جمعه/ 2 آذر / 1403
Search
Close this search box.
نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان

نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان

تاثیر رژیم غذایی بعد از اینکه دندان ها رویش پیدا کردند بسیار مهم است. نوع قند مصرفی و حالت فیزیکی آن و مدت زمانی که قند در دهان باقی می ماند در شروع و گسترش بیماری نقش اساسی دارد.

نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان چگونه است؟

نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان را بایستی در نظر داشت. مصرف این مواد در بین افراد خصوصا کودکان زیاد است بنابراین باید تدابیر لازم برای جلوگیری از مصرف بیش از اندازه خصوصا در کودکان لحاظ شود.

بخش دهان و دندان دارای باکتری های طبیعی هستند که به آن ها فلور نرمال می گویند. روند پوسیدگی با تخمیر کربوهیدرات ها (قندها) توسط باکتری های دهانی، درون پلاک میکروبی صورت می گیرد. تولید اسید در زمان طولانی باعث حل شدن مواد معدنی دندان شده و باعث ایجاد پوسیدگی می شود.

تاثیر رژیم غذایی بعد از اینکه دندان ها رویش پیدا کردند بسیار مهم است. نوع قند مصرفی و حالت فیزیکی آن و مدت زمانی که قند در دهان باقی می ماند در شروع و گسترش بیماری نقش اساسی دارد.

بیشتر بخوانید: شناخت بیماری لثه / علایم پنهان التهاب و عفونت لثه و درمان آن

مواد قندی تصفیه شده (شکر، شیرینی جات، نوشیدنی های غیرالکلی، بیسکوییت ها، عسل و آبمیوه) در ایجاد پوسیدگی نقش بیشتری دارند. قندهای رژیمی (زایلتول و مانیتول و اسپارتوم) کمترین میزان پوسیدگی زایی را دارند.

هر چه تعداد دفعات خوردن قندها بیشتر باشد احتمال پوسیدگی بیشتر است. دفعات خوردن و نوشیدن مواد قندی در پیشرفت پوسیدگی مهم است. توصیه می شود شکلات و شیرینی جات بعد از وعده اصلی غذا مصرف شود و بلافاصله بعد از آن از مسواک استفاده کنید.

مواد غذایی باعث پوسیدگی دندان

مواد غذایی باعث پوسیدگی دندان
نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان

هر چه قند حالت چسبناک داشته باشد و دیرتر از سطح دندان پاک شود بیشتر ایجاد پوسیدگی می کند.

هر چه قند غلظت بیشتری داشته باشد پوسیدگی زایی بیشتر می شود. شکلات هایی که مدت زیادی در دهان باقی می مانند، شدیدا باعث پوسیدگی دندان می شوند.

قندهای داخلی مانند آنچه در میوه جات و سبزیجات تازه و غذاهای پر نشاسته پخته مثل برنج و سیب زمینی یافت می شود پوسیدگی زایی پایین دارند. قندهای خارجی شیری مثل شیر حقیقتا غیر پوسیدگی زا هستند.

تعداد و مقدار مصرف مواد قندی باید کم شود و در صورت امکان مصرف مواد قندی باید محدود به وعده های غذایی اصلی شود.

مصرف قندهای داخلی و نشاسته ای باید افزایش یابد. غذاهایی مانند: میوه های تازه، سبزیجات تازه، بادام زمینی، گردو، بادام، انواع آجیل ها، نان و …

اگر به مدت طولانی غذا نمی خورید (در هنگام روزه داری و رژیم گرفتن) باید بیشتر از مسواک استفاده کنید.

هنگام جویدن غذا (به خصوص غذاهای سفت) پلاک میکروبی توسط غذا ساییده شده و از سطح دندان پاک می شود و ترشح بزاق سبب شستن محیط دهان می گردد.

با اطلاع از اینکه چگونه مواد غذایی باعث پوسیدگی دندان ها می شود و رعایت نکات بهداشتی در حفظ سلامت دندان های خود کوشا باشید.

 

امیدواریم مطلب آموزشی “نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان” مفید بوده باشد.

با تشکر از دکتر احسان دره شیری

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x