دنیای شیرها قسمت پنجم
رابطه شیرها با انسان
به طور معمول، شیرها به انسان به چشم طعمه نگاه نکرده و حمله نمیکنند. با این وجود گاهی خبرهایی در مورد حملهی شیرها به انسانها را شنیدهایم.
برخی از دلایل حملهی شیرها به انسان که در آفریقا گزارش شده است:
* گذاشتن پسماندهای غذایی در نزدیکی خانهها و جلب توجه کفتارها و به دنبال حضور کفتارها، جلب توجه و حضور شیرها
* کم شدن طعمه و ناچاری شیرها برای حمله به دامهای اهلی و گلهداران
* گاهی هم شیرها به دلیل ناتوانیهای جسمی و ناتوانی در کشتن طعمههای دیگر، به خوردن انسان روی میآورند. بیشتر شیرهای پیر و بیمار برای حمله و خوردن انسان اقدام میکنند.
رفتارشناسی شیرها
با اینکه بیشتر گربهسانان شکارچیان تنهایی هستند اما شیرها به طرز عجیبی اجتماعی بوده و به صورت گروهی زندگی میکنند.
شیرها اغلب وقت خود را به استراحت میگذرانند و نزدیک ۲۰ ساعت در روز فعالیتی ندارند. شیرها در زمان استراحت رفتارهای بسیار اجتماعی و پیشرفتهای از خود نشان میدهند.
مالیدن سرها به هم و لیس زدن یکدیگر رایجترین حرکت ارتباطی شیرها است. مالیدن سرها به یکدیگر همان نوازش صورت و گردن شیر دیگر است. این رفتار در واقع نوعی خوش آمد گویی و احترام تلقی میشود، زیرا این رفتار بیشتر بعد از برگشت اعضای گله به گروه و برگشت شیرها از نبرد انجام میشود.
رفتار لیس زدن شیرها به نظر میرسد که رفتاری دو سویه است و طرف مقابل از این رفتار لذت میبرد. همچنین لیس زدن سر و صورت و گردن می تواند به این دلیل باشد که خود شیر نمیتواند این بخشها را در بدن خود لیس زده و تمیز کند.
به طور متوسط آنها ۲ ساعت در روز راه می روند و ۵۰ دقیقه غذا میخورند.
شیرها طیف وسیعی از صداهای مختلف از خود تولید میکنند که شامل خرخر، فشفش، دندانقروچه، میومیو، سرفه و غرشکردن است. شیرها اغلب در شب غرش میکنند و به دلیل تارهای صوتی قدرتمندی که دارند، بلندترین غرش در میان گربهسانان را دارند. صدای غرشهای آنها از ۸ کیلومتری قابل تشخیص است.
فعالیتهای آنها بیشتر در طول شب و قبل از طلوع خورشید است. فعالیتهای آنها شامل معاشرتهای درونگروهی، تمیز کردن خود و تخلیهی شکم است. همچنین در این زمان احتمال شکار بیشتر است. آنها در شبهایی که ماه کامل است فعالیت زیادی ندارند، به دلیل اینکه نور ماه احتمال شکار موفق را از آنها میگیرد، شیرها هم ترجیح میدهند با این شرایط اصلا به شکار نروند.
بیماری در شیرها (برای علاقهمندان به بحث تخصصی)
گونههای مختلفی از کنه بیشتر شیرها را آلوده میکند. مانند بیشتر جانوران، مناطق آلوده در بدن شامل گوشها، گردن و کشالهی ران می شود.
مگس گزنده (حشرات بسیار ریزی که با خون پستانداران تغذیه میکنند) باعث از بین رفتن تعدادی از شیرها و همچنین مهاجرت عدهای از آنها شده است.
به دلیل داشتن تغذیهی گوشتخواری، چندین گونه کرم کدو (کرم پهن بلندی که باعث ایجاد عفونت کرم کدو میشود) در رودههای این جانوران شناسایی شده است.
شیرها به ویژه در اسارت میتوانند به بیماریهای زیر دچار شوند:
ویروس هاری سگسانان (این ویروس جانوران عضو سگسانان، راسویان، کفتارها و برخی گربهسانان را آلوده میکند. این ویروس با پنلوکوپنی که تنها گربهها را آلوده میکند، تفاوت دارد. این بیماری باعث شد بسیاری از شیرهای در اسارت، علایم عصبی مانند حملههای ناگهانی پیدا کنند. در زمان این همهگیری، تعداد زیادی از شیرها، به دلیل سینه پهلو (پنومونی) و التهاب مغز (آنسفالیت) تلف شدند)
ویروس نقص ایمنی گربهسانان (ویروسی که میتواند گربههای خانگی را مبتلا کند. عامل پدید آوردن ایدز گربهای است)
التهاب صفاقی عفونی گربهسانان (پریتونیتیس واگیردار گربهسانان که اغلب درمان ناپذیر و کشنده است)
بیماری مشمشه (بیماری باکتریایی واگیردار و خطرناک مشترک بین انسان و دام)
بیشتر بخوانید
شکار و خوراک شیرها / قلمرو و رقابت شیرها
امیدواریم از مطالعه این مطلب که به قسمت پنجم دنیای شیرها و رابطه شیرها با انسان و رفتارشناسی شیرها پرداختیم، لذت برده باشید.
مجله اینترنتی تحلیلک