تفاوت بازار فارکس و بورس چیست؟
تفاوت بازار فارکس و بورس چیست؟
به نظر اکثر سرمایه گذاران اگر دید بلند مدت دارید بازار بورس گزینه مناسبی برای شما است و اگر دید کوتاه مدت و نوسان گیری دارید بازار فارکس گزینه بهتری برای شما است.
تفاوت بازار فارکس و بورس
بررسی ابعاد تفاوت بازار فارکس و بورس
تفاوت بازار بورس و بازار فارکس در ۵ بعد خلاصه می شود:
۱- بازار ۲۴ ساعته فارکس و ساعت کاری محدود بازار بورس
اولین تفاوت بازار بورس و بازار فارکس بازار ۲۴ ساعته فارکس و ساعت کاری محدود بازار بورس است. به طور کلی بازار فارکس یک بازار ۲۴ ساعته است و می توان در هر ساعت از شبانه روز در آن به معامله پرداخت و ساختار غیرمتمرکز بازار فارکس پویایی خاصی به این بازار داده و باعث شده است که از روز دوشنبه تا جمعه ۲۴ ساعت شبانه روز امکان تبادلات ارز وجود داشته باشد.
اما در مقابل بازار فارکس، بازار سهام قرار دارد که ساعات کاری محدودی برای معامله سهام دارد.
برای مثال، ساعت کاری بازار سهام در بورس تهران از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ روزهای شنبه تا چهارشنبه است و در این ساعات معامله صورت میگیرد و در نیویورک از ساعت ۹:۳۰ صبح آغاز می شود و ساعت ۱۷ پایان می یابد.
اگر در ساعت مشخص شده به هر دلیلی تغییری در قیمت ها ایجاد شود معامله گران مجبورند که تا ساعت ۹:۳۰ صبح روز بعد منتظر باشند تا بتوانند معاملات خود را به سرانجام برسانند.
معاملات فارکس به فرم اسپات ۲ به طور تقریبی در همه دنیا انجام می شود اما سه بازار مالی، لندن، توکیو و نیویورک موثرترین بازارها هستند، چون ۷۰ درصد از معاملات بازار فارکس در زمان فعالیت این مراکز انجام می شود.
بیشتر بخوانید: بورس لندن و هر آنچه باید در مورد آن بدانید
تفاوت بازار فارکس و بورس
در بازار فارکس مقدار فعالیت و حجم معاملات در همه ساعات بازار یکسان و یکنواخت نیست بلکه در بعضی از ساعات میزان فعالیت و حجم معاملات به مقدار زیادی افزایش خواهد یافت و در بعضی وقت ها هم شبانه روز حجم معاملات به حداقل خود می رسد.
بیشترین حجم معاملات در ساعاتی است که بازارهای اصلی هم زمان با هم مشغول به فعالیت هستند مخصوصا ساعت هایی که بازارهای آمریکا و اروپا به طور هم زمان با هم باز هستند.
اگر در بازار فارکس شخصی بخواهد بعد از ساعت کاری معامله نماید مطمئن است که همان نقدینگی و مابه التفاوت قیمت خرید و فروش را دریافت خواهد کرد که در ساعت کاری می توانست به دست آورد، اما به دلیل دشوار بودن معامله و عدم شفافیت معامله، بازار سهام با نوسان های بسیاری روبرو خواهد بود.
تفاوت بازار فارکس و بورس
۲- اعتبار اهرمی در فارکس و نبود آن در بازار بورس
دومین تفاوت بازار بورس و بازار فارکس اعتبار اهرمی در فارکس و نبود آن در بازار بورس است.
در بازار بورس معامله گران همه پول لازم برای خرید سهام مورد نظر خود را به صورت نقد پرداخت کنند، اما در بازار فارکس برای انجام یک معامله از طریق کارگزار به اینکه خریدار تمام سرمایه لازم برای انجام معامله مورد نظر را در اختیار داشته باشد نیازی نیست.
بلکه بر اساس اعتباری که کارگزار در اختیار او قرار می دهد تنها سهم کوچکی از حجم کلی معامله مورد نظر (معمولاً ۱ تا ۲ درصد) انجام خواهد شد، و به اعطای اعتبار از سوی کارگزار اصطلاحاً Leverage می گویند.
اعتبار ارزی شبیه به یک شمشیر دو لبه است که اگر مدیریت صحیح در آن نباشد ضرر سنگینی به بار خواهد آورد که این اعتبار برابر ۱۰۰/ ۱ (یک به صد) است.
این به این معنا است که هر ۱۰۰۰ دلار از پول شما معادل صد هزار دلار خواهد بود.
در بازار بورس فقط می توانید تا حجم سرمایه خود به خرید و فروش سهام بپردازید، اما در بازار فارکس می توانید تا صد برابر حجم سرمایه خود به معامله بپردازید.
اما این اهرم الزاما خوب نیست چون درست است که میتوان با استفاده از اهرم، با مقدار کمی سرمایه، معاملات بزرگتری انجام داد اما این اهرم میتواند به راحتی کلیه موجودی حساب شما را نابود کند.
بیشتر بخوانید: لوریج (Leverage) چیست و چه کاربردی در فارکس دارد؟
۳- امکان سودآوری فارکس هم در بازار صعودی هم نزولی برخلاف بورس
سومین تفاوت بازار بورس و بازار فارکس امکان سودآوری فارکس هم در بازار صعودی هم نزولی برخلاف بورس است.
در بازار فارکس رسیدن به سود هم در بازار صعودی و هم در بازار نزولی امکان پذیر خواهد بود. بازار صعودی بازاری است که قیمت ها هر لحظه که زمان می گذرد افزایش می یابد و در مقابل بازار نزولی بازاری است که قیمت ها هر لحظه که زمان می گذرد کاهش خواهد یافت.
در صورتی که در بازار سهام یک معامله سودآور به این صورت است که با خرید سهام در قیمت پایین تر و فروش آن در قیمت بالاتر انجام می پذیرد.
یعنی معامله گران فقط وقتی که قیمت ها رو به افزایش است می توانند در بازار سودی به دست آورند و زمانی که روند قیمت ها نزولی است فقط باید دست نگه دارند تا دوباره روند صعودی آغاز شود.
بیشتر بخوانید: در مورد بورس ژاپن (توکیو) چه می دانید؟
در بازار فارکس چون ارزها به صورت جفت معامله خواهند شد (مانند EUR/USD ) یک جفت ارز را می توان قبل از خرید به فروش رساند یعنی با خرید ارز طرف اول، در واقع می توان در همان لحظه اقدام به فروش ارز طرف دوم نمود.
تفاوت بازار فارکس و بورس
۴ – هزینه های پایین تر معامله در فارکس نسبت به بورس
چهارمین تفاوت بازار بورس و بازار فارکس هزینه های پایین تر معامله در فارکس نسبت به بورس است.
در بازار بورس، معامله گران علاوه بر اختلاف قیمت خرید و فروش کمیسیون هم باید بپردازند در حالی که کارایی بازار الکترونیک موجب کاهش هزینه ها شده و این امکان را برای سرمایه گذاران مهیا کرده تا به طور مستقیم با بازارسازان معامله نمایند و به همین علت هزینه های واسطه گری حذف شده است.
۵ – احتمال کم تغییر قیمت
پنجمین تفاوت بازار بورس و بازار فارکس احتمال کم تغییر قیمت است.
به طور معمول در بازار بورس معامله در نزدیک ترین قیمت ممکن انجام خواهد شد اما ارائه شفافیت قیمت که توسط کارگزاران بازار ارز این اطمینان را می دهد که معامله گران هر زمان یک قیمت عادلانه و خوب را دریافت خواهند کرد.
چون بازارسازان در بازار فارکس در مدت زمانی کوتاه معامله درخواستی مشتری را براساس قیمت های ارائه شده انجام می دهد و تأییدیه آن را برایش می فرستد.
تفاوت بازار فارکس و بورس
نتیجه گیری از تفاوت بازار فارکس و بورس
فعالیت و کار در بازار فارکس نیاز به مهارت و اطلاعات بالا دارد و با توجه به این موضوع می توان گفت مناسب افرادی است که به صورت حرفه ای آموزش دیده اند.
بازار فارکس نه تنها بد نیست بلکه می تواند سودی بیشتر از بازار بورس را به شما بدهد اما باید به این نکته توجه کنید که فعالیت در فارکس در ایران غیرقانونی است.
منبع: شرکت سبدگردان هدف
مجله اینترنتی تحلیلک