دنیای شیرها قسمت دوم
همه چیز درباره فیزیولوژی شیرها
جانوری که همهی ما به طور سنتی او را به عنوان سلطان جنگل میشناسیم. شاید جالب باشد بدانید که با وجود لقب سلطان جنگل، اغلب شیرها در گلههای ۱۵-۱۰تایی و در چمنزارها و دشتها زندگی میکنند.
گونهای پستاندار، گوشتخوار و از خانوادهی گربهسانان که خویشاوندان نزدیکش ببر، پلنگ و جگوار هستند و روزگاری در آفریقا، آسیا و اروپا با جمعیت زیادی زیست میکردند. اما امروزه زیستگاه و همچنین جمعیت آنها به شدت کاهش یافته است.
اگر بخواهیم از نظر ظاهری در مورد این حیوان شگفتانگیز صحبت کنیم، میتوانیم بیان کنیم که شیر، بلند قامتترین گربهسان است و بعد از ببر سیبری، بزرگترین گربهی جهان شناخته میشود. همچنین شیرها به خاطر داشتن تارهای صوتی قدرتمند، بلندترین غرش در بین تمامی گربهسانان را دارند.
رنگ بدن شیرها
رنگ بدن آنها از سبز ملایم تا متمایل به زرد، قرمز و قهوهای تیره متغیر است. تولهها با خالهایی بر پوستشان به دنیا میآیند، که با گذر زمان این خالها محو میشود. ولی بعد از بلوغ هم، این خالهای کمرنگ در بخشهای پایینی بدن و پاها به ویژه در ماده شیرها، دیده میشوند.
یک دم بلند با منگولهای در انتهای آن دارند.
این شکارچی قدرتمند، پنجههای بزرگ با کف نرم دارد و چنگالهای تیزش در انتهای انگشتهایش قابلیت جمع شدن به داخل دارند که به شیر در دویدن، بالا رفتن و شکار کردن کمک کرده و ساختار دفاعی قدرتمندی، برایش فراهم کرده است.
همانطور که تقریبا همهی ما میدانیم و به وضوح با چشم دیده میشود، تفاوتهای ظاهری کاملا آشکار، بین جنس نر و ماده در این حیوان است که این ویژگی (دودیسی جنسی) در بین گربهسانان، فقط در شیرها دیده میشود. مادهها یال ندارند. این یال در نرها و از زرد تا سیاه متغیر است که معمولا رنگ یالها با پیر شدن شیرها تیرهتر میشود.
فلسفه وجودی یال چیست؟
یال شیرهای نر در میان گربهسانان منحصر به فرد است. در واقع این یال کمک میکند که شیر، خود را بزرگتر از آنچه هست نشان دهد و به شیرهای نر کمک میکند در مبارزه با رقیبانی همچون کفتارها، بر سر قلمرو و شکار و همچنین رقابت و مبارزه با شیرهای دیگر برای حق جفتگیری، آنها را قدرتمندتر جلوه دهد و از گردن شیر هم محافظت کند. همچنین این یالها هر چقدر ضخیمتر و تیرهتر باشد، مادهها تمایل بیشتری برای جفتگیری با آنها دارند.
نکتهی جالب در مورد شیرها این است که اغلب مادهها شکار انجام میدهند.
وزن شیرها
وزن شیرهای نر بالغ ۲۵۰-۱۵۰ کیلوگرم و طول بدن ۲۵۰-۱۷۰ سانتیمتر است. این مقدار وزن برای ماده شیرهای بالغ ۱۸۰-۱۲۰ کیلوگرم و اندازهی طول بدن ۱۷۵-۱۴۰ سانتیمتر است. این بزرگتر بودن اندازه و وزن نرها نسبت به مادهها، در بیشتر جانوران وجود دارد. در طبیعت، شیرهای نر بین ۱۲ تا ۱۶ سال و بیشتر مادهها ۱۵ تا ۱۸ سال عمر میکنند. شیرهای نر اگر تحت حفاظت باشند تا ۲۲ سال هم عمر میکنند.
بر خلاف باور عموم، شیرها قدرت بدنی خیلی زیادی ندارند و دویدن زیاد آنها را خسته میکند. شیرها میتوانند فقط در بازههای زمانی کوتاه با سرعت بدوند، زیرا قلب شیرها (بسته به نر و ماده بودن) بین ۰/۴۵ تا ۰/۵۷ درصد از کل وزن بدن آنها را تشکیل میدهد. میانگین سرعت آنها هنگام دویدن ۶۰-۴۸ کیلومتر بر ساعت است. حداکثر سرعت دویدن آنها ۸۰ کیلومتر بر ساعت گزارش شده است.
بیشتر بخوانید
امیدواریم از مطالعه این مطلب که به قسمت دوم دنیای شیرها و فیزیولوژی شیرها پرداختیم، لذت برده باشید.
مجله اینترنتی تحلیلک