شنبه/ 3 آذر / 1403
Search
Close this search box.
مسجد جامع زنجان

مسجد جامع زنجان (مسجد سید زنجان)

در گذشته وسط صحن مسجد جامع زنجان یک واحد حوضی بوده که گرداگرد آن را به استثنای جلوی حجره و شبستان‌ها، باغچه‌های پر گل و گیاه پوشانده بود که بعدها به دلایل نامعقولی از بین رفته‌ است.

مجله اینترنتی تحلیلک، در این بخش قصد داریم با معرفی اماکن گردشگری ایران در خدمت شما باشیم. امیدواریم که شما عزیزان بتوانید به این اماکن زیبا سر بزنید و خوشحال می شویم که تجربه های خودتان را با ما به اشتراک بگذارید. این مطلب به معرفی مسجد جامع زنجان اختصاص دارد.

مسجد جامع زنجان (مسجد سید زنجان)

آدرس مسجد جامع زنجان بزرگترین و زیباترین مسجد شهر زنجان، در بافت بازار قدیم (بازار بالا) در راسته قیصریه قرار گرفته است. این مسجد اولین و بزرگترین مسجد و مدرسه شهر بوده، همچنین تنها مسجدی است که در میان مساجد شهر زنجان به سبک چهار ایوانی ساخته شده است. ​مسجد جامع زنجان با شماره ۱۰۵۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

مسجد جامع زنجان
در وقف نامه این مسجد، از مسجد جامع زنجان با نام مسجد جمعه نیز یاد شده است. مسجد جامع را مسجد سید نیز می گویند.

علت این نامگذاری به این دلیل بوده که امام جماعت و تولیت مسجد و مدرسه علمیه آن از سوی عبدالله میرزا به سید محمد مجتهد که از مراجع به نام عصر خود در ناحیه خمسه بوده واگذار می شود.

همچنین در مکاتبات دیوانی و اداری مسجد جامع را مسجد سلطانی نیز می گفتند.

بیشتر بخوانید: معرفی حسینیه اعظم زنجان / پایتخت شور و شعور حسینی

مسجد و مدرسه جامع دارای ۲۰ حجره است که حجره های آن در دو سوی میانسرای مستطیل شکل گسترده شده اند.

اوج تزئینات بنا در سطوح ایوان های شمالی و جنوبی تمرکز یافته، کاربرد تزئینات معقلی و خط بنائی، نگاره های گیاهی و انواع طرح های هندسی که با تکنیک کاشی هفت رنگ یا مینایی اجرا شده، طیفی از هنر دوره قاجار را به وجود آورده است.

مسجد جامع زنجانمسجد جامع زنجان (مسجد سید زنجان)

مهمترین کتیبه تاریخی مسجد فرمانی است از فتحعلی شاه قاجار در خصوص احداث بنا که به خط ثلث در پای قوس ایوان جنوبی نگاشته شده است.

در گذشته وسط صحن مسجد جامع زنجان یک واحد حوضی بوده که گرداگرد آن را به استثنای جلوی حجره و شبستان‌ها، باغچه‌های پر گل و گیاه پوشانده بود که بعدها به دلایل نامعقولی از بین رفته‌ است.

در ایوان‌های شرقی و غربی ۱۶ حجره به طور قرینه و در جبهه شمالی نیز ۶ واحد حجره برای طلاب علوم دینی ساخته شده‌ است.

مسجد جامع زنجان

شبستان گنبد دار فضایی به عرض ۷٫۹۰ و طول۸٫۵۰ متر است که بدون واسطه در پشت ایوان جنوبی قرار گرفته و از سمت غربی و شرقی با شبستان‌های طرفین و از طرف شمالی با ایوان جنوبی در ارتباط است.

بیشتر بخوانید: سد سلیمان تنگه ساری (سد شهید رجایی)

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x