همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک؛ در این مطلب با زندگینامه آلن تورینگ دانشمند بریتانیایی آشنا می شویم. همه او را به عنوان پدر هوش مصنوعی و محاسبه ی نوین می شناسند، چون مهم ترین جایزه ی علمی رایانه به افتخار او «جایزه تورینگ» نامیده شده است.
زندگینامه آلن تورینگ
زندگینامه آلن تورینگ بدین شرح ایت که:
آلن در سال ۱۹۱۲ در در لندن به دنیا آمد. پدرش ژولیوس تورینگ یکی از اعضای مأمورین شهری هند بود و به خاطر شغلش دائما بین هند و انگلیس در رفت و آمد بود. نام مادر آلن تورینگ سارا و یک برادر بزرگ تر به نام جان داشت. زمان هایی که پدر و مادر به هند می رفتند پسرها را به دوستان نزدیک خود در انگلستان می سپردند.
زمانی که آلن تورینگ چهارده ساله شد، به مدرسه ی شربورن یکی از مدارس معروف در جنوب غربی انگلستان رفت. نخستین روز او در ترم جدید با اعتصاب عمومی انگلستان همراه بود، ولی آلن به قدری برای رفتن به مدرسه در همان روز اول مصمم و علاقه مند بود که به تنهایی با دوچرخه اش کل مسیر منزل تا مدرسه را که حدود ۹۷ کیلومتر بود طی کرد، سپس شب را در یک مسافرخانه گذراند.
آلن بیشتر تلاش ها و امیدی که داشت را مدیون دوست نزدیکش کریستوفر مورکوم بود؛ اما متاسفانه کریستوفر بعد از آغاز آخرین ترم در مدرسه شربورن به دلیل ابتلا به بیماری سل گاوی فوت کرد.
علی رغم استعداد و تمایل آلن تورینگ به کسب علم و ریاضیات، این مقوله موردتوجه استادان مدرسه قرار نگرفت. آن ها بیشتر روی یادگیری و تمرکز بر مباحث کلاسیک تاکید می کردند. نارضایتی مدیر مدرسه از روند تحصیل آلن تورینگ به قدری بود که طی نامه ای برای والدین او نوشت:
«امیدوارم آلن بین دو مدرسه دچار افت تحصیلی نشود، اگر دوست دارد در این مدرسه بماند باید بیشتر تلاش کند تا به فردی تحصیل کرده تبدیل شود؛ ولی اگر دوست دارد دانشمند باشد بهتر است وقت خود را در یک مدرسه دولتی هدر ندهد»
تلاش های فراوان و تمایل ذاتی آلن تورینگ به رشته ی ریاضیات و علوم کامپیوتر سبب شد به کار کلاسیک دانشگاه توجه زیادی نداشته باشد، به همین دلیل نتوانست بورسیه ی تحصیلی «ترتیتی کالج کمبریج» را به دست آورد. در عوض وارد دانشگاه «کینگس کالج کمبریج» شد که انتخاب دوم او بود.
آلن تورینگ از سال ۱۹۳۱ تا ۱۹۳۴ در همین دانشگاه به تحصیل مشغول بود، و سرانجام در سال ۱۹۳۵ به خاطر ارائه ی مقاله ی خود در مورد «قضیه ی محدودیت مرکزی» به عنوان یکی از اعضای آنجا برگزیده شد. آلن تورینگ در سال ۱۹۳۸ دکترای خود را از دانشگاه «پرینستون» دریافت کرد.
در طول جنگ جهانی دوم آلن تورینگ یکی از اعضای اصلی بلچلی پارک سازمان کدشکنی انگلیس بود که وظیفه ی رمزگشایی پیام آلمانی ها را برعهده داشت. او به کمک اعضای کمیته ی رمز موفق شد راهی برای شکستن رمز ماشین انیگما و لورنز اس زد ۴۰/۴۲ که انگلیسی ها نام آن را تونی گذاشته بودند، پیدا کند. تورینگ در آن زمان رئیس هات ۸ بود، بخشی که وظیفه ی شکستن کدهای نیروی دریایی آلمان را برعهده داشت.
در همان هفته های اولیه ورود به بلچلی پارک، آلن تورینگ یک ماشین الکترومکانیکی طراحی کرد که قادر بود کدهای انیگما را سریع تر از بامبای سال ۱۹۳۲ بشکند و نام آن را بامب گذاشت. این ماشین به یکی از وسایل اصلی و مکانیزه برای هجوم به پیام های محافظت شده آلمانی ها توسط انیگما تبدیل شد. بامب برای نخستین بار در تاریخ ۱۸ مارس ۱۹۴۰ نصب شد و تا پایان جنگ جهانی بیشتر از دویست بامب مورد استفاده قرار گرفتند.
آلن تورینگ با یکی از همکارانش در این پروژه یعنی جوان کلارک نامزد بود، اما نامزدی آن ها به ازدواج منجر نشد. سرانجام خدمتکار آلن در ۸ ژوئن ۱۹۵۴ با جسد او در اتاق خوابش مواجه شد، گویی روز قبل فوت کرده بود. تحقیقاتی که روی وی انجام شد، علت مرگ را مسمومیت با سم سیانید اعلام کردند. سیانید برای تجزیه کردن طلا مورد استفاده قرار می گرفت، و تورینگ یک نمونه ی کوچک از دستگاه پوشش دهی طلا را در آزمایشگاه شخصی اش نگهداری می کرد. احتمال دادند که آلن تورینگ به خاطر بی دقتی در نگهداری مواد شیمیایی و استنشاق این اسید از دستگاه پوشش دهی طلا دچار مسمومیت و این مرگ تصادفی شده است.
یکی دیگر از دستگاه هایی که آلن تورینگ در ساخت آن نقش عمده ای داشت دلیلا است که برای رمزگشایی پیام های صوتی مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه به خوبی کار می کرد اما ساخت آن زمان خیلی زیادی برد و متفقین نتوانستند از این دستگاه در طول جنگ استفاده کنند.
پروفسور آلن تورینگ از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۴۷ در منطقه ی همپتون لندن زندگی می کرد. وی در این مدت در کتابخانه ی ملی فیزیک لندن دستگاه محاسبه گر اتوماتیک را طراحی می کرد. آلن در ۱۹ فوریه ۱۹۴۶ مقاله ای مبنی بر پایه و اساس ساخت کامپیوترهای اولیه با حافظه های الکترونیکی را منتشر کرد.
دستگاهی که آلن شرح داده بود یک طرح اولیه بود، ولی او قصد داشت آن را واقعا بسازد. فعالیت های محرمانه ی تورینگ در زمان جنگ ساخت این دستگاه را به تاخیر انداخت؛ به گونه ای که دیگر توان و انرژی او برای تولید آن از دست رفت. اما در سال ۱۹۴۷ زمانی که به کمبریج برگشت، در غیاب او ساخت کامپیوتر موردنظرش شروع شد.
یکی از معتبرترین جوایز علمی کامپیوتر که هر سال از طرف انجمن ماشین های حسابگر یا همان ACM به برترین فعالان در این صنعت تعلق می گیرد به یاد پدر علم کامپیوتر مدرن جایزه ی تورینگ نامیده شده است. همچنین تاکنون اتاق ها، سالن های کامپیوتر و بورسیه های متعددی در دانشگاه های بزرگ دنیا به نام این دانشمند بزرگ نام گذاری شده است.
در سال ۱۹۹۲ کتابی به نام آلن تورینگ: انیگما توسط ادرو هودگز نوشته شد که در آن به شرح زندگینامه آلن تورینگ پرداخته شده است.
در سال ۲۰۱۴ نیز فیلم بازی تقلید به کارگردانی مورتن تیلدام ساخته شد. این فیلم در مورد آلن و چگونگی شکستن رمز ماشین انیگما در بلچلی پارک است. نقش آلن را بندیکت کامبربچ بازیگر مطرح و خوش چهره ی بریتانیایی برعهده داشت.
امیدواریم از مطالعه زندگینامه آلن تورینگ لذت برده باشید.
مجله اینترنتی تحلیلک