همراهان گرامی مجله اینترنتی تحلیلک؛ به مناسبت ولادت کریم اهل بیت، در محضر امام حسن علیه السلام هستیم و مطالبی را از ایشان و درباره ایشان خدمتتان عرضه می داریم. امید که مقبول افتد…
در محضر کریم اهل بیت
از امام حسن علیه السلام پرسیده شد: سیاست چیست؟
فقال: هِی أَنْ تَرْعی حُقُوقَ اللهِ، حُقُوقَ الأحْیاءِ، وَحُقُوقَ الأمواتِ
- حقُوقُاللهِ: فَأداءُ ما طُلِبَ وَاجْتِنابُ عَمّا نُهِی.
- حقُوقُ الأحْیاءِ: فَهِی أَنْ تَقُومَ بِواجِبِک نَحْوَ إخْوانِک، وَلا تَتَأخَّرَ عَنْ خِدْمَهِ أُمَّتِک وَأَنْ تُخَلِّصَ لِوَلِی الأمْرِ ما أَخْلَصَ لِامَّتِهِ وأنْ تَرْفَعَ عَقِیرَتَک فِی وَجْهِهِ إذا ما حادَ عَنِ الطَریقِ السوی.
- حقُوقُ الأمواتِ: فَهِی أنْ تُذْکرَ خَیراتِهِمْ وَ تَتَغاضی عَنْ مَساوِئِهِمْ فَإنَّ لَهُمْ رباً یحاسِبُهُمْ.
کریم اهل بیت امام حسن (ع) فرمودند: سیاست؛ رعایت حقوق خدا، مردم و اموات این مردم است.
حق خداوند: انجام دادن واجبات و دوری کردن از آنچه ما را نهی کرده است.
حقوق مردم: وظیفه خود را نسبت به مردم انجام و هرگز از خدمت به جامعه باز نمانی و همان طوری که زمامدار با تو با صداقت رفتار می کند، تو هم باید با اخلاص رفتار نمایی و چون بستگانت از راه راست منحرف شدند، آنها را به راه راست رهنمون باشی.
حقوق اموات: از خوبیهایشان بگویید و از زشتیها چشمپوشی که خدا خود حاسب است.
(تنبیه الخواطر و نزهه النواظر(مجموعه ورّام) ج۲ ص۳۰۱؛ القرشی، باقر شریف، حیاه الإمام الحسن بن علی(علیه السلام) ج۱ ص۳۴۰٫)
حضرت آیت الله صمدی آملی:
امام حسن علیه السلام در برههای از تاریخ قرار گرفت که مانند پیامبر جهت دفاع از کیان اسلام بایست به تقابل با جبهه کفر میپرداخت. منتهی پیامبر با “کفار به تنزیل” تقابل نمود و امام حسن با “کفار به تاویل”.
به تعبیر پیامبر صلی الله علیه و آله: ای علی! کفار با من برای “تنزیل قرآن” میجنگند و با تو برای “تاویل به قرآن”. برای من جهاد با کفار به《تنزیل قرآن》رخ داده و برای تو سه جنگ با کفار به《تاویل قرآن》(قاسطین، مارقین, ناکثین) در پیش است.
یک نکته در روش امام حسن علیه السلام اینکه امام با معاویه قرارداد “صلح” ننوشت؛ آنچه صورت گرفت قرارداد “ترک معارضه” بود که به غلط به “صلح حسنی” شهرت یافت. امام به عنوان مظهر توحید، حق و عقلانیت هیچ مصالحهای با جهل و باطل و کفر ننمودند. چون خلاف ناموس و قاعده هستی است که توحید و عقل و علم، تابع و همراه جهل و کفر و باطل باشد.
و لذا بر اساس مقتضیات زمان، همانگونه که پیامبر در واقعه حدیبیه (بیعت رضوان) با “کفار تنزیلی” قرارداد و پیمان “ترک معارضه” امضا نمودند، امام حسن علیه السلام هم با “کفار تأویلی” جهت حفظ اصل اسلام و حفظ جان شیعیان به این امر عقلانی “ترک معارضه” ورود نمودند.
همچنین با کلیک بر روی عکس زیر می توانید زندگینامه امام حسن مجتبی علیه السلام را مطالعه کنید.
مجله اینترنتی تحلیلک