مجله اینترنتی تحلیلک

جمعه/ 10 فروردین / 1403
Search
Close this search box.
دندان قروچه در کودکان

دندان قروچه در کودکان / عوارض آن و درمان دندان قروچه

دندان قروچه در کودکان (بروکسیسم)، عارضه‌ای نسبتاً شایع در میان آن ها تا قبل از سن مدرسه است. دندان قروچه، قفل شدن دندان‌ ها چه در بیداری و چه در خواب، با استرس و اضطراب مرتبط است.

دندان قروچه در کودکان

دندان قروچه در کودکان (بروکسیسم)، عارضه‌ای نسبتاً شایع در میان آن ها تا قبل از سن مدرسه است.

دندان قروچه، قفل شدن دندان‌ ها چه در بیداری و چه در خواب، با استرس و اضطراب مرتبط است.

بیشتر کودکان به هنگام خواب دندان قروچه می‌کنند و این مشکل معمولاً در حدود سن ۳ سالگی ایجاد می‌شود البته ممکن است زمان شروع این عارضه زودتر و حتی در سن ۱سالگی باشد.

در اکثر کودکان این عادت کوتاه‌ مدت است و اکثر موارد تا سن ۶ سالگی از بین خواهند رفت. با این ‌حال برخی از کودکان تا سنین بالاتر نیز این عادت را نگه می‌دارند و حتی ممکن است بعضی از آن‌ها تا نوجوانی و بزرگسالی نیز درگیر آن باشند.

بیشتر بخوانید: عفونت ادراری کودکان و روش های پیشگیری از آن

برخی از علل دندان قروچه در کودکان

درد، در اثر بیماری‌هایی چون عفونت گوش و یا در اثر دندان ‌درآوردن کودک. کودکان ممکن است به ‌عنوان راهی برای کاهش درد خود، دندان قروچه کنند. همانند ماساژ دادن یک عضله‌ی دردناک.

بی‌نظمی دندان‌ها در فک بالا یا پایین (مال اکلوژن)

کمبود آب بدن، کمبودهای غذایی، آلرژی‌ها و حتی انگل کرمک. برخی از کودکانی که مشکل بیش‌ فعالی دارند نیز ممکن است دندان قروچه کنند. همچنین کودکان مبتلا به فلج مغزی و کودکانی که از برخی داروهای خاص استفاده می‌کنند نیز ممکن است به آن دچار شوند.

دندان قروچه در کودکان
دندان قروچه در کودکان

علل روان‌شناختی مثل استرس و اضطراب

در کودکان ممکن است این استرس – معمولاً فشار عصبی و یا خشم – در اثر داشتن امتحان در مدرسه و یا یک تغییر در روند زندگی (خواهر و برادر جدید و یا عوض شدن معلم مدرسه) ایجاد شود. حتی جر و بحث با والدین و خواهر و برادر می‌تواند به حدی استرس‌زا باشد که باعث ایجاد دندان‌ قروچه ‌یا قفل شدن فک کودک گردد.

کودکان به‌طور کلی مقدار زیادی استرس را تحمل می‌کنند و ممکن است لازم باشد تا علت اصلی آن از طریق درمان‌های پزشکی و روش‌های استرس زدایی مانند حمام آب گرم و یا گوش دادن به موسیقی‌های آرامش ‌بخش قبل از خوابیدن درمان شود.

عوارض دندان قروچه در کودکان

در برخی از موارد، دندان‌ قروچه‌ شبانه و یا قفل شدن فک می‌توانند باعث موارد زیر شوند:

  • صدای دندان قروچه به هنگام شب
  • سردردهای صبحگاهی
  • درد عضلات فک و صورت
  • مشکلات مربوط به فک مانند بیماری‌های مفصل فکی گیجگاهی (TMJ) در صورت دندان ‌قروچه‌ی بسیار شدید
  • دندان شکسته و یا ترک‌ خورده
  • ساییده شدن مینای دندان
  • حساسیت زیاد (نسبت به دما) و یا لق شدن دندان
  • آسیب به دندان، شکستن پرکردگی‌ های دندان و آسیب به لثه‌ها
  • تغییر شکل دادن زبان
  • تورم (در برخی از موارد) در کنار فک پایین که به دلیل قفل شدن دندان‌ها ایجاد می شود.
  • دندان قروچه می‌تواند در خواب کودک اختلال ایجاد کرده و باعث بیدار شدن مکرر او در طول شب شود. صداهای ناشی از دندان قروچه ممکن است بسیار بلند بوده و باعث بیدار شدن کودک شوند. (حتی ممکن است افراد اتاق کناری نیز در اثر این صداها بیدار شوند!!)
  • دندان ‌قروچه‌ همچنین می‌تواند باعث سردردهای مبهم و مکرر و یا درد در فک شده و بر خواب شبانه یا روزانه‌ی او تأثیر بگذارد.
دندان قروچه در کودکان
دندان قروچه در کودکان

درمان دندان قروچه در کودکان

به‌طور کلی، دندان ‌قروچه ‌در کودکان عارضه‌ی مهمی به شمار نرفته و نیازی به درمان نخواهد داشت. (چرا که تا قبل از درآوردن دندان‌های دائمی، این عادت در بیشتر کودکان از بین می‌رود)

اگر کودک شما به دندان قروچه کردن مبتلاست، می‌توانید او را برای تشخیص و درمان نزد دندانپزشک ببرید تا تشخیص دهد که آیا ممکن است این عارضه به مشکلات جدی‌تری مانند ساییده شدن مینا یا شکستگی دندان منجر شود.

ممکن است دندانپزشک یک گارد محافظتی مخصوص برای کودک شما بسازد که شب‌ هنگام درون دهان قرار گرفته و از فشار ناشی از دندان قروچه روی دندان ها و ساییده شدن دندان‌های آسیا بر روی یکدیگر و از درد پس ‌از آن جلوگیری کند.

می‌توانید یک گارد بزرگ‌تر و آماده از داروخانه تهیه کنید.

چه از گاردهای سفارشی استفاده کنید و چه گارد خود را به ‌صورت آماده از داروخانه خریداری کنید، مهم است که این وسایل از دندان‌های شما به‌ خوبی مراقبت کرده و اجازه دهند شما به هنگام شب به ‌خوبی بخوابید.

اکثر کودکان در نهایت این عادت را کنار می‌گذارند، ولی تعیین وقت ملاقات با دندان‌ پزشک و تشخیص عارضه ضرری نداشته و به شما این اجازه را می‌دهد تا این عارضه را به بهترین شکل درمان کنید.

 

با تشکر از دکتر شادی مدرس

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x