مجله اینترنتی تحلیلک

جمعه/ 7 اردیبهشت / 1403
Search
Close this search box.
تکثیر اسپاتی فیلوم

تکثیر اسپاتی فیلوم و علت زرد شدن برگ ها / رفع مشکلات گیاه

اسپاتی فیلوم از جمله گیاهانی است که برای افراد کم‌تجربه در زمینه نگهداری از گیاهان توصیه می‌شود. به همین دلیل، مشاهده کردن برگ‌های زرد رنگ در این گیاه اصلا اتفاق خوش آیندی نیست. حال دلایل اصلی زرد شدن برگ‌های اسپاتی فیلوم را بررسی کرده و مشکل گیاه خود را برطرف کنید.

تکثیر اسپاتی فیلوم و علت زرد شدن برگ ها / رفع مشکلات گیاه

در این مطلب به بررسی چگونگی تکثیر اسپاتی فیلوم و مشکلاتی که ممکن است برای این گیاه زیبا پیش بیایید، می پردازیم.

همچنین می توانید با خواندن مطلب روش نگهداری گل اسپاتی فیلوم و راه حل هایی برای خلاص شدن از آفات با این گیاه زیبا و روش نگهداری آن آشنا شوید. با تحلیلک همراه باشید.

 

تکثیر اسپاتی فیلوم

تکثیر اسپاتی فیلوم به دو صورت انجام می شود.

۱. تقسیم بوته / تکثیر اسپاتی فیلوم

برای تکثیر اسپاتی از طریق تقسیم بوته اجازه دهید گیاه کامل رشد کند. پس از بالغ شدن می‌توانید گیاه بالغ را به دو یا سه دسته تقسیم کرده و هر گیاه جدید را در ۲ گلدان جداگانه و در ارتفاع گیاه مادر بکارید.

۲. کاشت بذر / تکثیر اسپاتی فیلوم

برای کاشت بذر اسپاتی فیلوم نیز بهتر است، دانه ها را در لایه‌ی نازکی از بستر سبک و آماده‌ی کاشت بریزید و در دمای محیط نگهداری کنید. بر خلاف گیاه مادر، بذرها برای رشد به نور بیشتری نیاز دارند. اما آنها را از تابش مستقیم آفتاب دور نگه دارید. رطوبت نسبی محیط را افزایش دهید تا در طول ۱۰ روز جوانه های بذرها را مشاهده کنید.

تکثیر اسپاتی فیلوم
تکثیر اسپاتی فیلوم

علت زرد شدن برگ‌های اسپاتی فیلوم چیست؟

اسپاتی فیلوم از جمله گیاهانی است که برای افراد کم‌تجربه در زمینه نگهداری از گیاهان توصیه می‌شود. به همین دلیل، مشاهده کردن برگ‌های زرد رنگ در این گیاه اصلا اتفاق خوش آیندی نیست. حال دلایل اصلی زرد شدن برگ‌های اسپاتی فیلوم را بررسی کرده و مشکل گیاه خود را برطرف کنید:

 پیر شدن برگ‌ها- علتی طبیعی برای زرد شدن

اجازه بدهید اولین دلیل را به علتی نرمال و بدون نگرانی اختصاص دهیم. برگ‌های قدیمی به طور طبیعی زرد شده و در نهایت خشک می‌شوند و می‌ریزند.
می‌توانید آنها را به محض زرد شدن از گیاه جدا کنید، پس خیالتان راحت باشد که این مورد، مشکلی برای گیاه به حساب نمی‌آید. برگ‌ها را از محل اتصال به ساقه با یک قیچی تمیز ببرید.

 آبیاری بیش از حد- رایج‌ترین دلیل برای زرد شدن برگ‌های اسپاتی فیلوم

آبیاری بیش از حد، محتمل‌ترین علت برای زرد شدن برگ‌های اسپاتی فیلوم است. به طور کلی این مشکل از اصلی‌ترین مشکلات در نگهداری از گیاهان آپارتمانی به شمار می‌رود.

اما صرفا آبیاری زیاد گیاه ممکن است دلیل ایجاد این مشکل نباشد، استفاده از گلدانی بدون حفرات زه کشی کافی یا خاکی با زه کشی ضعیف نیز می‌تواند این مسئله را تشدید کند.

در تمام این حالات، ریشه در آب قرار گرفته، اکسیژن کافی به آن نرسیده و در نهایت پوسیده می‌شود.

بهترین راه حل پیشگیری است. گیاه را فقط زمانی آبیاری کنید که به آن نیاز دارد. بنابراین آبیاری در روزهای از قبل تعیین شده می‌تواند مشکلات بزرگی برای گیاه ایجاد کند.

در صورت نیاز گیاه را مجدد در خاکی سبک‌تر بکارید، خاکی که رطوبت را حفظ کرده و در عین حال آب را به خوبی عبور می‌دهد. خاک‌های حاوی ترکیبات و الیاف طبیعی، بهترین انتخاب‌ هستند.

از وجود حفرات زه کشی کافی در زیر گلدان اطمینان حاصل کنید تا آب هرگز در آنجا جمع نشود. اگر با این مشکل روبرو شدید، اجازه دهید ریشه قبل از آبیاری مجدد کاملا خشک شود. اینگونه از ابتلای گیاه به قارچ و پوسیدگی جلوگیری می‌کنید.
فراموش نکنید که اسپاتی فیلوم خاک مرطوب را دوست دارد اما تا خشک شدن نیمه بالایی خاک صبر کنید و سپس آن را آبیاری کنید.

علت زردشدن برگ اسپاتی
تکثیر اسپاتی فیلوم / علت زردشدن برگ اسپاتی فیلوم

کم آبی

دیدن این گیاه گرمسیری در حالتی آشفته و خسته می‌تواند هشدار دهنده باشد. اما خوشبختانه پس از دریافت مقدار کافی آب، سریعا سرحال شده و به گیاهی شاداب تبدیل خواهد شد.

تا زمانی که برای طولانی مدت گل اسپاتی فیلوم را تشنه نگه ندارید، مشکلی برای آن پیش نخواهد آمد. اگرچه کم آبی برای آن خوب نیست، اما به هر حال پژمردگی و زردی ناشی از کم آبی نگران کننده نخواهد بود.
مشکل اینجاست که تشنه نگه داشتن گیاه به طور مرتب و عدم توجه به آن در این حالت سبب زرد شدن برگ‌ها خواهد شد.

درمان، بهبود روند آبیاری است. اگر گیاه نور بیشتری دریافت کرده و یا تابستان را در خارج از خانه سپری می‌کند، به آبیاری بیشتری نیز نیاز خواهد داشت. اگر نتوانستید به آن کمک کنید، نگران نباشید. گل اسپاتی فیلوم بسیار مهربان است: تنها کافی است برگ‌های آسیب دیده را از گیاه جدا کنید و این بار آبیاری منظم‌تری را پیش بگیرید.

کیفیت آب

اگرچه اسپاتی فیلوم گیاه سخت گیری نیست، اما نسبت به کلر حساسیت خاصی دارد. این مشکل می‌تواند سبب زرد شدن برگ‌ها شود، به ویژه اگر آب لوله کشی شما دارای مقادیر بالای املاح باشد.
ما این روش را برای آبیاری تمام گیاهان آپارتمانی توصیه می‌کنیم: اجازه دهید آب برای یک شب، در ظرفی رو باز باقی بماند. این کار سبب می‌شود تا گاز کلر خارج شود، بنابراین سبب سوختن ریشه‌ها نخواهد شد. اگر استفاده از آب لوله کشی برای شما نگران کننده است، می‌توانید آب باران، آب تصفیه شده یا آب مقطر را جایگزین کنید.

تکثیر اسپاتی فیلوم
تکثیر اسپاتی فیلوم / علت زرد شدن برگ اسپاتی فیلوم

مشکلات نوری

یکی از دلایل محبوبیت اسپاتی فیلوم، تطابق آن با شرایط نوری مختلف است. جایگاه آنها در طبیعت، بخش تاریک‌تر جنگل‌هاست. پس این گیاه سایه دوست است. اسپاتی فیلوم جزو معدود گیاهانی است که در کنج‌های تاریک به خوبی رشد می‌کنند.
اما، قطعا آنها به مقداری نور نیاز دارند. فتوسنتز، فرآیندی است که سبزی برگ‌ها را حفظ می‌کند. اگر نور کافی به برگ‌ها نرسد، این فرآیند متوقف شده و در نهایت برگ‌ها زرد یا رنگ پریده می‌شوند. البته به جز شرایط بسیار حاد، تنها تاثیر واقعی تاریکی بر این گیاه کاهش تعداد گل‌هاست، برگ‌ها همچنان سبز و با طراوت باقی می‌مانند.

مشکل رایج زمانی رخ می‌دهد که نور شدت پیدا کند. برگ‌های اسپاتی فیلوم در صورت دریافت نور بسیار شدید، زرد می‌شوند. نور مستقیم خورشید نیز سبب سوختن آنها شده و لکه‌های قهوه‌ای رنگ بر سطح برگ ایجاد می‌کند. تمام این مشکلات با فیلتر کردن نور یا انتقال گیاه به مکان تاریک‌تر برطرف خواهد شد. (پرده یک فیلتر عالی برای نور است)

 مشکلات دمایی

گل اسپاتی فیلوم تنها در بازه دمایی ۱۸ الی ۲۴ درجه سانتی گراد مقاوم است. بنابراین بهترین شرایط برای رشد آن، بودن در کنار ما و زندگی در محیط داخلی خانه است. اگر برگ‌های گیاه در اثر دمای بسیار پایین/ بالا زرد شود، به احتمال قوی خودتان دلیل را سریعا می‌فهمید.
آنها از دستگاه‌های سرمایشی و جریان قوی باد سرد متنفرند. قرار دادن آنها در راهرو، ایوان یا بالکن سرد سریعا سبب زرد شدن برگ‌ها خواهد شد و تحمل دمای زیر ۷ درجه برای اسپاتی فیلوم ممکن نیست.

راه حل این است که گیاه را به مکانی با دمای متعادل (همان بازه ذکر شده) و عاری از هرگونه دستگاه سرمایشی منتقل کنید.

کمبود منابع مغذی

با اینکه این گیاه به کود زیادی نیاز ندارد، اما برای داشتن رشدی سالم باید مواد مغذی لازم را در اختیار داشته باشد. مانند هر گیاه دیگری، اگر نیتروژن کافی به گیاه نرسد، برگ‌ها زرد خواهند شد.

تشخیص کمبود منیزیم و آهن ساده است، در صورت کمبود هر کدام از اینها، برگ‌ها زرد می‌شوند اما رگه‌ها همچنان سبز باقی خواهند ماند. البته زیاد بودن نور می‌تواند همچنین ترکیبی در سطح برگ ایجاد کند، پس مطمئن شوید که مشکل را به درستی تشخیص داده‌اید.

بهترین و ساده‌ترین روش برای خوشحال نگه داشتن گل اسپاتی فیلوم، کاشتن آن در خاکی غنی است؛ خاکی که هم مواد مغذی و هم زه کشی مناسب را برای گیاه فراهم می‌کند. می‌توانید در طول فصول رشد، ماهی یکبار از کود حلال در آب برای گیاه استفاده کنید.

مواظب باشید که در کوددهی زیاده روی نکنید، زیرا می‌تواند آسیب بیشتری نسبت به کمبود کود به گیاه وارد کند.
پیشنهاد ما این است که برای جلوگیری از بروز هرگونه عوارض جانبی، از نصف میزان توصیه شده کود استفاده کنید.

تکثیر اسپاتی فیلوم
تکثیر اسپاتی فیلوم / علت زرد شدن برگ اسپاتی فیلوم

شوک ناشی از تغییر گلدان/ کاشت مجدد

این گیاه آسان گیر، معمولا مشکلی با تغییر گلدان یا کاشت در تکثیر شدن و … ندارد. اما به هر حال، این اتفاق به گیاه شوک وارد می‌کند، اتفاقی که گاهی سبب زرد شدن برگ‌ها خواهد شد.

تغییر گلدان/ کاشت مجدد را در فصل بهار انجام دهید. بدین شکل گیاه فرصت کافی برای استقرار در گلدان جدید را خواهد داشت.
اسپاتی فیلوم می‌تواند تراکم و فشردگی ریشه را به خوبی تحمل کند، پس نیازی نیست خیلی سریع گلدان آن را عوض کنید.
اگر پس از تغییر گلدان، شاهد برگ‌های زرد رنگ بودید؛ کمی فرصت دهید و از آن مراقبت کنید، خیلی زود برگ‌های سبز و جدید خودش را نمایان می کند.
اگر زرد شدن برگ‌ها ادامه پیدا کرد و یا خبری از برگ‌های سبز نبود، باید مشکل را در جای دیگری پیدا کنید. اسپاتی فیلوم در این موضوع خیلی بد اخلاقی نمی‌کند!

 آفات

یک نکته عالی دیگر در مورد اسپاتی فیلوم این است که مانند اغلب گیاهان تزئینی، حشرات را به سوی خود جذب نمی‌کند. اگر آن را سالم و سرحال نگه دارید، خودش از پس حشرات و آفات بر می‌آید!
آنها از حشرات مصون نیستند، بدیهی است. اما اگر نشانه‌هایی از حضور این میهمانان ناخوانده مشاهده کردید، راه حل دشوار نخواهد بود. اصلی‌ترین آفات، شته و شپشک آردی هستند. اگر به میزان کافی گیاه را آبیاری نکنید، ممکن است کنه تار عنکبوتی نیز ظاهر شود.

تمیز کردن برگ‌ها، یک درمان پایه‌ای و سریع است که معمولا مشکل را حل می‌کند.
آفات قوی‌تر را می‌توانید با اسپری کردن صابون حشره کش از بین ببرید. مخلوط آب و صابون معمولی نیز کارساز است. ابتدا با میزان سبک آن شروع کنید. یعنی خیلی صابون به کار نبرید. اگر لازم بود، میزان آن را افزایش دهید.

 بیماری‌ها

ما بدترین اتفاق را برای آخرین گزینه کنار گذاشتیم! زیرا تقریبا هیچ درمان قابل قبولی برای دو بیماری اصلی اسپاتی فیلوم وجود ندارد:
قارچ سیلیندروکلادیوم اسپاتی فیلی (Cylindrocladium spathyphilli)
قارچ گیاه کش (Phytophthora parasticia)

این قارچ‌ها در خاک زندگی می‌کنند و می‌توانند گیاه را از ریشه بپوسانند.
بهترین درمان، پیشگیری است. زیرا مشاهده کردن برگ‌های زرد شده، تقریبا آخرین مراحل این بیماری است. در واقع، دیگر کار خاصی از دست شما بر نمی‌آید. اگر اجازه دهید خاک بین هر بار آبیاری خشک شود، این بیماری‌ها نمی‌توانند تکثیر یا پراکنده شوند. علاوه بر این، حتما هنگام کار با گیاه از دستکش و قیچی استرلیزه شده و کاملا تمیز استفاده کنید.

تمام دلایل احتمالی را به همراه روش درمان توضیح دادیم.

دلیل هر چه که بود این نکات را از یاد نبرید:
• گیاه را دور نریزید! اسپاتی فیلوم جوانه‌های جدید را سریع ایجاد می‌کند. پس برگ‌های زرد می‌توانند پس از درمان گیاه، در مدتی کوتاه با برگ‌های سبز جایگزین شوند.
• برگ‌های زرد شده را از گیاه جدا کنید. آنها مجدد سبز نخواهند شد، بلکه به دلیل ضعف خود ممکن است مشکلات دیگری را برای گیاه ایجاد کنند. پس همین الان آنها را حذف کنید.

با کلیلک بر روی عکس زیر با روش نگهداری گل اسپاتی فیلوم و راه حلهایی برای خلاص شدن از آفات آشنا شوید.

اسپاتی فیلوم.jpg2

منبع: گلستان

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x