری گل فیتونیا
گل فیتونیا
گیاه فیتونیا از کشور پرو آمده است و با اسامی پوست ماری، برگ نعنایی و گیاه موزائیکی هم شناخته میشود.
فیتونیا در دسته گیاهانی قرار دارد که عاشق رطوبت هستند و خاک نمناک را دوست دارند.
برای داشتن گیاهی پرپشت باید آن را هرس کنید.
فیتونیا کاملا بی خطر و غیر سمی است و آسیبی به حیوانات خانگی نمیزند.
انواع گیاه فیتونیا
دو گونه از گیاه فیتونیا که شهرت بیشتری دارند، فیتونیای نقرهای و فیتونیای آلبیونیس هستند.
طرز نگهداری از گل فیتونیا در همه گونه ها یکسان است.
-فیتونیای قرمز برگهای سبز تیره و رگهای قرمز رنگی روی آن دارد و در صورتی که در شرایط خوبی باشد گلهای زرد رنگی را به شما هدیه میدهد.
-فیتونیا، گونههای صورتی رنگی نیز دارد که مشهورترین آن فیتونیای فرانکی است که برگهای آن بیشتر صورتی است تا سبز.
بیشتر بخوانید: گل آنتوریوم و شرایط نگهداری آن
طرز نگهداری گل فیتونیا
در ادامه به بررسی طرز نگهداری گل فیتونیا می پردازیم.
نور
فیتونیا یک نور روشن و غیر مستقیم را ترجیح میدهد. نور فیلتر شده، شبیه همان نوری است که گیاه در زادگاه طبیعیاش در سایه درختان گرمسیری، دریافت میکند.
می توانید گیاه را در کنار یک پنجره شمالی یا شرقی قرار دهید و یا آن را در محلی قرار دهید که نور با عبور از پرده به گیاه برسد.
فیتونیا نور مستقیم را تحمل نمی کند. نور مستقیم و زیاد باعث میشود که برگهای گیاه فیتونیا بسوزد، تغییر رنگ دهد و شکننده شود.
اگر میخواهید رشد و شادابی فیتونیا را ببینید باید آن را در معرض نور زیاد و غیر مستقیم قرار دهید. البته این گیاه در سایه می تواند زنده بماند اما دیگر خبری از شادابی و زیبایی اش نیست.
نورهای مصنوعی مانند چراغهای فلورسنت میتواند موثر باشد اما گیاه باید در نزدیکترین حالت به چراغ قرار گیرد زیرا نور چراغ فلورسنت به اندازه کافی قوی نیست.
آبیاری
گل فیتونیا خاک خشک را نمی پسندد و از سوی دیگر از خاک خیس هم بدش میآید. بهترین حالت برای این گیاه، خاکی با رطوبت کم است. در هنگام آبیاری دمای آب باید معمولی و با دمای اتاق یکسان باشد.
آبدهی زیاد باعث میشود تا جریان هوا در اطراف ریشههای گیاه قطع شود و باعث تغییر رنگ گیاه و پژمردگی آن میشود.
بهترین راه برای اینکه متوجه شویم گیاه به آب نیاز دارد یا خیر محاسبه وزن گلدان، قبل و بعد از آبدهی است.
همچنین میتوانید با فرو کردن انگشت در خاک میزان رطوبت خاک را متوجه شوید.
برای رطوبت موردنیاز گیاه از جزیره نیز می توان استفاده کرد. رطوبت عاملی مهم در روش نگهداری گیاه فیتونیا است.
زیستگاه طبیعی این گیاه یک منطقه گرمسیر و مرطوب است برای همین بهتر است روزی یک یا دوباره با آب معمولی گیاه را غبارپاشی کنید.
بیشتر بخوانید: گیاهان آپارتمانی مقاوم به نور کم
خاک
در بحث طرز نگهداری گل فیتونیا باید به این نکته توجه کرد که خاک فیتونیا باید حاوی مقدار زیادی مواد ارگانیک باشد تا شبیه به خاک زیستگاه اصلی گیاه باشد. خاکی که مواد ارگانیک زیادی داشته باشد آب را بیشتر در خود نگه میدارد.
خاک فیتونیا نباید هیچگاه بیش از حد خیس بماند زیرا باعث پوسیدگی ریشه میشود. میتوانید با اضافه کردن سنگهای درشتتر تخلیه آب را برای خاک آسانتر کنید.
ساخت یک خاک ترکیبی
یک ترکیب خوب برای گیاه فیتونیا، مقدار مساوی از خاک گلدان، شن درشت، گیاهخاک و پوده است.
خاک گلدان نقش زهکشی و مواد مغذی را دارد، شن برای زهکشی بهتر است و گیاهخاک، باعث حفظ رطوبت و ساختار خاک میشود و پوده حاوی مواد آلی است و با تجزیه شدن به مرور زمان مواد مغذی بیشتری را آزاد میکند.
این یک ترکیب اجباری نیست، حتی خاک باغچه هم برای این گیاه خوب است البته تا جایی که تخلیه آب به خوبی صورت بگیرد و ساختار خاک بیش از حد رسی یا ماسهای نباشد.
دما
فیتونیا را در محیطی قرار دهید که دمایی بین ۱۸ الی ۲۱ درجه سانتی گراد داشته باشد.
دمای بسیار پایین باعث پژمردن گیاه میشود و ممکن است گیاه دیگر شاداب نشود. فیتونیا محیطهای سرد را دوست ندارد و باد سرد میتواند به آن آسیب بزند.
یک آشپزخانه یا سرویس بهداشتی نورگیر بهترین محل برای زندگی فیتونیا است.
هرس کردن
گیاه زیبای فیتونیا اگر در محیط مطلوبش باشد به سرعت رشد میکند به همین خاطر بهتر است به صورت دورهای این گیاه را هرس کنیم تا همیشه پرپشت و منظم باشد.
گلهای کوچک را جدا کنید، این گلها منابعی که باید صرف رشد برگهای زیبای گیاه شود را مصرف میکنند.
کندن گلها آسیبی به گیاه نمیزند بلکه باعث میشود منابع غذایی به صورت کامل به برگها برسد.
کوددهی
در مبحث بررسی روش نگهداری فیتونیا به کود دادن می پردازیم.
پس از گذشت چند ماه از قرار دادن فیتونیا در گلدان جدیدش میتوان به آن کود داد.
کود گیاهان خانگی با نسبت ۵-۵-۵ NPK و به صورت محلول در آب یا دانهای برای این گیاه مناسب است.
اگر کود محلول در آب را انتخاب کردید، نصف مقدار ذکر شده بر روی بسته را استفاده کنید. کود را در بین فواصل آبدهی به گیاه بدهید.
کودهای دانهای مواد مغذی را در طول زمان و به آهستگی رها میکنند. از این کود می توان روی خاک یا در داخل خاک استفاده کرد اما باید توجه کرد که مقدار کمی از این کود کافی است.
تکثیر
فیتونیا را میتوان به راحتی از طریق قلمه زدن ساقه یا برگ تکثیر کرد.
برای اینکار کافی است ساقه فیتونیا را از گرهاش ببرید و در آب قرار دهید. سپس آن را به محیطی گرم و با نور زیاد منتقل کنید.
همچنین میتوانید به جای ساقه، برگ گیاه را ببرید و در آب قرار دهید. بعد از دو الی هشت هفته میتوانید ریشههای گیاه جدید را ببینید. همچنین میتوانید از هورمونهای ریشهافزایی برای سرعت بخشیدن به این پروسه استفاده کنید.
مشکلات گیاه فیتونیا
علت پیچ خوردن برگهای فیتونیا
پیچ خوردن برگها، اتفاقی بسیار شایع در نگهداری از فیتونیاست. اگرچه پیچ خوردگی مشکل بزرگی برای گیاه به شمار نمیآید، اما به هر حال سبب تغییر ظاهر آن میشود.
نور
برگ گیاه در صورت قرار گرفتن تحت تابش مستقیم خورشید لولهای میشود. اگر میزان نور بیش از حد تحمل فیتونیا باشد، این پیچ خوردگی با سوختن برگها همراه خواهد بود.
رطوبت
رطوبت کم هوا دلیل مهم پیچ خوردن برگ این گیاه است. هوای اغلب منازل، رطوبتی کمتر از میزان موردنظر فیتونیا دارد. بنابراین برگهایش خشک شده و لولهای میشوند.
آفات
به ندرت ممکن است حضور آفات سبب این تغییر باشد. آفاتی مانند شتهها و کنه تار عنکبوتی، طی مکیدن رطوبت را از داخل گیاه خارج کرده و درنهایت سبب پژمردگی و پیچ خوردن برگها میشوند.
منبع: گلستان
مجله اینترنتی تحلیلک