شنبه/ 3 آذر / 1403
Search
Close this search box.
سود بین بانکی چیست؟

نرخ سود بین بانکی چیست؟

آیا می دانید سود بین بانکی چیست؟ اگر بانک ها در پایان دوره مالی با کسری یا مازاد نقدینگی مواجه شوند برای اینکه به بانک مرکزی مراجعه نکنند در بازار بین بانکی، انتقال نقدینگی از موسسات مالی دارای مازاد نقدینگی به موسسات مالی دارای کسری نقدینگی انجام می شود.

نرخ سود بین بانکی

منظور از سود بین بانکی چیست؟

آیا می دانید سود بین بانکی چیست؟ اگر بانک ها در پایان دوره مالی با کسری یا مازاد نقدینگی مواجه شوند برای اینکه به بانک مرکزی مراجعه نکنند در بازار بین بانکی، انتقال نقدینگی از موسسات مالی دارای مازاد نقدینگی به موسسات مالی دارای کسری نقدینگی انجام می شود.

بیشتر وام های بین بانکی سررسیدی یک هفته و کمتر دارند و اکثرا وام‌های یک شبه بر مبنای نرخ سودی است که به آن نرخ سود بین بانکی می‌گویند.

نرخ سود بین بانکی

بانک مرکزی برای اجرای سیاست های پولی خود از ابزار گوناگونی استفاده می کند که یکی از مهم ترین آن ها عملیات بازار باز است.

به خرید و فروش اوراق بدهی دولت به وسیله بانک مرکزی برای تغییر میزان حجم پول در اقتصاد عملیات بازار باز می گویند.

بانک مرکزی در بانک های فعال در بازار بین بانکی معاملات مذکور را انجام می دهد و با هدف گذاری نرخ سود مشخصی در بازار بین بانکی تصمیم می گیرد چه مقدار اوراق بدهی خریداری کند یا بفروشد.

این نرخ بر سایر نرخ های سود یا سپرده در اقتصاد تاثیرگذار است بنابراین عملیات بازار باز عرضه پول را تغییر می دهد که آن هم بر میزان عرضه تسهیلات تاثیر می گذارد.

همچنین نرخ سود را تغییر می دهد که حجم تسهیلات را متاثر می کند. توجه داشته باشید که افزایش نرخ سود بانکی باید در جلسه شورای پول و اعتبار تصویب شود

سود بین بانکی چیست
نرخ سود بین بانکی

نرخ سود بین‌بانکی چیست و چه تفاوتی با نرخ سود بانکی و سود سپرده‌ها دارد؟

نرخ سود بین‌ بانکی در واقع نرخ بهره‌ی بین بانک‌ها است که دارای محدوده مشخصی است.

این دالان شامل نرخ کف (حداقل نرخ بهره‌ای که بانک‌ها می‌توانند منابع مازاد خود را با آن قیمت در بانک مرکزی سپرده‌گذاری کنند) و نرخ سقف (حداکثر نرخ بهره‌ای که بانک مرکزی نسبت به تامین مالی بانک‌ها اقدام می‌کند) است.

بنابراین این نرخ، چیزی میان مردم و بانک‌ها نیست، بلکه تنها مبادلات میان بانک‌ها را شامل می‌شود.

عمده وام های بین بانکی دارای سررسید یک هفته و کمتر بوده و اکثرا وام‌های یک شبه بر مبنای یک نرخ سودی است که به آن نرخ سود بین بانکی می‌گویند.

بازار بین بانکی موجب می‌شود که بانک‌ها دیگر برای تامین نقدینگی و منابع مالی مورد نیاز کوتاه مدت خود به بانک مرکزی مراجعه نکنند که خود این موضوع به بانک مرکزی در جهت کنترل حجم نقدینگی کمک می‌کند.

نرخ سود بین بانکی متناسب با عرضه و تقاضا نوسانی بوده، به طوری که با افزایش تقاضا برای دریافت وام بین بانکی و از سوی دیگر عدم عرضه متناسب با آن، نرخ سود بالاتر می‌رود و برعکس.

سود بین بانکی چیست
نرخ سود بین بانکی چیست

بازار بین بانکی

یکی از رکن های بازار پول بازار بین بانکی است که در آن بانک ها و موسسات اعتباری به منظور ایجاد تعادل در وضعیت نقدینگی بانک و تامین مالی کوتاه مدت، با یکدیگر معامله می نمایند.

با وجود بازار بین بانکی، بانک‌ها دیگر برای تامین نقدینگی و منابع مالی مالی مورد نیاز کوتاه مدت خود به بانک مرکزی مراجعه نخواهند کرد.

بیشتر بخوانید: یک کارگزاری خوب چه ویژگی هایی دارد؟

بانک‌ها در پایان دوره مالی کوتاه مدت خود که به صورت روزانه یا هفتگی است با مازاد یا کسری نقدینگی مواجه خواهند شد که باید این مازاد یا کسری به تعادل برسد.

اگر بانکی با کسری نقدینگی روبرو شد باید چه کار کند؟

در این شرایط بانک باید با استقراض یا وام گرفتن این کسری را جبران کند.

اگر بانکی با مازاد نقدینگی روبرو شد باید چه کار کند؟

اگر در پایان دوره مالی بانکی با مازاد نقدینگی روبرو شد برای به تعادل رساندن مازاد نقدینگی خود باید اقدام به عرضه آن کنند.

بانک‌ها هم برای اینکه برای حل این مشکل با بانک مرکزی روبرو نشوند بازاری را به نام بازار بین‌ بانکی تشکیل دادند که در آن اقدام به عرضه و تقاضای نقدینگی آن هم به صورت وام می‌کنند.

به زبان ساده در بازار بین بانکی، انتقال نقدینگی از موسسات مالی دارای مازاد نقدینگی به موسسات مالی دارای کسری نقدینگی است.

نرخ سود بین بانکی براساس عرضه و تقاضاست و ثابت نیست این نرخ نوسان دارد به گونه ای که با افزایش تقاضا برای دریافت وام بین بانکی و از سوی دیگر عدم عرضه متناسب با آن، نرخ سود بالاتر می‌رود و برعکس.

 

منبع: سبدگردان هدف

 

مجله اینترنتی تحلیلک

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x