همراهان همیشگی مجله اینترنتی تحلیلک، در این بخش قصد داریم با معرفی اماکن گردشگری ایران در خدمت شما باشیم. امیدواریم که شما عزیزان بتوانید به این اماکن زیبا سر بزنید و خوشحال می شویم که تجربه های خودتان را با ما به اشتراک بگذارید. این مطلب به معرفی مسجد عمادالدوله در استان کرمانشاه اختصاص دارد.
مسجد عمادالدوله کجاست؟
مسجد عماد الدوله نام مسجدی در شهر کرمانشاه است. این مسجد از آثار دوره قاجاریه است. ساختمان نخستینِ مسجد در سال ۱۲۸۵ ه.ق توسط امام قلی میرزا عمادالدوله (والی غرب و سرحددار عراقین) ساخته شدهاست.
مسجد عمادالدوله به صورت چهار ایوانی بنا شده و دارای سردر، صحن، ایوان، شبستان ستون دار و حجره های زیاد است.
در برکاشیکاری ایوان مسجد، کتیبهای شامل قصیدهای با ذکر نام پادشاه وقت (ناصرالدین شاه)، نام سازنده و تاریخ ۱۲۸۵ ه.ق جای دارد. بر روی ایوان شرقی صحن مسجد، اتاقکی چوبین ساختهاند. ورودی اصلی مسجد از طریق این ایوان شرقی است که با در چوبی بزرگی به راسته زرگرهای بازار کرمانشاه مرتبط میشود.
پس از ساخت این مسجد، بانی آن یکی از درهای حرم علوی را به کرمانشاه آورد و در این مسجد نصب نمود و به جای آن در نقره ای دیگری را وقف آستانه علوی نمود.
این درگاه که امروزه در مدخل مسجد و بازار زرگرها قرار دارد و به «قاپی شاه نجف» مشهور است، به دوره صفویه تعلق دارد.
در دیگر مسجد در ضلع جنوب غربی قرار داشته که توسط دالانی به تقاطع بازار زرگرها و بازار حوری آباد متصل میشود. این تقاطع زیر بزرگ ترین گنبد بازار که به میدان مشهور است، قرار دارد.
در مسجد عمادالدوله یک برج ساعت قرار دارد که در راستای شمال شرقی به جنوب غربی ساخته شدهاست. این بنا از جمله برج های ساخته شده در مساجد ایران در اواخر عصر قاجار است که کاربردی همچون برج ساعت مسجد شاه (امام خمینی) تهران دارد و نشانگر تلاش جامعه در استفاده از تکنولوژی مدرن در اماکن مذهبی ایران است.
تکنیک ساخت این برج با تکنیک به کار رفته در مناره های تاریخی اواخر قاجار یکسان است. برج ساعت مسجد عماد الدوله در طی سالیان از راستای قائم منحرف شده و طرحی برای تعمیر، مرمت، استحکام بخشی و جلوگیری از انحراف بیشتر آن انجام شدهاست.
بیشتر بخوانید: مسجد کبود تبریز (مسجد جهانشاه تبریز) ملقب به فیروزه اسلام
در هنگام ساخت مسجد عمادالدوله در پیرامون صحن آن حجرههایی برای سکونت طلاب علوم دینی ساخته شد. مطابق با وقفنامه، طلاب دینی بنا بر شرایطی میتوانند در این مسجد ساکن و به تحصیل اشتغال ورزند. علاوه بر این، بازار و کاروانسرای عمادالدوله نیز که از صدها مغازه و حجره تشکیل شدهاست، وقف بر مصارف این مسجد است و طبق پیش بینی واقف، تولیت مسجد و موقوفات آن همواره با والی یا حکمران غرب است.
بیشتر تزئینات کاشی کاری مسجد عمادالدوله را نقوش هندسی و گیاهی بهصورت انتزاعی و تجریدی تشکیل میدهد. این نقوش استحکام ساده و روانی دارد و برگرفته از تزئینات معماری دوران صفویه و زندیه است. در کاشی کاری این بنا منظرههای معماری به کار رفته، اما نقوش انسانی به کار نرفتهاست.
بیشتر بخوانید:
- مسجد جامع تبریز (مسجد جامع کبیری تبریز) / یادگار دوران سلجوقی
- معرفی مسجد نصیرالملک شیراز /جلوه ای شگفت انگیز از هنر معماری
مجله اینترنتی تحلیلک