روش و شرایط نگهداری گیاه دیفن باخیا و تکثیر آن
دیفن باخیا گیاه آپارتمانی پرطرفدار و زیبا است. این گیاه عضوی از خانواده بزرگ گیاهان Araceae است. به اتفاق گیاهانی مانند آگلونما، اسپاتی فیلوم و فیلودندرون این خانواده را تشکیل داده اند که رطوبت را دوست دارند.
این گیاه دارای برگ های سبز رنگ با طیفی از رنگ سفید است که جذابیت خاصی به این گیاه مقاوم آپارتمانی بخشیده است.
این گیاه در اصل متعلق به بخشهای مرکزی و جنوبی آمریکاست و تصفیه کننده هوا نیز است.
با تحلیلک همراه باشید تا روش و شرایط نگهداری گیاه دیفن باخیا را بدانید.
دیفن باخیا در یک نگاه
- نام علمیDieffenbachia Seguine
- نام رایج: دیفن باخیا، برف گرمسیری
- نوع گیاه: همیشه سبز چندساله / آپارتمانی
- سمی بودن: برای انسانها و حیوانات سمی است.
- دشواری نگهداری: آسان و کم دردسر
شرایط نگهداری دیفن باخیا
در ادامه به چگونگی شرایط نگهداری گیاه دیفن باخیا زیبا اشاره خواهیم کرد.
نور
این گیاه زیبا در فضایی تقریبا نورانی همراه با کمی سایه به خوبی رشد میکند. پس در هنگام قرار دادن آن در نقاط مختلف منزل، در نظر داشته باشید که به نور زیادی احتیاج ندارد. البته دیفن باخیا در صورت دریافت نور کامل خورشید نیز رشد نسبتا خوبی خواهد داشت. حتی بعضی از انواع آن ها تحت نورهای مصنوعی نیز رشد میکنند. نور کامل خورشید موجب تیره و کدر شدن برگ های دیفن باخیا میشود.
در کل به محیطی با نور فیلتر شده و غیر مستقیم نیاز دارد اما میتواند نور مستقیم را نیز تحمل کند. نور بیش از حد و شدید میتواند باعث سوختن برگهای دیفن باخیا شود که آنها را زرد میکند. نور بسیار کم نیز باعث بی رنگ شدن و از بین رفتن کلروفیل برگهای گیاه میشود. در هر دو حالت گیاه آسیب دیده و ممکن است برگهای آن شروع به ریزش کند.
اگر دیفن باخیا در خارج از خانه نگهداری می شود در این صورت دیفن باخیا پذیرای نور کامل و درخشان خورشید است اما باید در برابر باد شدید و آفتاب تیز بعدازظهرهای تابستان در امان باشد. در غیر این صورت ظاهری بیمارگونه پیدا میکند.
در کل نور زیاد سبب سوختن برگهای گیاه میشود. در مقابل اگر رنگ برگهای گیاه شما خیلی زرد/سفید است، سایه زیاد ممکن است سبب رنگ پریدگی گیاه شود.
آبیاری گیاه دیفن باخیا
در مورد آبیاری این گیاه توصیه میکنیم ابتدا آن را به خوبی آبیاری کنید سپس اجازه دهید بین هر بار آبیاری، گیاه کاملا خشکی را احساس کند.
آبیاری این گیاه آپارتمانی واقعا یک هنر است. هیچ زمان دقیقی برای تشخیص روز آبیاری آن وجود ندارد. شما باید شرایط آب و هوایی، زمانی از سال را که در آن هستید، نوع خاک، میزان نور دریافتی، میزان رطوبت و مکان گیاه را در نظر بگیرید و متناسب با برآیند تمام این عوامل، یک الگوی آبیاری صحیح برای دیفن باخیا خلق کنید. البته این موضوع برای سایر گیاهان نیز صدق میکند، هرگز نمیتوان گفت یک گیاهی دقیقا چقدر به آبیاری نیاز دارد.
این گیاه در طی ماههای تابستان، بیشتر از زمستان به آبیاری نیاز دارد. چرخه رشد این گیاه از اواخر اسفند آغاز شده و در میانه آبان به پایان میرسد.
بیشتر بخوانید: آموزش کاشت گل رز با سیب زمینی (قلمه زدن گل رز در سیب زمینی)
آبیاری بیش از حد ممکن است باعث گوشتی شدن ریشه، ضعیف شدن رشد و در نهایت قارچی شدن ساقه شود. پس مطمئن شوید که گلدان دارای حفرات زهکشی متعددی باشد. مثل همیشه، زهکشی مناسب خاک نیز بسیار مهم است.
به طور کلی بهترین زمان برای آبیاری دیفن باخیا زمانی است که چند سانت بالایی خاک آن خشک شده باشد. در زمان آبیاری باید تا جایی آب داد که اضافه آن از زیر گلدان خارج شود اما این آب خارج شده با گلدان در تماس نباشد زیرا باعث میشود که خاک گیاه دیرتر خشک شود و در نتیجه ریشههای گیاه آسیب ببیند.
همچنین سعی کنید از آبی استفاده کنید که املاح کمی داشته باشد. بنابراین اگر از آب لولهکشی استفاده میکنید اجازه دهید این آب چند ساعتی را استراحت کرده باشد تا املاح آن تهنشین شده باشد.
رطوبت
گیاه دیفن باخیا به محیطی گرم و مرطوب علاقه دارد. تهیه کردن محیطی گرم برای این گیاه نکتهای مهم است زیرا هوای سرد باعث میشود که دیفن باخیا آسیب ببنید و برگهای آن بریزد. همچنین برای رشد بهتر گیاه بهتر است محیط نگهداری آن را مرطوب نگه دارید.
این کار را میتوانید به کمک یک اسپری آب، دستگاه بخور یا قرار دادن آن در محیطی مانند آشپزخانه یا حمام انجام دهید.
هیچگاه این گیاه را در نزدیکی وسایل گرمایشی قرار ندهید زیرا خشک شدن هوای محیط باعث آسیب رسیدن به گیاه میشود.
بیشتر بخوانید: روش ساخت جزیره برای گلدان در منزل جهت حفظ رطوبت گیاهان
دما
دیفن باخیا در تمام طول سال بازه دمایی بین ۱۵ الی ۲۴ درجه سانتیگراد را ترجیح میدهد. در واقع بهترین رشد آن در این بازه دمایی صورت میگیرد.
تمام ابعاد رشد این گیاه در دمای زیر ۱۵ درجه آرامتر صورت میگیرد. بعضی از انواع دیفن باخیا در دمای زیر ۱۰ درجه، آثار آسیب دمایی ناشی از سرما را از خود نشان میدهند. در نتیجه سعی کنید آن را در محیطی با دمایی که گفته شد قرار داده و از قرار دادن آن در محیط سرد بپرهیزید.
خاک
خاک گلدان مخصوص گل بنفشه، برای گیاه دیفن باخیا مناسب است.
احتمالا بارها این ترکیب به گوشتان خورده است:
• یک سوم خاک رس چندمنظوره
• یک سوم خزه زغال سنگ
• یک سوم سنگریزه و یا پرلیت
اگر دیفن باخیا را در باغچه کاشته اید، در انتخاب ترکیب نهایی خاک آزادید. ترکیبی که در بالا ذکر کردیم میتواند برای آن بسیار مفید باشد.
اما اگر دیفن باخیای آپارتمانی دارید، حتما برای آن از خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و یا ترکیب ایدهآل را خودتان بسازید: دو قسمت خزه زغال سنگ و یک قسمت پرلیت.
بهترین زمان برای تغییر خاک و یا انتقال گیاه به گلدان جدید فصل بهار است. در این کار زیاده روی نکنید و گلدانی با حفرات زهکشی متعدد انتخاب کنید.
هرس کردن
لازم نیست بپرسید چه زمانی برای هرس کردن دیفن باخیا مناسب است، چون اصلا به این کار نیازی ندارد! برگ های قدیمی، خود به خود زرد میشوند و باید آنها را جدا کنید. در غیر این صورت به هرس کردن قابل توجهی نیاز نخواهد داشت.
کود دهی
راحتترین راه برای کوددهی دیفن باخیا این است که هر یک بار در میان پس از آبیاری گیاه، به آن کمی کود مایع اضافه کنید. هرگز در زمستان به گیاه کود ندهید، در این فصل آبیاری به تنهایی برای گیاه کافی است.
یک کود متعادل حلال در آب انتخاب کنید و در حین آبیاری گیاه، آن را در نصف قدرت توصیه شده به گیاه اضافه کنید.
هنگامی که گیاه را به گلدان جدید منتقل کرده و یا خاک آن را عوض کردید، از کود جامد با رهایش طولانی مدت استفاده کنید. همیشه به دستور اصلی نوشته شده روی کود دقت کنید و طبق آن جلو بروید.
بنابراین اگر دوست دارید، دیفن باخیا شما خوب رشد کند، کود دهی به آن را فراموش نکنید.
بیشتر بخوانید: نکات مهم در مورد کود تقویتی گیاهان آپارتمانی
تعویض گلدان
معمولا هر دو الی سه سال یکبار این گیاه نیاز به تعویض گلدان پیدا میکند زیرا ریشههای آن رشد میکند و فضای کافی برای ادامه رشد نخواهد داشت. بهتر است این کار را در بهار انجام دهید تا گیاه دچار شوک و آسیب نشود. همچنین بهتر است گلدان جدیدی که انتخاب میکنید تنها یک سایز بزرگتر از گلدان قبلی باشد زیرا گلدان بیش از حد بزرگ آب زیادی طلب میکند و در نتیجه دیرتر خشک میشود.
تکثیر کردن گیاه دیفن باخیا
یکی از راحتترین راههای تکثیر دیفن باخیا قلمه زدن ساقه آن است.
برای تکثیر دیفن باخیا کافی است یک شاخه ۱۰ الی ۱۵ سانتی را از گیاه جدا کنید و برگهای روی آن را هرس کنید.
سپس این شاخه را درون ظرف آب تمیزی قرار دهید.
هر چند روز یکبار آب درون ظرف را تعویض کنید تا از تشکیل جلبک یا باکتری درون آن جلوگیری شود.
این ظرف آب را در محلی روشن و گرم قرار دهید تا زمانی که قلمه بریده شده شروع به ریشه دادن بکند.
زمانی که ریشههای جوان این قلمه تشکیل شد، قلمه را به گلدانی با خاک سبک که زهکشی خوبی دارد انتقال دهید و از آن مراقبت کنید.
تکثیر گیاه دیفن باخیا انجام شد.
آیا گیاه دیفن باخیا سمی است؟
کشنده بودن و سمی بودن شدید دیفن باخیا بیشتر یک افسانه است تا واقعیت.
واقعیت سمی بودن دیفن باخیا این است که سلولهای دیفن باخیا حاوی کریستالهای سوزن شکلی به نام کلسیم اگزالات هستند. اگر برگهای این گیاه جویده یا خورده شود این کریستالها باعث ایجاد حس سوزش، اریتما و در مواردی ورم میشوند. کلسیم اگزالات میتواند در انسانها یا حیوامات باعث ایجاد دلدرد، گلو درد، سوزش دهان یا بی حسی شود.
این علائم معمولا به صورت متوسط و خفیف بروز میکنند و تهدید جانی محسوب نمیشوند اما در صورتی که این گیاه بیش از حد مصرف شود یا در دهان بماند میتواند ورمی در قسمت گلو ایجاد کند که راه تنفسی را ببندد.
چرا برگهای دیفن باخیا میریزد؟
یکی از مهمترین دلایل ریزش برگهای دیفن باخیا آبدهی کم است. بهترین زمان آبیاری این گیاه زمانی است که سطح خاک گیاه خشک شده باشد. اگر خاک گیاه بیش از حد خشک شود و میزان آب دریافتی گیاه کم باشد باعث میشود که گیاه تعدادی از برگهای خود را فدا کند تا بتواند منابع محدود خود را مدیریت کند.
آبدهی بیش از حد نیز میتواند باعث ریزش برگهای دیفن باخیا شود. آبیاری بیش از حد میتواند باعث پوسیدن ریشههای گیاه شود که در نتیجه گیاه نمیتواند آب را به انداره کافی جذب کند و با کمبود انرژی مواجه میشود. در این حالت نیز گیاه شروع به فدا کردن برگهایش میکند تا انرژی محدود خود را مدیریت کند.
مواردی مانند نور ناکافی یا هوای بسیار سرد نیز میتواند باعث ریزش برگهای گیاه شود.
چطور گیاه را پر پشتتر کنیم؟
برای اینکه گیاه دیفن باخیا خود را پر پشت کنید باید شاخههای بلند و شاخههایی که از مسیر خود خارج شده را هرس کنید تا دوباره جوانه بزند و رشد کند. این کار را باید با یک قیچی یا چاقوی تیز و تمیز انجام دهید. برشی ۴۵ درجه و مورب بزنید به طوری که حداقل ۱۵ سانت از شاخه باقی بماند و فراموش نکنید که این برش را بالای گره برگ بزنید تا ساقه بتواند مجددا رشد کند، ضخیمتر شود و گیاه شما را پر پشت کند.
چرا برگهای دیفن باخیا زرد میشود؟
دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است باعث زرد شدن برگها یا ساقههای گیاه شود. دلایلی مانند آبدهی زیاد، دمای پایین و نور بیش از حد از جمله دلایل زرد شدن این گیاه است. برای جلوگیری از این مشکل باید هر زمان که چند سانت بالایی خاک گیاه خشک شد اقدام به آبیاری مجدد کنید. گیاه را در محیطی با دمای بین ۱۵ الی ۲۳ درجه نگهداری کنید و مراقب باشید که هیچگاه این گیاه را معرض نور شدید خورشید قرار ندهید زیرا ممکن است باعث آفتابسوختگی گیاه شود.
آیا باید برگهای زرد دیفن باخیا را هرس کرد؟
باید بدانید که اگر برگهای گیاه زرد شود دیگر نمیتوان آنها را احیا کرد و مجدد به رنگ اولیه خود بازگرداند. به همین خاطر بهتر است برگهای زرد را از روی گیاه هرس کنید تا باعث ایجاد بیماری یا سرایت آن به سایر برگها و گیاهان نشود.