در دو مطلب گذشته گفتیم که ۹ زیرگونه از ببر وجود دارد که ۳ تای آنها انقراض شده است (ببر بالی / ببر مازندران / ببر جاوان) و گذشتهی آنها به بنگلادش، سیبری، ایران، افغانستان، هند، چین و آسیای جنوب شرقی باز میگردد. همچنین ببرهای مربوط به سه جزیرهی اندونزی نیز به شدت در خطر هستند. در این مطلب به گونه های نابود شده ببر می پردازیم.
گونه های نابود شده ببر (انقراض ببرها)
ببر بالی
ببر بالی تنها در محدودهی جزیرهی اندونزیایی بالی زندگی میکرد و کوچکترین زیرگونه ببر بود.
انقراض ببر بالی
وزن نرهای ببر بالی ۱۰۰-۹۰ کیلوگرم و وزن مادهها ۸۰-۶۵ کیلوگرم بود. ببرهای بالی آنقدر شکار شدند، تا اینکه برای همیشه نابود شدند.
بیشتر بخوانید: زیرگونه های ببر (قسمت اول) / از ببر بنگال تا ببر جکسونی
آخرین ببر بالی که دیده شد، یک ببر ماده بود که احتمالا در ۲۷ سپتامبر ۱۹۳۷ در سامبار کیما، در غرب بالی کشته شد. هیچ ببر بالی، حتی در قفس هم وجود ندارد. ببر، همچنان نقش مهمی در هندوئیسم بالی بازی میکند.
گونه های نابود شده ببر (انقراض ببرها)
ببر مازندران
به ببر مازندران ببر توران یا ببر هیرکانی هم میگویند.
ببر مازندران در جنگلهای پراکنده یا نزدیک رودخانهها در غرب و جنوب دریای خزر و احتمالا آسیای مرکزی در تلهمکان سینکیانگ زندگی میکرده است.
ببر مازندران اکثرا نزدیک به منابع آبی و سواحل رودخانه و دریاچهها زندگی میکرده که در این مناطق، بیشترین تعداد جمعیت انسانی نیز حضور دارد و این امر باعث شد زیستگاه این حیوان محدود باشد. این ببر تا ابتدای دههی ۱۹۷۰ نابود نشده بود.
انقراض ببر مازندران
۵۰ سال است که کسی صدای غرش ببر مازندران را نشنیده است. در سال ۱۳۳۲ بود که آخرین ببر در ایران، در محل فعلی پارک ملی گلستان، شکار شد. ولی طبق آمارهای غیر رسمی، در سال ۱۳۳۸ ببر دیگری در این منطقه مشاهده شد.
در اوایل دههی ۱۳۵۰ سازمان حفاظت محیط زیست بعد از تحقیق چند ساله، انقراض قطعی آن را به اطلاع عموم رساند.
ببر آمور از دید ژنتیکی نزدیکترین گونهی زنده به ببر مازندران است.
بیشتر بخوانید: زیرگونه های ببر (قسمت دوم) / از ببر سیبری تا ببر سفید
گونه های نابود شده ببر (انقراض ببرها)
ببر جاوان
ببر جاوان در محدودهی جزیرهی جاوه زندگی میکرده و تا میانهی دههی ۱۹۷۰ همچنان وجود داشته است. ببر جاوه از ببر بالی بزرگتر بود، وزن نرهای آن میان ۱۴۰-۱۰۰ کیلوگرم و وزن مادهها ۱۱۵-۷۵ کیلوگرم بود.
انقراض ببر جاوان
پس از سال ۱۹۷۹ ببر جاوان دیگری در گسترهی کوه بتیری دیده نشد. بررسیهایی که در گسترهی پارک ملی کوه هالیمون سالاک انجام شد، نشانههای دقیقی از ادامهی حیات ببرها در منطقه پیدا نکرد.
بیایید با حیوانات مهربان باشیم.
مجله اینترنتی تحلیلک