نکات مهم مربوط به غذای کمکی کودک تا یک سالگی
شیر مادر همچنان غذای اصلی شیرخوار، از نظر دریافت انرژی، مواد مغذی و مایعات است. تغذیه با شیر مادر باید بر حسب میل و تقاضای شیرخوار به دفعات زیاد انجام شود.بعد از مصرف شیر، غذای کمکی به کودک داده شود.
دقت کنید با شروع تغذیه تکمیلی، کودک به آب جوشیده خنک شده نیازمند است.
ذخایر آهن کودک تا شش ماهگی مصرف شده است، دادن قطره آهن به صورت روزانه ضروری است.
توصیه میشود حتیالامکان غذای کودک به صورت روزانه تهیه شود و در صورت تهیه غذا به مقدار بیشتر، غذای اضافی را باید بلافاصله در ظرف تمیز و در بسته ریخته و در یخچال به مدت حداکثر ۲۴ ساعت نگهداری کنید.
مقدار غذای کمکی در زمان شروع ۱ تا ۲ قاشق مرباخوری در روز است و به تدریج میزان آن افزایش داده میشود.
باید بین اضافه کردن هر نوع ماده غذایی جدید ۲ تا ۳ روز فاصله گذاشت تا اگر شیرخوار به ماده غذایی حساسیت داشت نوع آن معلوم شود.
برای اینکه انرژی غذاهای کمکی مانند سوپ و پوره و… بیشتر شود، میتوان به غذای کودک روغن مایع (روغن زیتون) یا کره حیوانی اضافه کرد. استفاده از کره نباتی (مارگارین) توصیه نمیشود.
اگر شیرخوار غذای کمکی را نمیخورد آن را به کلی از برنامه غذایی او حذف نکنید؛ بهتر است هر چند روز یکبار مجدداً آن را تهیه و به کودک بدهید.
اضافه کردن عدس یا ماش جوانه زده به سوپ یا پوره، ارزش غذایی آن ها را افزایش میدهد.
به سوپ کودک نمک و چاشنی اضافه نکنید.
همیشه سبزی ازجمله جعفری، گشنیز، کدو سبز، کرفس و لوبیا سبز را در آخرین لحظات پخت به سوپ اضافه کنید؛ بهتر است ابتدا کدو، کرفس و لوبیای سبز را پخته و سپس به سوپ اضافه کنید.
نکات مهم مربوط به غذای کمکی کودک تا یک سالگی
غذاهای انگشتی
غذاهای انگشتی عبارتند از: تکه های هویج یا سیب زمینی پخته شده، تکه های نان، بیسکوییت ساده و تکه هایی از میوه رسیده و سالم فصل مثل گلابی و سیب و… که خود شیرخوار آن ها را در دهان میگذارد.
توصیه میشود هنگام خوردن غذای انگشتی حتماً مادر مراقب شیرخوار باشد.
مواد غذایی که تا حدود یک سالگی توصیه نمیشود
شیر پاستوریزه، پنیر، سفیده تخم مرغ، میگو، نمک و فلفل، ادویهجات، شکلات، عسل، ترشی ها، نوشابه گازدار، آب معدنی، آب میوه صنعتی، خربزه، کیوی، آلبالو و گیلاس، لپه، نخود، اسفناج، کلم و انواع توت.
دکتر سید محمد سعید ناصری
مجله اینترنتی تحلیلک