دنیای خرگوش ها قسمت چهارم
پذیرش و آمیزش در خرگوش ها
تعیین جنسیت در خرگوشها کار مشکلی است و به تجربه نیاز دارد، برای این کار باید حتما از دامپزشک کمک بگیرید.
تخمکگذاری در خرگوش ها، القایی است. این بدین معنی است که باید خرگوش ماده، حتما جفتگیری کند تا تخمکگذاری صورت بگیرد.
خرگوشها در روز ۱۴ هر دورهی جنسی، آمادهی جفتگیری میشوند.
خرگوش ماده، سیکل جنسی منظمی ندارد، ولی مرحلهی پذیرش جنسی در آنها طولانی و حدود ۱۰-۷ روز است. در صورتیکه جفتگیری انجام نگیرد، ظرف ۱ تا ۲ روز حالت پذیرش از بین رفته و پس از آن مجددا حیوان، وارد مرحلهی پذیرش جنسی میشود.
خرگوش مادهای که وارد این مرحله شدهاست، به سایر خرگوشهای مادهی داخل قفس، اجازه میدهد که بر پشت او بپرند. این نشانه در جهت تشخیص حیوان آمادهی جفتگیری، اهمیت بسیاری دارد.
جابهجایی اسپرم، حدود ۳۰ تا ۴۰ ثانیه بیشتر طول نمیکشد.
تخمکگذاری ۱۰ ساعت پس از جفتگیری آغاز میشود.
در صورتیکه جفتگیری منجر به لقاح نگردد، ممکن است آبستنی کاذب رخ دهد. یعنی خرگوش ماده در این مرحله تمامی مشخصات حیوان حامله مثل بزرگ شدن پستان را دارد، ولی ۱۸ روز بعد تمامی این حالتها از بین میروند.
رفتارهای جنسی خرگوش ها در بازهی زمانی آمیزش
خرگوشهای نر، در دوران تحریک جنسی، اگر هیچ خرگوش مادهای برای جفتگیری پیدا نکنند، برای اینکه نیاز جنسی خود را ارضا کنند، از هر جسمی به عنوان جایگزین بالا میروند و روی آن سوار میشوند.
خرگوش ماده نیز در این دوران همانند خرگوش نر، محدودهی خود را با ادرار علامتگذاری کرده، آرام و قرار ندارد، رفتارهای خشونتآمیز از خود نشان میدهد و روی اشیا سوار میشود. گذشته از همهی اینها، فرج خرگوشهای ماده متورم شده و به سادگی میتوان آن را مشاهده کرد و رنگ قرمز آن مایل به قهوهای میشود.
از دیگر رفتارهای عجیب این حیوان در زمان جفتگیری: لیسیدن، بو کردن، خرخر کردن، دویدن به دنبال خرگوشهای ماده و حتی پاشیدن ادرار (برای کشیدن قلمرو) است.
آبستنی و زایش
نرخ تولید مثل در خرگوشها بسیار بالا است. فصل جفتگیری بیشتر خرگوشها ۹ ماه است. خرگوشها دارای عادتهای تولید مثلی سیری ناپذیر هستند.
طول مدت آبستنی در خرگوشها حدود ۳۳-۳۱ روز است.
رشد پستانها سریع بوده و طی هفتهی آخر آبستنی صورت میگیرد. در روزهای آخر آبستنی، حیوان ماده شروع به ساخت لانه مینماید و برای این منظور اقدام به کندن موهای ناحیهی گردن، شکم و پهلوهای خود میکند و جاگذاری میکند، تا محدودهی لانهی خود را علامتگذاری کند. همچنین خرگوش ماده با این کار خزهای روی پستانهای خود را کم میکند تا آسانتر بتواند به نوزادان خود شیر بدهد.
بهطور متوسط تعداد بچه خرگوشهای متولد شده بین ۶ تا ۷ عدد است.
مادر ۶ و گاهی تا ۸ هفته بچههایش را شیر میدهد.
بیشتر بخوانید
همه چیز درباره آناتومی خرگوش ها
رژیم غذایی، محل و چرخه زندگی خرگوش ها
امیدواریم از مطالعه این مقاله که به قسمت چهارم دنیای خرگوش ها و رفتارهای جنسی و آمیزش در خرگوش ها مربوط بود، لذت برده باشید و با قسمت های دیگر با ما همراه باشید.
مجله اینترنتی تحلیلک