کراتینه کردن مو
یکی از المان های زیبایی در دنیای امروز داشتن موهای درخشان است. داشتن موهای صاف به یکی از دغدغه های افراد با موهای فر و وز تبدیل شده است. همین امر باعث شده که مراکز زیبایی با استفاده از روش های مختلف تلاش کنند تا جایی که ممکن است موها را صاف و درخشان کنند.
یکی از این روش های صاف کردن مو، کراتینه کردن موی سر است. البته این روش در کنار مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد. برای بررسی این روش با ما همراه باشید.
کراتینه کردن مو چیست؟
کراتینه کردن موی سر یک فرایند شیمیایی است که موهای وز و مجعد را نرم و درخشان میکند. نتایج کراتینه مو تا شش ماه باقی میماند. روشهای مختلفی برای کراتینه مو یا کراتین درمانی وجود دارد. آرایشگر متخصص کراتینه مو با توجه به نوع و نیازهای موهای شما، فرمول مناسب برای کراتینه درمانی را برای هر فرد، در نظر میگیرد.
برخی از انواع کراتینه های مو، در زمان حرارت دیدن، فرمالدهید آزاد میکنند. البته روشهای جدیدترین با نام روشهای فاقد فرمالدهید معروف است و فرمالدهید آزاد نمیکند.
فارغ از اینکه کراتینه مو فرمالدهید داشته باشد یا نه، کراتینه مو مستقیما با فولیکول در ارتباط است و منافذ مو را با کراتین و پروتئین های ضروری مو پر میکند. با انجام این روش، موها سالمتر و براقتر به نظر میرسند چون در واقع سالمتر میشوند.
آیا کراتینه مو تفاوتی با صافکننده مو یا ریلکسر دارد؟
بله. کراتینه مو موقتی است و بعد از چند ما کاملا شسته میشود ولی ریلکسرهای شیمیایی دائمی هستند.
هر دو روش، مواد تشکیل دهنده متفاوتی دارند و در نتیجه نتایج متفاوتی ایجاد میکنند. ریلکسرهای شیمیایی، ساقههای مو را میشکنند و بازسازی میکنند در نتیجه موها ضعیفتر ولی صاف میشوند.
به جای تغییر دادن ساختار شیمیایی مو، در روش کراتینه، منافذ با پروتئینها پر میشود در نتیجه باعث نرمی و درخشان شدن بیشتر مو میشود. بعد از چند ماه، این پروتئینهای تزریق شده شسته میشوند.
آیا کراتینه کردن مو خطرناک است؟
کراتین مو ممنوعیت ندارد اما هشدار های زیادی در زمینهی استفاده از آن به مردم داده میشود. فرمالدهید موجود در محصولات کراتین مو نه تنها برای فرد استفاده کننده که برای آرایشگران و تمام افراد حاضر در آرایشگاهها مضر است. از طرفی هزینه کراتین مو بالاست و البته راههای مناسبتر و کم خطرتر برای بهبود وضعیت ظاهری موها وجود دارند.
فرمالدهید چیست؟
فرمالدهید میتواند با نامهای دیگری مثل متانال که نام سیستماتیک این ترکیب شیمیایی است و یا همچنین نامهایی مثل متیل آلدهید، متیلن گلایکول و یا متیلن اکسید شناخته شود. اگرچه فرمالدهید در دمای اتاق به صورت گاز است اما به شکل محلول برای محافظت از گونههای بیولوژیکی و همچنین به عنوان ماده ضدعفونی کننده استفاده میشود.
نام فرمالین را در کنار فرمالدهید زیاد میشنویم. این دو در واقع یک ماده هستند اما در دو شکل مختلف. فرمالین، محلولیست که حاوی ۳۷ درصد فرمالدهید است. فرمالینها گاهی حاوی ترکیباتی مثل متانول نیز است.
پارافرمالدهید یا PFA شکل پلیمریزه شده فرمالدهید خالص است که به شکل جامد درآمده است. فرمالدهید در همه شکلی میتواند برای بدن خطرناک باشد. زیرا سمی و فرار است و FDA این ماده را سرطان زا شناخته است. تنفس بخارات و خوردن این ماده موجب ایجاد سرطان میشود.
گاهی برخی از محصولات حاوی فرمالدهید نیستند اما دارای موادی هستند که پس از قرار گرفتن در معرض حرارت فرمالدهید آزاد میکنند. این مواد گاهی بیش از محصولات حاوی فرمالدهید خطرساز هستند. از طرفی برای کراتینه کردن مو، موها در معرض حرارت بسیار زیادی قرار میگیرند و موهای سالم نیز در معرض چنین حرارتی دچار آسیب میشوند. از سوی دیگر افرادی که پس از کراتینه کردن مو، دچار ریزش مو شدهاند کم نیستند.
کراتین مو چیست؟
کراتین در بدن انسان در مو، پوست و ناخن ها وجود دارد و در حیوانات علاوه بر این در پشم، شاخ، پر و سم آن ها وجود دارد. برخی از انواع کراتین فعالیت های حیاتی سلول ها مثل تولید پروتئین و رشد سلولی را تنظیم می کنند.
دو نوع پروتئین کراتین به نام های آلفا کراتین و بتا کراتین وجود دارد که آلفا کراتین، کراتین موجود در پوست و موی انسان است. کراتین در مو به دلیل وجود سیستئین، نوعی آمینو اسید حاوی گوگرد شناخته می شود.
مراحل کراتینه مو
معمولا فرایند کراتینه مو ۲ الی ۳ ساعت طول میکشد اما بهتر است برای احتیاط بیشتر، از مراقبت های قبل و بعد از کراتینه غافل نشویم.
فراموش نکنید که کراتینه مو یک فرایند شیمیایی است و در هر صورت با طبیعت پوست و مو در تضاد خواهد بود و ممکن است عوارض قابل توجهی داشته باشد.
اگر شما این روش پر دردسر را انتخاب کرده اید، برای به حداقل رساندن این عوارض بهتر است مراقبت های قبل و بعد را به طور کامل انجام دهید. اما در بهترین حالت نیز شما موهای خود را با یک روش تهاجمی صاف کرده اید و این کار عواقبی را نیز در پی دارد.
مراقبت های قبل از کراتینه مو
قبل از اینکه به آرایشگاه بروید، بهتر است از مناسب بودن کراتینه برای موهای خود اطمینان حاصل کنید. فقط به این که دوست شما بهترین نتیجه را از این روش گرفته است، اکتفا نکنید و در نظر داشته باشید که شرط اول برای کراتینه مو، داشتن مویی فر یا وز است. کراتینه برای موهای صاف و نرم نه تنها توصیه نمی شود، بلکه ممکن است باعث آسیب موهای شما هم شود.
فرایند ترمیمی کراتینه مو زمان بر است. پس روزی را انتخاب کنید که وقت کافی برای انجام مراحل زیر را داشته باشید:
- موهای خود را با شامپو بشویید
- از نرم کننده استفاده نکنید
- موها را کاملا خشک کنید
- مواد کراتینه را روی موهای خود استفاده کنید
- بنا به دستورالعمل آرایشگر خود ۲۰ الی ۵۰ دقیقه صبر کنید که محلول کراتینه اثر کند
- طبق نظر آرایشگر و بعد از سپری شدن زمان مورد نظر موهای خود را بشویید و خشک کنید
با اینکه بعد از انجام تمام این مراحل وقت گیر شاهد موهایی صاف، نرم و درخشان خواهید بود؛ اما لازم است بار دیگر ذکر شود که کراتینه مو فرایندی شیمیایی است و نباید برای رسیدین به زیبایی از سلامت پوست و موی خود غافل شویم.
مراقبت های بعد از کراتینه مو
کراتینه مو به عنوان روشی ترمیمی شناخته شده است، اما توجه داشته باشید که خود این فرایند هم به مراقبت احتیاج دارد. معمولا شامپوهای ویژه ای برای بعد از کراتینه وجود دارد که آرایشگر شما با توجه به ویژگی های خاص موی خودتان پیشنهاد خواهد کرد. علاوه بر این ممکن است تا چهل و هشت ساعت قادر به شستن موها یا بستن آن ها نباشید.
آیا این روش برای موهای رنگ شده امکان دارد؟
بله. برخلاف ریلکسرها و صافکنندههای شیمیایی، شما میتوانید هم موهای خود را رنگ کنید و هم کراتینه انجام دهید بدون اینکه در روند هیچ کدام اختلال ایجاد شود.
چه کسانی نباید کراتینه مو انجام دهند؟
این روش برای زنان باردار توصیه نمیشود.
مزایا و معایب کراتینه کردن مو
هیچ کس دوست ندارد موهای وز داشته باشد که به سختی شانه میشوند. همهی ما دوست داریم موهایی جذاب و زیبا داشته باشیم به همین دلیل، به دنبال روشهای درمانی برای بهبود شرایط موها میگردیم. این روشها هم جنبه درمانی دارند و هم ظاهر مو را تغییر میدهند.
بسیاری از زنان، برای داشتن موهای ابریشمی، لخت و براق، روش کراتینه مو را انتخاب میکنند. قبل از اینکه شما هم این روش را برای درمان موهای خود انتخاب کنید، بد نیست که مزایا و معایب آن را بشناسید و بهتر در مورد آن تصمیم بگیرید.
مزایای کراتینه مو
مناسب برای انواع مو
کراتینه مو روشی است که برای انواع مو مورد استفاده قرار میگیرد و محدودیت ندارد. فرقی نمیکند که موهای شما مجعد باشد یا فر، صاف باشد یا حالتدار و حتی رنگ شده باشد یا نه. در هر صورت میتوانید کراتینه مو انجام دهید و از مزایای آن بهرهمند شوید.
بدون آسیب برای مو
برخلاف روشهای سنتی صاف کردن مو، این روش هیچ آسیب دائمی به موها نمیزند. تقریبا بعد از دو تا سه ماه، موهای شما به حالت قبلی خود بر میگردد. این اتفاق ممکن است زودتر هم پیش بیاید به خصوص اگر مراقبتهای بعد از کراتینه را انجام ندهید.
حالت دهی آسان
وقتی موهای خود را کراتینه میکنید، حالت دهی به آن ها راحت تر میشود و موها به آسانی حالت میگیرند. برای اینکه به موهای خود حالت بدهید لازم نیست حرارت وسیلههای مربوطه مثلا اتو مو را بیشتر کنید یا از محصولات مختلف استفاده کنید. در نتیجه، موهای شما در معرض آسیب کمتری در برابر مواد شیمیایی قرار میگیرد.
تاثیرگذاری فوقالعاده
فرقی نمیکند موها چقدر فر و وز باشد. با روش کراتینه، موهایی نرم و صاف و براق خواهید داشت و این روش بسیار تاثیرگذار است. ظاهر جدیدتان تا سه ماه ماندگار است و بعد از این مدت، موهای شما به حالت اولیه بر میگردد.
مراقبت های کمتر
در این روش نسبت به بسیاری از روشهای دیگر، مراقبتهای کمتری نیاز دارید. برای اینکه کراتینه موهای شما مدت بیشتری دوام بیاورد، لازم نیست که محصولات خاصی برای مراقبت از مو استفاده کنید.
بهبود کیفیت ساختار مو
این روش باعث پر شدن حفرههای ساقه مو با کراتین میشود. در نتیجه موهای شما ساختار و بافتی نرمتر و براقتر پیدا میکنند. در نتیجه میزان وز شدن مو کاهش پیدا میکند.
بدون عوارض جانبی
این روش، روشی است که تا به حال هیچ عوارض جانبی قابل توجه و اثباتشدهای برای آن گزارش نشده است.
شانه کردن راحتتر مو
بعد از کراتینه مو، موهایتان به راحتی شانه میشود و به راحتی میتوانید آن را حالت دهید. تا مدتها نیازی به استفاده از محصولات نرمکننده ندارید.
مناسب برای زنان و مردان
هم زنان و هم مردان میتوانند از مزایای کراتین درمانی بهرهمند شوند و این روش هیچ محدودیتی ندارد. اگر میخواهید موهای براق و صاف داشته باشید، فارغ از اینکه چه جنسیتی دارید، میتوانید از این روش استفاده کنید.
تقویت موها
موادی که برای کراتینه مورد استفاده قرار میگیرند، سرشار از ویتامینهای مورد نیاز مو هستند. استفاده از این مواد نه تنها باعث از بیت رفتن وز مو میشود و موها را صاف و نرم میکند، بلکه ساقه مو را تقویت میکند. همه این عوامل دست به دست هم میدهند تا در نهایت، موهای شما ظاهری سالمتر و جذابتر داشته باشند.
معایب کراتینه کردن موی سر
این روش مثل هر روش دیگری که برای صاف کردن مو استفاده میشود، معایبی هم دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم:
مصنوعی بودن محصولات کراتینه
کراتین یک ماده شیمیایی طبیعی است که در مو، دندان و ناخن وجود دارد. ولی کراتینی که برای استفاده در درمان مو رایج است، به صورت مصنوعی ساخته میشود به همین دلیل ممکن است پوست و چشمهای حساس را تحریک کند. با وجود این تا به حال هیچ عوارض جانبی قابل توجهی بعد از کراتینه گزارش نشده است.
قیمت بالا
کراتینه یک روش پرهزینه و نسبتا گران است. علاوه بر اینکه برای استفاده از این روش باید هزینه بالایی بپردازید، بعد از کراتینه نیز باید مراقب موهای خود باشید. در نتیجه باید شامپوهای خاص بدون سولفات استفاده کنید که این محصولات معمولا هزینههای بالاتری نسبت به محصولات عادی دارند.
ماندگاری کوتاهمدت
بعد از کراتینه کردن مو، موهای شما برای مدت دو تا سه ماه براق و صاف و لخت باقی میمانند. بعد از این مدت مو دوباره به شکل اولیه خود برمیگردد و دوباره وز یا مجعد میشود.
احتمال آسیب دیدگی مو
محصولات مرتبط با کراتینه در حالت کلی هیچ آسیبی به مو نمیزنند و بسیار تاثیرگذار هستند مگر آن دسته از محصولاتی که از برندهای نامعتبر و با قیمتهای بسیار ارزانی ارائه میشوند. برای اینکه موهای شما در فرایند کراتینه مو کوچکترین آسیبی نبینند، باید از یک آرایشگر متخصص کراتینه مو کمک بگیرید. اگر فردی که موهای شما را کراتینه میکند، به اندازه کافی مجرب نباشد، ممکن است موهایتان را در معرض حرارت بسیار بالا یا ترکیبات زیاد مواد شیمیایی قرار دهد.
ممنوعیت برای بانوان باردار
به زنان باردار توصیه میشود که موهای خود را کراتینه نکنند. این کار ممکن است برای سلامتی آنها و برای سلامتی فرزندانشان، خطرآفرین باشد. درمان با کراتین موجب آزاد شدن فرمالدهید میشود؛ مادهای شیمیایی که حتی آرایشگران نیز در معرض خطر آن قرار میدهد.
عامل فرمالدهید
بیشترین خطری که این ماده برای افراد دارد، متوجه افرادی است که به طور دائم با آن کار میکنند نه برای کسانی که فقط یک بار کراتین درمانی انجام میدهند.
ضمنا میزان فرمالدهید در محصولات مختلف کراتین، متفاوت است و این مقدار معمولا روی بسته بندی این محصولات ذکر میشود.
واکنشهای آلرژیک
بعضی از افراد ممکن است بعد از کراتین درمانی، واکنشهای آلرژیک داشته باشند. خارش و ایجاد راش در پوست، از علائم حساسیت است که در این افراد مشاهده میشود.
استفاده از شامپوهای خاص
برای اینکه کراتینه مو مدت بیشتری دوام داشته باشد، باید بعد از انجام این کار از شامپوها و نرمکنندههای خاصی استفاده کنید که قیمت بالایی دارند.
مجله اینترنتی تحلیلک