شناخت بیماری لثه / علایم پنهان التهاب و عفونت لثه و درمان آن
شناخت بیماری لثه
رعایت بهداشت دهان و دندان تنها مختص به دندانها نیست، بلکه برای سلامت لثه ها نیز باید تلاش کرد. عدم رعایت موارد بهداشتی در خصوص لثهها، میتواند باعث عفونت لثه و در نتیجه التهابات آن شود. بیماریهای زیادی وجود دارد که مربوط به لثه است و داشتن اطلاعات کافی از انواع بیماریهای لثه و راه های درمان آن ها میتواند از بروز بسیاری از مشکلات پیشگیری کند.
بیماری های لثه چیست؟
بیماری های لثه به نوعی از التهاب لثهها اطلاق میشود که معمولاً ناشی از عفونت باکتریایی است. اگر بیماریهای لثه به موقع درمان نشود، ممکن است به عفونت خطرناکتری تبدیل شود که پریودنتیت نامیده میشود. بیماری های لثه و پریودنتیت اصلیترین علتهای از بین رفتن دندانها در افراد بزرگسال محسوب میشوند.
علتها و دلایل بیماریهای لثه
لثههای شما معمولاً در نقطهای پایینتر و عمیقتر از لبههای لثه که ما در ظاهر میبینیم، به دندانها متصل شدهاند. ذرات غذا ممکن است در درون این فضا گیر بیفتد و باعث بروز عفونت لثه یا بیماریهای لثه شود. پلاک یک لایه نازک جرم است که از باکتریها تشکیل شده است. این لایه به طور مداوم بر روی سطح دندانهای شما تشکیل میشود اگر بیماریهای لثه به موقع تشخیص داده نشده و درمان نشود، میتواند باعث جدا شدن لثهها از دندان شود. در این صورت، بافتهای نرم اطراف دندان و استخوان پشتیبانیکننده از دندان نیز آسیب میبینند. در نتیجه ممکن است دندان لق و ناپایدار شود اگر عفونت بیشتر از این پیشرفت کند، ممکن است نهایتاً دندان شما از بین برود و یا لازم باشد که توسط دندانپزشک دندان کشیده شود.
شناخت بیماری لثه
خونریزی دهان
اگر پس از مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان در روشویی خون مشاهده کردید، نشانه آن است که مشکلی وجود دارد. خونریزی پس از شستشوی دهان، احتمالا نشانه ورم لثه است. ورم لثه یکی از اشکال خفیف بیماری لثه است که سبب خونریزی لثه خصوصا پس از مسواک زدن و غذا خوردن می شود. خوشبختانه این بیماری خفیف با مسواک زدن و استفاده روزانه از نخ دندان و همچنین تمیز کردن منظم توسط پزشک معکوس می شود
بوی بد دهان
همه افراد در یک سری موقعیت ها دهانشان بوی بد می دهد. زمانی که باکتری به زیر بافت لثه کوچ می کند، جایی که مسواک و نخ دندان نمی تواند به آن برسد، ممکن است بوی بد به وجود آید.
تغییر دندان ها
برخی افراد متوجه فاصله کوچک بین دندان ها که قبلا وجود نداشته می شوند، یا دندان های جلوی آن ها متمایل به جلو یا عقب می شود، این تغییرات می توانند نشانه بیماری لثه باشند.
شناخت بیماری لثه
لثه های قرمز یا متورم
لثه های قرمز، پف کرده یا نازک می توانند نشانه ورم لثه باشند. جهت جلوگیری از پیشرفت التهاب لثه حایز اهمیت است که آن را درمان نمایید. شکل جدی تر بیماری لثه باعث می شود لثه ها از دندان عقب نشینی کنند و شکل کیسه ای را پیدا کند که آلوده شده است.
تشکیل جرم دندان
نوار چسبنده ای که روی دندان تشکیل می شود، جرم نامیده می شود. (ممکن است متوجه یک ماده سفید یا زرد رنگ در بین دندان ها یا در طول خط دندان شوید) این جرم می تواند پیشروی کرده و تارتار شود (سخت، رسوبات کلسیمی که باید توسط دندانپزشک برطرف شوند) و با مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن منظم برطرف نمی شود.
دندان های حساس
اگر حساسیت دندان های شما شروع شده است، می تواند به این معنا باشد که شما خیلی محکم مسواک را به دندان های خود می کشید. می تواند نشانه ابتلا به بیماری لثه باشد که از حالت خفیف پیشرفت کرده است. زمانی که بافت لثه کاهش می یابد، ریشه دندان که کمتر از مینای خارجی است و سبب حساسیت می شود، نمایان می گردد.
دندان های لق
داشتن دندان لق برای بزرگسالان جالب نیست. اگر حس می کنید دندانتان زمانی که به آن زبان می زنید یا با انگشت آن را لمس می کنید، تکان می خورد، بیماری التهاب لثه تان شدیدتر شده است.
استرس مزمن
استرس داشتن، لزوما به این معنا نیست که به بیماری پیشرفته لثه مبتلا شده اید. اما با توجه به آکادمی آمریکایی پریودنتولوژی، استرس مزمن ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را بالا ببرد زیرا مبارزه با عفونت ها از جمله التهاب لثه را برای بدن سخت تر می کند. اگر احساس ساییدگی می کنید و علائم دیگر را نیز دارید با پزشک خود صحبت کنید.
فشردگی یا سایش دندان ها
اگر در هنگام خواب یا بیداری دندان هایتان را به هم فشار می دهید یا می سایید احتمالا خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهید. این کارها نیروی بیش از حدی بر روی بافت های پشتیبان وارد کرده و ممکن است سبب نابودی آن شود.
عادت سیگار کشیدن
مطالعات نشان می دهند که افراد سیگاری جرم دندان بیشتری نسبت به افرادی که سیگار نمی کشند، دارند. به علاوه تنباکو به دندان و لثه ها آسیب می زند، سبب ورود عفونت های باکتریایی به لثه و در نهایت منجر به بیماری لثه می شود.
پیشگیری از عفونت لثه
از آنجا که پیشگیری بهترین راه برای جلوگیری از بروز عفونت لثه به شمار میرود، بنابراین لازم است که مراقبت از دندانها و لثه در اولویت شما باشد و برای بهداشت دهان و دندان اهمیت بسیار زیادی قائل شوید. حتماً هر روز دندانهای خود را مسواک بزنید، بشویید و با نخ دندان تمیز کنید و سعی کنید حداقل دو بار در هر سال برای معاینه دندانها و تمیز کردن حرفهای آنها به دندانپزشک خود مراجعه کنید. رعایت همین نکات بسیار مهم به شما کمک میکند تا بتوانید سلامت دندانها و لثههای خود را حفظ کنید و از بروز عفونت لثه نیز پیشگیری کنید.
درمان عفونت لثه
در درجه اول باید به یک دندانپزشک که متخصص بیماری های دهان و دندان است، مراجعه کنید. امروزه با پیشرفت علم پزشکی و دندانپزشکی روش های مختلفی برای درمان عفونت لثه به بیماران ارائه می شود. شما می توانید از روش های نوین درمان عفونت لثه برای پیشگیری، کنترل و درمان التهاب لثه ها استفاده نمایید.
از جمله مهمترین روش های درمان عفونت لثه می توان به موادی مانند: استفاده از درمان های آنتی بیوتیکی، استفاده مداوم از مسواک و نخ دندان، استفاده از محلول های دهان شویه مخصوص درمان التهاب لثه و … استفاده کرد.
در کل، از بین بردن عامل التهاب لثه اصلی ترین روش پیشگیری و درمان این بیماری است و تا زمان پایدار بودن این عوامل التهاب و عفونت لثه هر چند وقت یکبار به سراغ لثه شما خواهد آمد. بهتر است که برای درمان این بیماری همواره از نظر دندانپزشک خود مطلع شوید.
منبع: مقاله دکتر نوشین گمنام
مجله اینترنتی تحلیلک