دنیای خرگوشها قسمت هفتم
برای علاقهمندان به بحث تخصصی بیماری ها در خرگوش
همه چیز درباره بیماری های خرگوش
الف) بیماریهای پوستی: درماتومیتوز، آبسههای زیرجلدی، استرپتوکوکوس جلدی، پاپیلاماتوز، آبلهی خرگوش و نئوپلازی
ب) بیماریهای قلبی-عروقی: کلسیفیکاسیون میانی به علت تغذیهی بالا با جیرهی غنی از ویتامین دی
ج) بیماریهای تنفسی: بیماریهای تنفسی مزمن، پاستورولوز
د) بیماریهای گوارشی: نفخ معده، انتریت موکوئید، کمپلکس نکروز کبدی، سالمونلوز
و): بیماریهای عصبی: عفونت گوش میانی، کوریومننژیت تمفوسیتیک، نماتودیاز مغزی-نخاعی
ه) بیماریهای ادراری-تناسلی: پرولاپس واژن و رحم، نقصهای سیستم تناسلی، کتوز، کلیه کیستیک، سنگهای میزراه، بیماری های پلیکیستیک، نئوپلاسم، سیفلیس خرگوش، ورم پستان
ی) انگلها: خرگوش ها میتوانند به انواعی از انگلهای جلدی (کک، شپش، کنه و …) آلوده شوند. از آنجایی که خرگوشها به سمهای تجاری بسیار حساس هستند، باید هنگام استفاده از این مواد، دقت فراوان کرد.
برخی محصولات تجاری که بر ضد کنه و کک ساخته شدهاند، میتوانند برای خرگوشها مرگبار باشند. بنابراین نباید بهطور خودسرانه و بدون تجویز دامپزشک از آنها استفاده کرد. در صورت استفاده از این مواد و سموم برای پیشگیری در محیط (حیاط، باغچه، محل بازی و …) حداقل به مدت یک هفته، نباید به حیوان اجازهی گشتوگذار در این مناطق داده شود.
بیماری های شایع در خرگوش
پاستورلوز خرگوشی: به صورت ترشحات بینی که معمولا به رنگ کرم و چسبنده است، بروز میکند و حیوان دچار تنگی نفس میشود.
پنومونی انزئوتیک: این بیماری دارای علایم بالینی نیست و در زمان کالبدشکافی در ششها مشخص میشود.
اوتیت مدیا (عفونت گوش میانی): نشانهی این بیماری عفونت گوش میانی همراه با پیچ خوردگی گردن است که اصطلاحا به این نشانه، گردن کج میگویند.
تایزر: این بیماری بیشتر در خرگوش هایی که از شیر گرفته میشوند (بین هفتههای ۱۰-۵) وجود دارد. البته ممکن است خرگوشهای بزرگسال هم به این بیماری مبتلا شوند.
این بیماری با اسهال شدید شروع شده و خرگوش ها را بهزودی تلف میکند.
جرب پوست: جربها معمولا در روی پوست زندگی میکنند و باعث خارش پوست میشوند. اگر این عارضه به سرعت درمان نشود، باعث افزایش ضخامت محل درگیر و ایجاد دلمه در سرتاسر پوست خرگوش میشود.
جرب گوش: در صورت ابتلا به این بیماری، خرگوش بهطور متناوب سر خود را تکان داده و گوشهای خود را میخاراند. ادامهی آلودگی به عفونت گوش میانی و بروز مشکلاتی در حفظ تعادل خرگوش میرسد.
انگلهای داخلی: از جمله این انگلها میتوان به کوکسیدیا اشاره کرد که رودهی کوچک را آلوده میکند. نشانههایی همچون: کاهش اشتها تا اسهال مزمن را پدیدار میکند. در این شرایط، زندگی حیوان به مخاطره افتاده و باید سریع درمان شود.
دامپزشک با گرفتن نمونهی مدفوع و آزمایش آن میتواند به وجود کوکسیدیا در بدن پی ببرد.
پاک بودن خرگوش از هرگونه انگل، دلیلی بر پاک بودن محیط زندگی حیوان بوده و نگهداری حیوانات در این نوع محیط، هیچگونه خطری ندارد.
بیشتر بخوانید
همه چیز درباره آناتومی خرگوش ها
رژیم غذایی، محل و چرخه زندگی خرگوش ها
رفتارهای جنسی و آمیزش در خرگوش ها
امیدواریم از مطالعه این مقاله که به قسمت هفتم دنیای خرگوشها و بیماری های خرگوش مربوط بود، لذت برده باشید و با قسمت های دیگر با ما همراه باشید.
مجله اینترنتی تحلیلک