معرفی استان مرکزی و نقشه آن
بزرگترین شهر و مرکز این استان شهر اراک است. این استان به عنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته میشود. تحلیلکی های عزیز با ما در معرفی این استان همراه باشید.
معرفی استان مرکزی
- جمعیت: ۱٬۴۲۹٬۴۷۵ نفر (براساس سرشماری سال ۱۳۹۵)
- مساحت: ۲۹٬۵۳۰ کیلومترمربع
جغرافیای استان مرکزی
آب و هوای استان به علت وجود کوههای مرتفع، مجاورت با حاشیه مرکزی ایران، همجواری با بخشی از منطقه حوض سلطان، کویر میقان و حوزه آبریز دریاچه نمک و همچنین قرار گرفتن در محل تلاقی دو رشته کوه البرز و زاگرس، دارای آب و هوایی متنوع است.
همچنین جهت و جریان وزش بادهای غربی ـ مدیترانهای و اقیانوس اطلس، تودههای هوای فشار زیاد اقیانوس هند و جریانهای سرد آسیای مرکزی شرایط اقلیمی استان را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
این استان از جمله استانهایی است که از نظر پوشش جنگلهای طبیعی بسیار فقیر است. سرانه جنگل در این استان شانزده برابر از سرانه آن در ایران پایینتر است اما در جادهای که به روستای کسرآصف کمیجان ختم میشود باغهای زیبایی وجود دارد که جنگل گونهاند و دست کمی از جاده چالوس ندارند و همچنین دره سرسبز وفس کمیجان که به طول ۱۵ کیلومتر است و در مسیر ارتباطی کمیجان به سمت ساوه قرار دارد.
بیشتر بخوانید: معرفی بنای فاخر مدرسه دارالفنون
مردم استان
این استان از مهاجرپذیرترین استانهای ایران پیش از انقلاب ۱۳۵۷ به حساب میآید. بهطوری که بر اساس سرشماری رسمی انجامشده در سال ۱۳۳۵، ۴۴ درصد از ۲ میلیون ایرانی که در آن دوره اقدام به مهاجرت داخلی نمودند، این استان را مقصد نهایی خود برای سکونت انتخاب کردهاند. این فرایند جذب مهاجر داخلی در دهه بعد افزایش یافت و به میزان ۶۷ درصد از ۲٫۳ میلیون نفر مهاجر افزایش یافت. اما در دهه ۵۰ و همچنین سالهای بعد از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، این مهاجرت کاهش یافت و ایرانیان مهاجر، تمایل بیشتری برای حضور در استان تهران از خود نشان میدادند.
زبان رایج مردم این استان فارسی است. در برخی مناطق مانند دهستان رودبار تفرش و قسمتی از روستاهای شهرستانهای فراهان، خنداب، کمیجان، شازند، اراک، ساوه و زرندیه و خمین به ترکی محلی نیز سخن میگویند.
نقشه و شهرستان های استان مرکزی
- زرندیه
- ساوه
- تفرش
- فراهان
- کمیجان
- آشتیان
- خنداب
- اراک
- شازند
- خمین
- محلات
- دلیجان
مجله اینترنتی تحلیلک