معرفی کردستان و نقشه های این استان
یکی از استانهای ایران به مرکزیت سنندج که در غرب کشور واقع شده است. تحلیلکی های عزیز ما را در معرفی این استان همراهی کنید…
معرفی استان کردستان
- جمعیت
۱٬۶۰۳٬۰۱۱ نفر (براساس سرشماری سال ۱۳۹۵.)
- مساحت
۲۹٬۱۳۷ کیلومترمربع
کردستان متشکل از دو کلمهٔ کرد و پسوند ستان به معنی مکان است. کردستان مکان و سرزمین کردها و ناحیهای در غرب ایران است. کلمهٔ کردستان اولین بار بهطور رسمی در دورهٔ سلجوقی بهکار برده شد و از آن پس ثبت گردید.
جغرافیای استان کردستان
استان کردستان با مساحت ۲۸٬۲۰۳ کیلومتر در غرب ایران مجاور کشور عراق بین ۳۴ درجه و ۴۴ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۵ درجه و ۳۱ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۱۶ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد که این مساحت ۱٫۷ درصد از مساحت کل کشور را شامل میشود و از نظر وسعت رتبهٔ ۱۶ را در کشور دارا است.
این استان شامل ۲۳۰ کیلومتر مرز خاکی مشترک با کشور عراق است. از لحاظ اقلیمی و طبیعی استان کردستان منطقهای کوهستانی است که دشتهای مرتفع و درههای پهن نیز در پهنه منطقه گسترده شدهاند. اختلاف ارتفاع بین بلندترین و پستترین نقاط استان به حدود ۲۴۰۰ متر میرسد.
اقلیم کردستان متأثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که این تودهها موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستان ها شدهاست. این تودههای هوایی که از اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه با برخورد به ارتفاعات زاگرس بخش قابل توجهی از رطوبت را به صورت بارشهای پراکنده برف و باران در این منطقه نشان میدهند. تعداد روزهای یخبندان ۱۰۹ روز و میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۵۰۰ میلیمتر است.
مردم استان
به استناد شواهد و مدارک مستند تاریخی، قوم کرد یکی از اقوام آریایی هستند که در هزاره دوم قبل از میلاد از کنارههای دریای خزر به سلسله کوههای زاگرس آمده و با غلبه بر قدرت آشوریان در نینوا، امپراتوری مادها را در قرن هفتم قبل از میلاد در ایران پایهگذاری کردند. این استان یکی از استانهای کردنشین در غرب ایران است. ساکنان این استان کرد هستند و به زبان کردی با لهجههای مختلف صحبت میکنند. گروهی از مردم شناسان بر این باورند که زبان کردی یکی از زبانهای گروه هند و اروپایی و ایرانی است.
دین کردها چه قبل از اسلام و چه در دورههای اسلامی با سایر اقوام ایرانی مشترک بودهاست. طبق اسناد و آثار به دست آمده قبل از اسلام بیشتر مردم کردستان زرتشتی بودهاند و امروزه اکثریت مردم این استان مسلمان و سنی مذهب بوده و در انجام آداب و مناسک دینی از فقه امام شافعی پیروی می کنند. گروهی هم پیرو مذهب تشیع بوده که اکثریت آنها در شرق استان ساکن هستند. ضمن اینکه تعداد قلیلی نیز با پیروی از سایر ادیان (یهودی و مسیحی) و فرق و مذاهب وجود دارند.
نقشه و شهرستان های استان کردستان
- سنندج
- سقز
- مریوان
- بانه
- قروه
- کامیاران
- بیجار
- دیواندره
- دهگان
- سروآباد
مجله اینترنتی تحلیلک