روش نگهداری گیاه اسطوخودوس
گیاه اسطوخودوس
اسطوخودوس (English Lavender) گیاهی همیشه سبز چندساله است و بیشتر مناسب فضای بیرونی است.
نگهداری از گیاه لوندر آسان و کم دردسر است. نام های رایج این گیاه زیبا اسطوخودوس انگلیسی و لوندر است.
این گیاه بنفش قرنهاست که به عنوان یک گیاه درمانی استفاده میشود.
اسطوخودوس از گیاهان گلدار متعلق به خانواده نعناعیان است که برگ های دراز و باریک دارد و گل های آن، کوچک خوشه ای به رنگ های آبی، بنفش و قرمز تیره هستند.
لوندر عطری بینظیر و جلوهی درخشانی به باغچه شما میدهد. تقریبا در اواسط تابستان گل میدهد که عمر این گلها حدودا یک ماه است.
احتمالا اولین استفاده از این گیاه به مصر باستان بر میگردد. جایی که مصریان، با استخراج کردن روغن اسطوخودوس، از آن برای مومیایی کردن فرعونها کمک میگرفتند.
رومی ها در آیینهای تشریفاتی خود و برای انجام شستشوهای مقدس، به دلیل خاصیت ضد میکروبی لوندر، از آن بسیار استفاده میکردند. در واقع اسم لوندر هم به همان زمان بر میگردد. Lavare یک واژه لاتین است که تقریبا به معنی ”برای شستشو” است.
بیشتر بخوانید: معرفی گلهای باغچه ای مناسب برای زیباسازی حیاط منزل
میتوانید تعدادی از گلهای آن را جدا کنید و از روغن آنها استفاده کنید و یا حتی آن را در چای خود ریخته و از عطر و خواص زیاد آن بهره مند شوید.
اگر عاشق گل و گیاه هستید با خرید گیاه منزل خود را طراوت ببخشید مخصوصا اگر گیاه معطر اسطوخودوس باشد.
روش نگهداری گیاه اسطوخودوس انگلیسی
در این مطلب از تحلیلک روش نگهداری گیاه اسطوخودوس انگلیسی را شرح می دهیم.
آبیاری
آبیاری بیش از حد برای اسطوخودوس مناسب نیست. بهتر است همیشه چند سانتی متر از سطح خاک آن را مرطوب نگه دارید اما آن را غرقاب نکنید. اگر خاک خیلی خشک شده، میتوانید با خیال راحت به آن آب بدهید.
نور
بهتر است آن را در یک مکان پر نور بکارید. سایه باعث میشود که گل دهی لوندر کمتر شود و از زیبایی گلها کاسته شود.
بیشتر بخوانید: انواع گل های رونده باغچه ای و نکات نگهداری از آنها
هرس کردن
اگر اسطوخودوس را در باغچه کاشته اید، باید تمامی علف های هرز اطراف آن را از بین ببرید تا لوندر به خوبی رشد کند.
هرس کردن را فراموش نکنید. فرقی نمیکند که اسطوخودوس را در باغچه کاشته اید و یا در گلدان، در هر دو حالت بلافاصله پس از گلدهی آن را به خوبی هرس کنید تا برای گلدهی بعدی قوی تر عمل کند.
با استفاده از یک قیچی مناسب، حدود دو سوم از ساقه گیاه را ببرید، یعنی تقریبا پنج سانت بالاتر از ساقه و خاک را باقی بگذارید.
خاک
خاک گیاه اسطوخودوس باید به خوبی زهکشی شده باشد. توصیه میکنیم برای آن از کودهای مناسب استفاده کنید. اگر برگهای آن شروع به زرد شدن کرد، یعنی زهکشی خاک آن مناسب نیست.
سمی بودن
این گیاه زیبا برای حیوانات سمی است.
مشکلات احتمالی گیاه و راه حل آنها
در ادامه به بررسی برخی از مشکلات گیاه اسطوخدوس می پردازیم.
علت زرد شدن برگهای اسطوخودوس چیست؟
آبیاری بیش از حد
اسطوخودوس مستعد بیماریهای انگشت شماری است که پوسیدگی ریشه یکی از مهمترین آنهاست. این اتفاق به دلایل زیر رخ میدهد:
- آبیاری مکرر
- آرام بودن روند زهکشی خاک
- کاشته شدن در گلدانی بدون حفرات زهکشی
این گیاه نسبت به خشکی مقاوم است و ترجیح میدهد بین هر بار آبیاری، خشکی خاک را تجربه کند. پیوسته خیس بودن خاک با ابتلای گیاه به بیماریهای قارچی، سبب زرد و قهوهای شدن برگها میشود.
اسطوخودوسی که در گلدان کاشته شده است، هر دو یا سه هفته یکبار به آبیاری نیاز دارد. اگر بیش از این مقدار گیاه را آبیاری کنید، گیاه دچار مشکلات جدی خواهد شد.
اگر بیش از حد گیاه را آبیاری نمیکنید، احتمالا مشکل به سنگین بودن خاک مربوط است. خاک سنگین، رطوبت را در خود حفظ کرده و آب را به راحتی عبور نمیدهد. به همین دلیل است که همواره توصیه میکنیم قبل از کاشت اسطوخودوس، مقداری شن و ماسه را با خاک ترکیب کنید. این کار زهکشی را بهبود میبخشد.
راه درمان گیاه، خارج کردن آن از خاک و جدا کردن بخشهای زرد و بیمار ریشه است. این کار را با قیچی ضدعفونی شده انجام دهید و فقط بخشهای کاملا سالم ریشه را باقی بگذارید.
حال گیاه را در خاکی جدید با مقدار زیادی ماسه بکارید و تا ۲ هفته آبیاری نکنید. پس از دو هفته، آبیاری را هر دو الی سه هفته یکبار انجام دهید. در زمستان گیاه را آبیاری نکنید.
غنی بودن بیش از حد خاک
زرد شدن برگ های اسطوخودوس، اغلب نشانه این است که خاک بیش از حد دارای عنصر نیتروژن است. این گیاه در خاکی با مقدار کم یا متوسط کود رشد خوبی خواهد داشت. اما اگر میزان نیتروژن خاک خیلی بالا باشد، به زرد شدن برگها و کاهش میزان گلدهی منجر خواهد شد.
در این شرایط، گیاه را به خاکی تازه منتقل کنید. خاک جدید باید دارای زهکشی مناسب بوده و حاوی شن نیز باشد. ممکن است بهبودی گیاه در خاک جدید چند هفته زمان ببرد، اما بهتر است صبور باشید.
کوددهی
کوددهی زیاد اشتباهی است که اغلب باغبانان در نگهداری از اسطوخودوس مرتکب میشوند. هنگامی که آن در خاکی غنی کاشته باشد، به کوددهی اضافه نیازی ندارد. کود دادن به اسطوخودوس، مانند کاشتن در خاکی بیش از حد غنی، به زرد شدن برگ ها منجر خواهد شد. اولین عوارض کوددهی بیش از حد زرد شدن برگ ها، کاهش تعداد شکوفهها در تابستان، کاهش عطر گیاه و پیدا کردن ظاهری نامتناسب است.
اگر به آن کود دادهاید، تنها کاری که میتوانید انجام بدهید این است که خاک گیاه را با خاکی شنی و ماسهای جایگزین کنید و مجدد بکارید.
PH خاک
اسطوخودوس میتواند در خاکی کمی اسیدی رشد کند، اما خاک خنثی تا بازی را ترجیح میدهد. PH ایدهآل برای آن ، ۶.۵ الی ۸ است. اسطوخودوس کاشته شده در خاک اسیدی، در دریافت عناصر ضروری از خاک به مشکل بر خواهد خورد؛ که این موضوع سبب زرد شدن برگها میشود.
گلدان نامناسب
گاهی زرد شدن برگها، نشانه وارد شدن استرس به این گیاه است. اگر گیاه در گلدانی بسیار کوچک کاشته شده باشد، ریشه فشرده شده و به گیاه استرس وارد میشود. اسطوخودوس را در گلدانی بکارید که حداقل ۴۰-۳۰ سانتی متر فضای خالی در اطراف آن وجود داشته باشد. حتی اگر گیاه کوچک است، برای داشتن گیاهی سالم این فرمول را رعایت کنید.
قارج “شب” چگونه به اسطوخودوس حمله میکند؟
این قارچ اغلب برای اسطوخودوس رخ داده و معمولا در گیاهان دیگر دیده نمیشود. به همین علت آگاهی کمتری نسبت به آن وجود دارد. پس توصیه میکنیم این بخش را با دقت مطالعه کنید:
معمولا ساقههای اسطوخدوس به این قارچ مبتلا میشوند. ساقه بیمار، پیچ خورده و قهوهای رنگ خواهد شد. نشانههای اولیه این قارچ، ظاهر شدن نقاط مشکی رنگ بر سطح ساقه است.
در صورت مشاهده این لکهها، راهی برای نجات گیاه وجود ندارد. تنها باید گیاهان بیمار را از بین ببرید. آنها را در پلاستیکی جداگانه گذاشته و در کنار سایر کمپوستهای خود قرار ندهید. برای پیشگیری از ابتلای اسطوخودوس به قارچهای مختلف، از مناسب بودن زهکشی خاک آن اطمینان حاصل کنید. آن را در خاکی خیس قرار نداده و نور خورشید را حداقل برای ۶ الی ۸ ساعت در روز برای آن فراهم کنید.
علت پوسیدگی ریشه اسطوخودوس چیست؟
اسطوخودوس در اصل متعلق به مناطق مدیترانهای است و در مناطق پرنور رشد بهتری داشته و آب و هوای خشک را ترجیح میدهد. پوسیدگی ریشه بیماری قارچی است که در صورت حضور اسطوخودوس در خاک خیس و سنگین رخ میدهد. در این شرایط، برگهای گیاه بیمار پژمرده شده و در نهایت قهوهای خواهد شد.
راه درمان این است که برگها و حتی ریشه بیمار را کاملا از گیاه جدا کنید. اسطوخودوس را فقط در آغاز صبح آبیاری کنید و مواظب باشید که آبی روی برگها ریخته نشود. آن را بیش از حد آبیاری نکنید، چون در خاک خشک رشد بسیار بهتری خواهد داشت.
منبع: گلستان
مجله اینترنتی تحلیلک